Vijf jaar cel en tbs voor man die Tim Hofman wilde doden vanwege ‘woke-uitspraken’

De rechtbank in Lelystad heeft Chris T., de man die televisiepresentator Tim Hofman wilde doden vanwege zijn links-progressieve signatuur, woensdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs. T. (42) stond ook terecht voor een moord die hij voorbereidde op een hulpverlener. Beide plannen voerde hij niet uit. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

Vorig jaar september probeerde T. het gebouw van BNNVARA, waar Hofman werkt, binnen te dringen met een omgebouwd gaspistool en een mes. Hij verzon een aantal plannen, waaronder het bedreigen van een baliemedewerker om toegang te krijgen tot Hofman. Uiteindelijk liep hij naar binnen, kondigde aan dat hij Hofman zou doodschieten en wachtte vervolgens buiten. Daar werd hij aangehouden.

T.  had die dag ruzie gehad met zijn ex-vrouw. Hij gaf Hofman daar de schuld van in zijn verklaring aan de politie: „Al die woke-uitspraken van Hofman hebben me persoonlijk beschadigd. Mijn ex-vrouw heeft die ideeën overgenomen.” Hij zei ook dat hij, als hij de kans had gehad, Hofman zeker dood had geschoten.

Volgens zijn advocaat zat T. in een psychose. T. vertelde in de rechtbank: „Voor mijn gevoel ben ik in verwarde toestand naar Hilversum gegaan. Toen ik binnenkwam, aarzelde ik al.” T. vertelde verder: „Als [Hofman] zou komen, zou ik het waarschijnlijk niet eens kunnen. Dan had ik een handtekening [gevraagd] en was ik weggegaan. Dan zou ik hem even gezien hebben.”

Dat hij eerder had gezegd dat hij Hofman zeker zou vermoorden, noemde hij in de rechtbank „grootspraak”. Volgens zijn advocaat zou er geen sprake zijn van poging tot moord omdat T. Hofman niet heeft gezien en niet heeft geschoten, én omdat hij zelf zijn plan niet doorzette. Daar ging de rechter niet mee akkoord: „De eerste stappen van zijn bedachte plan heeft hij nauwgezet uitgevoerd. De minimale vereisten voor een poging moord zijn daarmee voltooid.”

De officier van justitie vond eveneens dat er sprake was van een terroristisch motief, omdat T. een manifest had achtergelaten van zo’n vierhonderd pagina’s met daarin dreigende taal. De rechter ging hierin mee met het OM.

Maar de strafeis van twaalf jaar vond de rechtbank te hoog, mede omdat T. zelf zijn wapen heeft afgegeven. „De rechtbank vindt het belangrijk dat verdachte snel aan zijn behandeling begint. De verdachte heeft zelf ook kenbaar gemaakt dat hij professionele hulp nodig heeft en daaraan mee wil werken.”

Hofman zelf zei in de rechtbank dat hij het belangrijker vindt dat T. behandeld wordt voor zijn psychische problemen dan dat hij lang gestraft wordt. „Daar zijn we in mijn optiek allemaal beter mee af.”


Lees ook

Chris T. die Tim Hofman wilde vermoorden had ‘terroristische motieven’: eis 12 jaar plus tbs

Journalist Tim Hofman.