Vicepremier België roept op tot actie tegen Israël bij Internationaal Gerechtshof

Israëlische minister herhaalt oproep tot ‘vrijwillige emigratie’ Gazanen

De Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft zich op X uitgesproken tegen de uitlatingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die zich uitsprak tegen het torenhoge aantal Palestijnse burgerdoden. Ook zei Blinken dat de VS tegen ieder plan is waarbij Palestijnen naar een ander land worden verplaatst.

Smotrich betoogde in een reactie op X dat „de poorten van Gaza” geopend moeten worden „voor de vrijwillige emigratie van vluchtelingen, zoals de internationale gemeenschap heeft gehandeld met betrekking tot vluchtelingen uit Syrië en Oekraïne”. Ook zei hij dat Israël geen Palestijnse tegoeden zal vrijgeven die voor Gaza bestemd zijn, ook niet om de noodsituatie daar te verzachten.

Vicepremier België roept op tot actie tegen Israël bij Internationaal Gerechtshof

De Belgische vicepremier Petra De Sutter heeft dinsdag haar steun uitgesproken voor de zaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof heeft aangespannen tegen Israël. „België kan niet toekijken naar het immense menselijke lijden in Gaza. We moeten optreden tegen de dreiging van genocide”, schrijft De Sutter in een bericht op X.

„Ik wil dat België actie onderneemt bij het Internationaal Gerechtshof, in navolging van Zuid-Afrika. Ik zal dit voorstellen bij de Belgische regering”, aldus De Sutter.

Hoewel België zich officieel nog moet uitspreken over de zaak, is De Sutter een van de eerste hooggeplaatste EU-politici die zich achter Zuid-Afrika scharen. Verder hebben tot nu toe landen als Bolivia, Turkije, Jordanië, Maleisië hun steun uitgesproken voor de zaak tegen Israël. Ook de Organisatie van Islamitische Landen (OIC), bestaande uit 57 landen, heeft dat gedaan.

‘Zeker vijftien doden bij luchtaanval op Rafah’

Zeker vijftien mensen zijn dinsdag omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op een appartementencomplex in de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Dat meldt Al Jazeera op basis van persbureau Wafa. Tientallen anderen zouden gewond zijn geraakt.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn de afgelopen 24 uur zeker 126 mensen in Gaza omgekomen bij aanvallen door Israëlische strijdkrachten. Deze cijfers zijn echter niet onafhankelijk geverifieerd.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.