Vijf migranten komen om bij oversteek tussen Frankrijk en Verenigd Koninkrijk

Zeker vijf migranten zijn om het leven gekomen bij een poging om via het Kanaal het Verenigd Koninkrijk te bereiken in de nacht van maandag op dinsdag, zo melden Franse media. De honderd andere migranten op de boot zijn wel gered door de Franse marine. In het gebied rond het Kanaal is dinsdagochtend nog steeds een grote zoek- en reddingsactie bezig. Zeker drie helikopters en meerdere schepen kammen het gebied uit.

Het fatale ongeluk komt op een pikant politiek moment: afgelopen nacht stemde het Britse parlement in met een controversiële anti-immigratiewet. Die maakt het mogelijk om asielzoekers – ongeacht hun afkomst – naar Rwanda te deporteren. Twee jaar geleden kwam het plan uit de koker van toenmalig premier Boris Johnson. Sindsdien krijgt het forse kritiek van mensenrechtenorganisaties. De huidige Britse regering wil binnen tien tot twaalf weken beginnen met de verhuizingen van migranten.

Migranten die via Frankrijk in het Verenigd Koninkrijk arriveren, worden op een vliegtuig naar Rwanda gezet. Het achterliggende idee is om het land onaantrekkelijker te maken voor migranten om zo de levensgevaarlijke oversteekpogingen zoals die van maandagnacht te voorkomen. De Britse regering heeft een migratiepact gesloten met Rwanda; dat land ontvangt 370 miljoen pond (omgerekend 433 miljoen euro) voor het opvangen van de asielzoekers.


Lees ook
Rwanda wacht al twee jaar op asielzoekers uit het VK

Het Hope Hostel in Kigali is klaar om asielzoekers uit het Verenigd Koninkrijk te ontvangen.