Tsjaad lijkt een eiland van stabiliteit in de moeilijk bestuurbare Sahel en Sahara. De verkiezingen van maandag moeten er een schijn van democratie ophouden in een regio gedomineerd door militaire bestuurders. De huidige interim-president Mahamat Déby zal winnen en de hoop in het Westen is dat hij militair blijft samenwerken met de in het land gestationeerde militairen van Frankrijk en de Verenigde Staten.
Tsjaad, dat 18 miljoen inwoners heeft, ligt ver van zee en was het laatste door Frankrijk gekoloniseerde land in de regio. De Franse invloed is altijd groot gebleven en talrijke militaire interventies door Parijs bepaalden wie de macht had. Tot drie jaar geleden was dat dertig jaar lang Idriss Déby, tot deze bij een militaire actie tegen rebellen in 2021 omkwam. Het vacuüm werd onmiddellijk opgevuld door aan vader Déby getrouwe generaals, die zijn zoon Mahamat, toen 37 jaar, aanwezen als diens opvolger. Er zouden binnen anderhalf jaar verkiezingen worden gehouden, waaraan Mahamat niet mocht deelnemen.
Maar net zoals zijn vader jarenlang het politieke toneel beheerde door een patronagesysteem, door manipulatie van verkiezingen en indien nodig door moord, hield Mahamat zich niet aan deze beloftes. Op de dag van de bekendmaking van de verkiezingsdatum eerder dit jaar, werd oppositieleider Yaya Dillo vermoord, volgens de oppositie door de overheid. De verkiezingscommissie, de rechterlijke macht: al deze instituties worden gedomineerd door Mahamats aanhangers en in het leger benoemde hij nieuwe aan hem trouwe generaals.
Broze machtsbasis
De vermoorde Yaya Dillo was Mahamats neef en tegelijkertijd liet hij zijn oom Saleh Déby Itno arresteren. Vader Déby streed regelmatig tegen gewapende groepen geleid door familieleden die, als een Franse interventie was uitgebleven, al in 2008 of in 2019 vermoedelijk een einde hadden gemaakt aan de Déby-dynastie.
De machtsbalans in de heersende elite rond Mahamat is broos. De familie Déby behoort tot de Zaghawa, een Afrikaanse bevolkingsgroep in Oost-Tsjaad die slechts 5 procent van de bevolking uitmaakt. Mahamats moeder is echter een Gorane uit het noorden en ook Arabische groepen hebben onder hem aan invloed gewonnen in de regering en de strijdkrachten, tot ergernis van de vele Zaghawa familieleden.
In tegenstelling tot de andere Sahellanden Mali, Burkina Faso en Niger heeft Mahamat nu verkiezingen georganiseerd. Maar de ironie wil dat de regimes in die andere militair bestuurde landen wél op aanzienlijke populariteit kunnen rekenen. Na jarenlang bestuur met zeer beperkte volkssteun onder de Déby’s willen de Tsjadiërs verandering, en deze gemanipuleerde verkiezingen zullen die wens niet in vervulling brengen. Na de moord op Dillo stuurde de Franse president Emmanuel Macron een speciale afgezant naar de hoofdstad Ndjamena die tot ergernis van de oppositie zijn „bewondering” uitsprak voor het verkiezingsproces.
Tsjaad heeft een enorm belangrijke strategische positie ingenomen na de talrijke militaire coups. Mali, Burkina Faso en Niger wezen alle militairen van Frankrijk en de VS het land uit, waarna het Russische Africa Corps, opvolger van huurlingenleger Wagner, hun plaats innam. Moskou is zo gretig om zijn nieuwe positie in te nemen, dat vorige week leden van het Africa Corps al een militaire basis van de Amerikanen in Niger innamen nog voordat de Amerikanen er waren vertrokken.
Lees ook
‘Brexit in de Sahel’: Mali, Burkina Faso en Niger wijzen Ecowas de deur
Amerikaanse functionarissen waarschuwen voor een expansie van de Russische invloed op het continent. Michael Langley, hoofd van het in Duitsland gelegerde United States Africa Command, vertelde in maart aan de senaatscommissie voor strijdkrachten dat Rusland „zowel Centraal-Afrika als de Sahel in een versneld tempo probeert over te nemen”.
Amerikaanse militairen
Vanuit dit militaire oogpunt staat Tsjaad plots in het centrum van de westerse strategie voor de regio. Mahamat Déby speelt het schaakspel slim in het verschuivende zand van de Sahara. Zijn hoofd van de luchtmacht, Amine Ahmed Idriss, zond begin april 75 Amerikaanse militairen „tijdelijk” het land uit, eerder reisde hij zelf naar Moskou. De drieduizend Franse soldaten mogen blijven maar Déby zoekt ook een alliantie met de drie Sahellanden die Frankrijk de deur wezen.
Wil het Westen doorgaan met de bestrijding van islamitische radicalen en illegale migratie, dan heeft het nieuwe bases nodig die hun aandacht op het noorden kunnen richten, richting Middellandse Zee. Michael Langley, van het Amerikaanse leger, zei: „Dat is de zuidflank van de NAVO. We moeten toegang en invloed kunnen behouden in de hele Maghreb, van Marokko tot aan Libië.”
Ook in oostwaartse richting, naar Soedan, heeft Tsjaad aan strategische positie gewonnen sinds daar de oorlog een jaar geleden uitbrak. In tegenstelling tot zijn vader, die Afrikaanse rebellengroepen uit de Soedanese regio Darfur onderdak gaf, steunt zijn zoon juist de Arabische groepen onder generaal ‘Hemedti’ Hamdan Dagalo van de Rapid Support Forces (RSF). Hij liet een luchtbrug van door de Verenigde Arabische Emiraten gefinancierde wapens toe voor het RSF en kreeg daarvoor een lening van anderhalf miljard dollar van de Emiraten. Een deel van zijn Zaghawa bevolkingsgroep, die ook in Soedan leeft, evenals de regering van Soedan zijn daar woedend over.
De stabiliteit van Tsjaad is dus gebouwd op allianties die ieder moment kunnen verschuiven. En verkiezingen zullen de democratie Tsjaad en verderop in de Sahel niet verder helpen.