Verlichtend en meevoerend: een nieuwe generatie jazzmusici omarmt de spiritual jazz

Als een bedwelmend mantra klinken de woorden steeds opnieuw. ‘A love supreme. A love supreme’. Met een langgerekte ‘loooove’ zijn het woorden als een groove – als een treintje dat over een spoor richting de wolken dieselt. ‘Acknowledgement’ is een spirituele jazzklassieker, de opening van het onvolprezen magnum opus A Love Supreme van jazzsaxofonist John Coltrane uit 1965. Op de vierdelige jazzsuite tussen hardbop en freejazz laat hij zich gelden als jazzprofeet die het licht zag.

Veel jazzmusici hebben van die plaat geleerd hoe belangrijk spiritualiteit in muziek is. Hoe noten hangen aan een hoger bewustzijn, welke oppergod, heilige geest of hogere macht je daar ook bij wilt aanroepen. Spiritual jazz transcendeert, is het idee. Coltrane wilde, in een haast manisch creatieve periode na zijn afkicken, het opperwezen eren en maakte ronduit begeesterde jazz.

Zeker nu het zo’n rommeltje is in de wereld en vanuit het idee dat het toch anders moet kunnen, omarmt nu een nieuwe generatie jazzmuzikanten opnieuw dit gedachtegoed.

Hoe klinkt het?

Spiritual jazz zet de ramen wijd open in een geïmproviseerd scheppen. Muzikaal wordt er geput uit freejazz, avant-garde en modale jazz, met Afrikaanse invloeden maar ook met diepe soul of blues. Bij spiritual jazz passen termen als chanting, verlichtend, meevoerend. Veel jazzmuzikanten zetten in op repetitieve en meditatieve patronen – het is de kracht van herhaling die trance brengt en optilt.

Maar belangrijk: denk niet enkel aan zweverige toestanden in de esoterische hoek. Ook bijzonder is juist hoe complex de spiritual jazz kan zijn als die bol staat van passie, spirit en ook protest.

Waar komt het vandaan?

Toen begin jaren zestig in Amerika de strijd voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen in alle hevigheid losbarstte, ging het in de jazz twee kanten op: van Coltrane’s zacht-spirituele boodschappen tot een radicalere aanpak in de freejazz vol declamatie over onrecht door muzikanten als Archie Shepp. De jazz rekte alle persoonlijke opvattingen over de muziekstijl op.

Dat deed ook zeker de Amerikaanse ‘zonnegod’ Sun Ra. Hij stond met zijn Intergalactic Research Arkestra in kleurige mantels, gouden gewaden, maskers en extravagante hoofddeksels voor een theatraal gepresenteerde vermenging van freejazz, elektronische klanken en bigbandmuziek, mét sci-fi en Egyptische kosmologie.

En hoe zit het nu?

Oude jazzideeën komen in schitterende nieuwe vormen. De huidige spiritual jazz-opleving is tien jaar terug onder meer ingezet door tenorsaxofonist en bandleider Kamasi Washington. Zijn The Epic (2015) was een ambitieuze, weelderige ode aan de spirituele jazz van Coltrane en de muziek van vrijdenkers als Fela Kuti en Pharoah Sanders.

Harp, sitar en nu ook weer helemaal terug in de jazz: de fluit. Verrassende adepten zijn voormalig hiphopartiest André3000 en Shabaka Hutchings die er vriend en vijand mee verbazen.

En naar wie moet ik nog meer luisteren?

Pianist Shai Maestro maakt moderne, introverte jazz met een mystieke, spirituele inslag. In de jazz van de prominente Noorse jazzpianist Tord Gustavsen draait het veel om meditatie en contemplatie. Een spel van licht en duisternis, van schoonheid en grilligheid, van koud en warm.

Echt fijne ontspanmuziek (op een vrij grillig improstukje na) is de plaat van de Britse dj en producer Floating Points met de inmiddels overleden spirituele jazzvorst Pharoah Sanders. Hun drie kwartier durende Promises vloeit en dijt uit als een dromerige vloeistofprojectie vanuit één kernmotiefje naar ijlhoge lijnen.

Ook een herontdekking is de Amerikaanse saxofonist en fluitist Charles Lloyd. Hij komt momenteel flink voor het voetlicht omdat de tachtiger, die in een interview vertelde hoe muziek hem transporteert naar „Hyperion, het koninkrijk”, met The Sky Will Still Be There Tomorrow gevoelvolle, spirituele jazzpoëzie afleverde die stroomt en avontuurlijke diepte heeft. Aanrader.