De afdelingen verloskunde en hartbewaking en de bloedprikposten van de ziekenhuizen van zorggroep Alrijne zijn sinds vorige week donderdag gesloten. Ook de spoedeisende hulp sloot die dag, maar die afdeling kon dinsdag weer open.
De sluitingen waren het gevolg van opstartproblemen met de nieuwe leverancier van bloedafnames en laboratoriumdiensten Eurofins SCAL. Die aanbieder nam per 1 juli de diensten over van AtalMedial, maar de dienstverlening was „nog niet zoals verwacht”, schrijft het Alrijne op zijn website. Volgens een woordvoerder van Eurofins zijn de problemen van „technische en operationele aard”.
Naast de spoedeisende hulp verwacht het ziekenhuis, met locaties in Alphen aan den Rijn, Leiden en Leiderdorp, deze woensdag ook de afdeling verloskunde weer te openen. In de tussentijd moest een deel van de operaties uitgesteld worden en werden er op de betreffende afdelingen geen nieuwe patiënten opgenomen. Wanneer de bloedprikposten weer beschikbaar zijn, is nog onduidelijk. Dergelijke sluitingen in ziekenhuizen zijn uitzonderlijk, vooral als het om acute zorg gaat. Dat gebeurde dan ook „niet luchthartig”, volgens de verklaring van het ziekenhuis.
Andere ziekenhuizen die gebruikmaken van de dienstverlening van Eurofins – zoals de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen – hebben geen last van de problemen bij Eurofins, volgens de leverancier zelf.
LUMC neemt zorg over
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) schaalde vorige week de capaciteit op om een deel van de zorg van de patiënten over te nemen, zoals bloedprikken, laboratoriumonderzoek, spoedeisende hulp, acute opnames en bevallingen. Ook nam het „waar nodig” spoedoperaties en geplande keizersneden over, volgens een woordvoerder.
De acute zorg en geplande zorg van het LUMC gaan door naast de opnames van patiënten uit het Alrijne, waardoor het nog steeds drukker is dan normaal in Leiden en sommige patiënten moesten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in de regio – waaronder naar afdelingen van het Alrijne die wel nog draaien.
Hoeveel patiënten vanuit het LUMC werden overgeplaatst, kan het academische ziekenhuis niet zeggen. Ook nu de situatie in de locaties van Alrijne verbeterd is, blijft de capaciteit in het LUMC opgeschaald. „Alrijne gaat gefaseerd open en het is nog niet helder hoeveel patiënten nog naar het LUMC worden doorverwezen”, zegt de woordvoerder.
De situatie heeft impact op zowel patiënten als personeel van beide ziekenhuizen, volgens de woordvoerder. Personeel wordt bijvoorbeeld gevraagd langer te blijven en collega’s die vrij zijn worden gevraagd toch te komen. Naast de inzet van extra eigen personeel, helpen ook verpleegkundigen uit het Alrijne mee in het LUMC.