Vier migranten overleden bij oversteek Kanaal

Tijdens een oversteek van het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn afgelopen nacht vier migranten overleden, onder wie een tweejarig kind. Dat schrijven internationale persbureaus. „Een kind is vertrappeld in een boot,” schreef de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau op X. „Een verschrikkelijke tragedie,” zegt hij. „Mensenhandelaren hebben het bloed van deze mensen aan hun handen.”

Het gaat om twee aparte incidenten. Een boot met vijftien migranten aan boord riep de hulp van de kustwacht in. Die kwam en trof het tweejarige kind dood aan. Waarschijnlijk „verpletterd in een gedrang op de boot,” zei een lokale officier van justitie zaterdag in een persconferentie.

In een tweede boot, overvol, met 83 mensen aan boord, troffen autoriteiten drie mensen dood aan. Ook zij werden waarschijnlijk „verpletterd” en „verdronken in de 40 centimeter water op de bodem van de opblaasbare boot”, aldus een lokale Franse bestuurder in dezelfde persconferentie.

In de afgelopen weken zijn er meer verdrinkingen geweest op het Kanaal. Op 3 september kwamen twaalf migranten om het leven toen een boot onderweg van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk kapseisde. Afgelopen 15 september verdronken nog eens acht mensen die het Kanaal over voeren in een rubberboot.