Via Strava is het privéadres van de Zweedse premier te achterhalen

Na een rondje hardlopen is het voor veel sportievelingen wachten op de eerste ‘pling’ – het teken dat iemand je kudos heeft gegeven voor je fysieke inspanning, bijgehouden in de sportapp Strava. Maar die verzameling GPS-gegevens van loop- en wielerrondes, soms aangevuld met foto’s en omschrijvingen, kan meer informatie prijsgeven dan de gebruikers vermoeden.

Dat bleek deze week toen de Zweedse krant Dagens Nyheter een onderzoek publiceerde naar de Strava-accounts van beveiligers van Zweedse politici. Ondanks de geheime aard van hun werk hebben zij veelal openbare profielen. Aan de hand van de honderden geüploade trainingsrondes kunnen niet alleen de levens van deze beveiligers in kaart worden gebracht, maar ook die van de mensen die ze moeten beschermen – inclusief premier Ulf Kristersson, zelf ook een fanatiek hardloper.

Op basis van een analyse van ruim 1.400 trainingsactiviteiten van zeven bodyguards wist de krant het geheime privéadres van de premier te achterhalen, net als zijn dagelijkse routes, de reizen die hij heeft gemaakt en de hotels waarin hij heeft overnacht. Zo blijkt uit de Strava-gegevens onder meer dat Kristersson in oktober vorig jaar met zijn vrouw een privéreis maakte naar het Finse eiland Åland, waarover niets was bekendgemaakt.

Ook de verblijfplaats en verplaatsingen van andere Zweedse politici zijn terug te zien in de app. De beveiligers uploaden sportactiviteiten in binnen- en buitenland, onder meer in de Alpen, Central Park in New York, op militaire bases in Mali, nabij de Oekraïense grens in Polen en op de Seychellen.


Lees ook

Hugo fietst en rent monter tussen de Stravanen

Op de sportersapp Strava laat minister Hugo de Jonge zich graag zien aan zijn volgers.

Opvallende hardloopactiviteit

Door hun activiteiten in het openbaar te delen op Strava veroorzaken de beveiligers een groot veiligheidsrisico. En dat is opvallend, want het is niet voor het eerst dat geheim geachte activiteiten openbaar werden via de app, die in 2009 werd opgericht door twee Harvard-roeiers en inmiddels gebruikt wordt door meer dan 150 miljoen mensen in 185 landen.

Zo ontdekte in 2017 een Australische student dat (geheime) militaire basissen te vinden zijn via een Strava-kaart. Op de zogeheten Global Heatmap van Strava waren wel een miljard sportactiviteiten te zien: in oorlogsgebieden waar normaliter weinig dergelijke meldingen zijn, vallen die bewegingen dan extra op. Zo ontdekte een Amerikaanse journalist opvallende hardloopactiviteiten op een plek in Somalië waarvan al vermoed werd dat er een CIA-basis huisde.

Een foutje in de app zelf maakte het in 2022 mogelijk beveiligingspersoneel op geheime Israëlische bases te volgen. Door valse hardlooproutes te uploaden konden gebruikers de profielen en eerdere routes van anderen in hetzelfde gebied bekijken, zelfs als die gebruikers hun profiel hadden afgeschermd.

Een jaar later werd een Russische commandant van een onderzeeër vermoord tijdens het hardlopen, de daders wisten zijn vaste route vermoedelijk via zijn open Strava-account te achterhalen. En in oktober vorig jaar onthulde de Franse krant Le Monde dat lijfwachten van presidenten Emmanuel Macron, Joe Biden en Donald Trump vertrouwelijke informatie deelden op de app.

De zeven Zweedse beveiligers hebben hun profielen inmiddels afgeschermd. Het hoofd van de Zweedse veiligheidsdienst zei tegen Dagens Hyheter dat de dienst maatregelen neemt.


Lees ook

‘Zodra ze hun wielerpak aantrekken, worden ze gek’

Langs de Vecht is veel irritatie over wielrenners. Gemeente Stichtse Vecht plaatst extra borden.