Het sensueelste filmmoment van de afgelopen twintig jaar? Voor legio filmliefhebbers blijkt dat een shot van vijf vingers die worden gespreid – ook bekend als de ‘hand flex van Mr. Darcy’. Ik leerde zelf pas recent deze ‘gespreide hand-hartstocht’ kennen door de vele artikelen naar aanleiding van het jubileum van Joe Wrights Pride and Prejudice uit 2005. Vriendinnen, zelfverklaarde liefhebbers van zwijmelfilms, maakten me duidelijk dat de ‘hand flex’ al enkele jaren een cultureel fenomeen is. Niet alleen blijkt er uitgebreid geschreven over het moment dat Mr. Darcy (Matthew Macfadyen) in de film zijn vingers strak spreidt nadat zijn hand kort die van Elizabeth Bennet (Keira Knightley) heeft aangeraakt, ook staan er op YouTube en Tiktok talloze filmpjes over dit moment. Sommige meer dan een miljoen keer bekeken. Of wordt er in andere films en series naar geknipoogd, door personages iets soortgelijks te laten doen.
Wrights film wordt gezien als een van de geslaagdste verfilmingen van Jane Austens klassieker Pride and Prejudice (Trots en vooroordeel) uit 1813 en is in Nederland op Netflix te zien. De film gaat over vijf zussen in de late achttiende eeuw, hun moeder hoopt elk van hen aan een man te helpen. Een welgestelde man welteverstaan. De vrouwen dreigen in armoede te belanden als hun vader sterft, het landgoed waarop ze wonen kan alleen naar een mannelijke erfgenaam gaan. Het verhaal volgt de eigenzinnige zus Elizabeth, die tijdens de zoektocht naar echtgenoten leert over trots en vooroordelen. Zij ontwikkelt een zwak voor de vlotte officier George Wickham, wordt het hof gemaakt door de stijve Mr Collins, maar ook de op het eerste gezicht arrogante Mr. Darcy krijgt gevoelens voor haar.

Het moment dat dit laatste zichtbaar wordt in Wrights zoete interpretatie van Austens satire, is de hand flex. Elizabeth is naar het landgoed gebeend waar Darcy met anderen verblijft, omdat haar zus er ziek op bed ligt. Er vinden horkerige interacties plaats tussen haar en de heel rijke Darcy. Na afloop van het bezoek zien we haar in een koets stappen, waarna close-ups volgen van Darcy’s en Bennets in elkaar grijpende handen terwijl hij haar helpt instappen, haar verbaasde blik na de onverwachte aanraking, zijn stuurse wegdraaien én uiteindelijk dus dé hand flex. Macfadyen liet in een interview weten dat de handbeweging niet in het script stond, maar spontaan gebeurde tijdens een opname. Wright zag het en liet een close-up maken. Slimme montage zorgde voor de rest.
Wat is de reden dat ‘the hand flex’ bij velen een hartverzakking veroorzaakt? Na een korte zoektocht door online liefdesverklaringen aan het shot, leerde ik dat er meer in zit dan ik had gedacht. Natuurlijk wordt er door romantische zielen bezongen hoe dit beeld toont dat het lichaam weet wat het hoofd nog niet wil toegeven. Maar ‘The flex’ blijkt ook wat te vertellen over Elizabeths personage. In die tijd droegen vrouwen normaal gesproken altijd handschoenen. Dat er in die paar seconden huid-op-huidcontact kon plaatsvinden, komt door haar rebelse karakter, Elizabeth heeft als enige vrouw in de koets geen handschoenen aan. Voor anderen is de scène een goed voorbeeld van the female gaze: hier wordt het verlangen van een mannelijk personage naar een vrouw verbeeld, zonder dat – zoals het al te vaak gemakzuchtig wordt gedaan – een camera sensueel langs een lichaam glijdt. Een illustratie van feministisch filmmaken dus. Niet wat je verwacht bij een film over 18de-eeuwse jonge vrouwen wier grootste droom het is goed te trouwen. Ik moest zowaar mijn eigen vooroordelen over zwijmelfilms bijstellen.
