N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Beeldende kunst
Tentoonstelling Op de tentoonstelling ‘Image/Counterimage’ in Keulen tonen vijf vrouwelijke fotografen werk waarin ze het eigen lichaam centraal stellen. Zo geven ze commentaar op de rol van vrouwelijk naakt in de kunst.
De houdingen waarin Tarrah Krajnak poseert lijken nogal ongemakkelijk. De studio waarin ze aan het werk is, oogt provisorisch. Ze heeft geen moeite gedaan de zelfontspanner die ze in haar hand houdt aan het zicht te onttrekken, of de lange kabel die eraan vastzit netjes weg te werken. Er zijn betonnen bouwblokken en houten platen en balken in beeld, die lijken te dienen als een soort knullig decor. Soms verbergt ze daar een deel van haar naakte lichaam achter, soms fungeren ze als steunpilaar om een fotoboek tegenaan te zetten, opengeslagen bij een foto van een naakte vrouw die in ongeveer dezelfde pose zit of ligt of staat als Krajnak. Maar terwijl we van de vrouwen op de foto’s alleen maar lichaamsdelen zien – billen, benen, een rug (nergens een gezicht) – komt Krajnaks hoofd geregeld in beeld en kijkt ze op een aantal van de foto’s recht de camera in.
Met de serie Master Rituals II: Weston’s Nudes reageert kunstenaar Tarrah Krajnak (Lima, Peru, 1979) op de beroemde naakten van de Amerikaanse fotograaf Edward Weston (1886-1958). Ze geeft daarmee een eigen draai aan de foto’s die Weston in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw maakte, waarbij hij het vrouwelijk lichaam eigenlijk net zo benaderde als een schelp of een paprika; met aandacht voor de vloeiende, voluptueuze vormen, het perfecte licht, de fraaie compositie.
Bij Krajnak gaat het daar niet om. Met deze serie van achttien foto’s, waarvoor ze in 2021 de juryprijs van de Louis Roederer Discovery Award op het Franse fotofestival Les Rencontres d’Arles ontving, doet zij eerder uitspraken over de kunstgeschiedenis. Hoe die voornamelijk bepaald werd door mannelijke kunstenaars, hoe mannelijke fotografen het vrouwelijk lichaam vaak als een object vastleggen. En dat niet alleen de meeste fotografen die bekend werden, maar ook hun modellen voornamelijk wit waren. Krajnak is als model én als maker in haar beelden aanwezig, en niet als anonieme vorm of iemands muze, uitsluitend bedoeld om het oog te strelen. Ze heeft zeggenschap over het hele proces, zowel voor als achter de camera.
Machtsstructuren
Museum Ludwig in Keulen nam de serie van Krajnak als uitgangspunt van een bescheiden fototentoonstelling, Image/Counterimage. Vijf vrouwelijke fotografen staan daarin centraal, die allen net als Krajnak hun eigen lichaam gebruiken, en met dat lichaam als medium specifieke machtsstructuren onderzoeken en zichtbaar maken. De thematiek is actueel in een tijd dat vrouwen wereldwijd weer minder zeggenschap lijken te krijgen over hun eigen lijf: denk aan de wijzigingen in de abortuswet in de VS vorig jaar, aan de ontwikkelingen in Afghanistan. Volgens een recent VN-rapport beslist slechts 60 procent van de vrouwen zelfstandig over hun seksleven en over óf en wanneer ze kinderen willen krijgen en heeft een op de drie vrouwen wel eens te maken gehad met fysiek geweld.
Gesensualiseerd of genegeerd
Een van de andere kunstenaars op de expositie is de Amerikaanse Carrie Mae Weems (1953). Van haar krijgen we de serie Not Manet’s Type (2001) te zien, waarin ze – net als Krajnak – haar verhouding tot beroemde mannelijke kunstenaars en de rol van de zwarte vrouw in de kunst becommentarieert. In vijf foto’s, met daaronder teksten, zien we de fotograaf in haar slaapkamer weerspiegeld in een ronde spiegel, naakt of met een onderjurk of nachtjapon aan. Ze wil wel een model zijn, en een muze, lijkt ze daarmee te zeggen, begeerlijk en sensueel, maar in de tekst eronder schrijft ze dat ze duidelijk niet Manets type was, dat Picasso haar slechts gebruikte en Duchamp haar zelfs nooit overwoog. Haar boodschap: beroemde kunstenaars kozen ervoor zwarte vrouwen te sensualiseren, te negeren of te marginaliseren. Ook dat is nog steeds een actueel probleem, getuige bij voorbeeld de controverse rondom Disney’s recent uitgekomen The Little Mermaid waarin zeemeermin Ariel deze keer eens niet wit met blauwe ogen is, maar wordt gespeeld door de zwarte actrice Halle Bailey. #NotMyAriel en andere woedende reacties volgden, de trailer van The Little Mermaid op YouTube kreeg zo veel dislikes dat Disney de duimpjes onder het filmpje onzichtbaar maakte, zo schreef NRC onlangs.
Carrie Mae Weems eindigt haar serie met een foto waaronder ze schrijft dat ze een voorbeeld neemt aan Frida Kahlo, die de wereld zo prachtig wist vast te leggen in haar schilderijen – zich niets aantrekkend van wat mannelijke kunstenaars van haar vonden. Net als Krajnak neemt ook Weems, als maker en als model, de controle over haar eigen beeltenis in eigen hand.