Vertrek Beertema laat zeldzame verdeeldheid PVV zien

Verkiezingen PVV-Kamerlid Harm Beertema vertrekt, puberteitsremmers verdelen de partij. Wat is er aan de hand? „Ik heb ook mijn waardigheid.”

PVV-Kamerlid Harm Beertema stapt op, onder meer uit onvrede met zijn plek (nummer zestien) op de kandidatenlijst.
PVV-Kamerlid Harm Beertema stapt op, onder meer uit onvrede met zijn plek (nummer zestien) op de kandidatenlijst. Foto Bart Maat

Zeldzame scheurtjes, ze waren de afgelopen dagen opeens zichtbaar in het gesloten en op het oog altijd zo eensgezinde bolwerk dat de PVV-fractie in Den Haag is. De publicatie van de kandidatenlijst leidde tot het aangekondigde vertrek van het ervaren Kamerlid Harm Beertema, die bedankte voor de zestiende plek die hem was toebedeeld.

Inhoudelijk was ook verdeeldheid zichtbaar: bij een hoofdelijke stemming dinsdag over het verbieden van behandelingen met puberteitsremmers voor minderjarigen stemde een groot deel van de fractie voor, en een klein deel tegen. Is er een verband?

Volgens Beertema wel, hoewel hij allereerst en vooral teleurgesteld is in de zestiende plek op de lijst, dezelfde relatief lage plek die hij ook in 2021 kreeg. „Ik heb op het thema onderwijs jarenlang profiel opgebouwd voor de partij”, zegt hij in een reactie. „En dan word je weer op de achterbank geplaatst, en moet je tegen de achterhoofden aankijken van mensen die geen reet doen”, zegt hij over zijn collega-PVV’ers in de Kamer. „Ik heb ook mijn waardigheid.”

Beertema is ook verbaasd over de hoogste nieuwe binnenkomer op de PVV-lijst: Rachel van Meetelen op nummer drie. „Een of andere kermisondernemer waar nog nooit iemand van heeft gehoord.”

Vrij debat geen sprake

In een bericht op X schreef Beertema dinsdag dat hij ook problemen heeft met de werkwijze van de fractie. „Op inhoud en op zaken die de partijorganisatie raken zijn we te veel uiteen gegroeid”, schreef Beertema over zijn samenwerking met PVV-leider Geert Wilders. Hij wil tegen NRC niet verder toelichten waar het precies om ging. Wel schrijft hij in een ander bericht op X dat van een vrij debat binnen de fractie geen sprake was. Hij zou van vicefractievoorzitter Fleur Agema niet meer mogen spreken „over de onherstelbare schade die kinderen wordt aangedaan in transitieklinieken”. Agema was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Overigens bleek Beertema binnen de PVV-fractie bepaald niet alleen te staan in zijn kritiek op hormoonbehandelingen bij minderjarigen. Het grootste deel van de PVV-fractie stemde dinsdagmiddag voor een motie van Forum voor Democratie die oproept behandelingen met puberteitsremmers en hormoonblokkers voor jongeren onder de 18 jaar te verbieden. Zorgwoordvoerder Fleur Agema stemde wel tegen, maar Wilders zelf stemde ook voor.

Lees ook: Wilders zegt te willen regeren, maar zijn programma blijft buitengewoon radicaal

Volgens Wilders is het helemaal niet raar dat de PVV-fractie over een onderwerp als transgenderzorg verdeeld stemt. „Gevoelige, medisch-ethische kwesties zijn bij ons altijd een vrije stemming”, zegt hij in een toelichting. Dat klopt: de PVV-fractie stemde in 2021 bijvoorbeeld verdeeld over de afschaffing van de verplichte vijf dagen wettelijke bedenktijd bij abortus. De hoofdelijke stemmingen over medische ethiek laten zien dat er binnen de PVV-fractie een liberaler en een conservatiever kamp is.

Over de afwegingen om Beertema op de zestiende plek van de lijst te zetten wil Wilders weinig kwijt. Wel spreekt hij van „een verkiesbare plek”. Dat klopt inderdaad: in de nieuwste peiling van EénVandaag/Ipsos kreeg de partij dinsdag achttien zetels. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower, betrokken bij de samenstelling van de lijst, snapt ook niet waarom Beertema zo ontevreden met plek zestien was. En zijn kritiek dat er in de fractie te weinig ruimte voor inhoudelijk debat was? „Daar heb ik Harm echt nooit eerder over gehoord.”