Vergroenen is moeilijk in een stad zo mooi als Lyon

Reportage

Lyon heeft aan het eind van deze eeuw een klimaat als dat van Algiers nu. De gemeenteraad wil vergroenen. Maar in hoeverre mag je ingrijpen in het erfgoed van de historische stad?

Lyon in augustus, tijdens een hittegolf.
Lyon in augustus, tijdens een hittegolf. Foto Laurent Cipriani/AP

Op een stikhete maandagmiddag wandelt een groep Franstalige toeristen door het oude centrum van Lyon. Onder begeleiding van gids Marie Martins Pires – te herkennen aan haar strohoed – maken ze in -Vieux-Lyon een reis door de tijd. De tour begint bij de imposante gotische kathedraal Saint-Jean, gebouwd vanaf de twaalfde eeuw. Vervolgens schuifelt de groep via smalle straatjes die al sinds de Middeleeuwen bestaan naar een traboulé – een overdekte doorgang uit de Renaissance. Alles onder het toeziend oog van het Romeinse amfitheater en de 18e-eeuwse basiliek, die vanaf een heuvel over de stad uitkijken.

Tussen de bezienswaardigheden sjokken de toeristen – families, stelletjes en enkele singles uit alle hoeken van Frankrijk – achter Martins Pires aan. Veel vragen worden er niet gesteld. Wel wordt er geklaagd over de hoge temperatuur. Geschuild voor de felle zon. Gewapperd met waaiers.

Het zijn twee dingen die Lyon typeren. De architectonische mix van eeuwen – reden voor Unesco om in 1998 de volledige oude stad aan te merken als werelderfgoed. En de hitte. Lyon is niet de warmste stad van Frankrijk, maar – samen met het nabijgelegen Annecy – wel de Franse stad die het snelst opwarmt door klimaatverandering.

Dat komt doordat de zuidelijk gelegen stad in een dal ligt, waar warme lucht en luchtvervuiling lang blijven hangen. Ook wordt Lyon vrijwel nooit opgefrist door de oostelijke winden die elders in Zuid-Frankrijk de temperatuur doen dalen. Gevolg is dat de temperatuur in de stad de afgelopen vijftig jaar met 1,7 graad is gestegen. De afgelopen jaren werd Lyon elke zomer getroffen door lange hittegolven – de jongste is net achter de rug. Naar verwachting zullen die periodes van hitte de komende decennia in lengte en intensiteit toenemen. De metropool Lyon voorspelt dat de stad in 2100 een klimaat zal hebben als dat van de Algerijnse hoofdstad Algiers nu.

Lees ook: ‘Monumenten gaan lijden onder droogte’

Groene burgemeester

„Naast overmatig toerisme is de hitte hét onderwerp dat de Lyonnais bezighoudt”, zegt gids Marie Martins Pires terwijl ze na de tour verkoeling zoekt in de schaduw. Het is dan ook niet verrassend dat zij in 2020 een groene burgemeester verkozen: Grégory Doucet van de partij Europe Écologie les Verts (EELV). Een jaar later riep hij de „klimaatnoodtoestand” uit in zijn stad, die hij belooft aan te passen op het hetere klimaat dat voor de deur staat. Ook wil Lyon in 2030 klimaatneutraal zijn.

De stad verandert langzaam. Lyon wordt door velen vooral geassocieerd met eindeloze files op de autowegen die dwars door de stad lopen. Maar de gemeente vormt steeds meer autowegen en parkeerplaatsen om tot fietspaden en voetgangersgebied – in de hoop dat Lyonnais ook vaker hun auto zullen laten staan. Ook telt Lyon twee enorme koelcentrales die duizenden kantoorpanden en huizen kunnen koelen (één stond er overigens al vóór de verkiezing van Doucet).

Er wordt vooral veel geld gestopt in vergroening – na onderwijs de grootste kostenpost onder Doucet. „Sinds 2020 hebben we meer dan zestigduizend struiken en ruim vijfduizend extra bomen geplant in de stad”, zegt verantwoordelijk wethouder Gautier Chapuis telefonisch. „Ook is er over de stad verspreid drie hectare kunstmatige grond zoals asfalt omgezet in natuur.” Je ziet het overal: aan de jonge bomen die langs de Rhône groeien, aan de eerder grauwe rotondes waar nu voorzichtig perkjes groeien, aan het grijze zakengebied rondom treinstation Part Dieu dat zich langzaam maar zeker ontpopt tot een wijk met ruimte voor voetgangers en groen.

Omdat de hele oude stad is aangemerkt als (wereld)erfgoed, mag de gemeente het aanzicht niet zomaar veranderen.

Foto Laurent Cipriani/AP

Werelderfgoed

Maar in het oude centrum is die groene transformatie niet eenvoudig door te voeren. Omdat de hele oude stad is aangemerkt als (wereld)erfgoed, mag de gemeente het aanzicht niet zomaar veranderen met het planten van bomen of weghalen van steen. „In praktijk betekent het dat we bij iedere uiterlijke verandering in gesprek moeten met de Architectes de France”, zegt Chapuis. De architecten van deze staatscommissie, ABF (voluit Architectes des bâtiments de France), zijn belast met het beschermen van de identiteit van het Lyonse erfgoed.

Dat gesprek is niet altijd makkelijk, zegt Chapuis. De ABF staat bekend als een conservatieve organisatie die vooral wil vasthouden aan het oude uiterlijk van de stad. Weerstand tegen vergroeningsprojecten komt doordat de architecten „een zeer architechtonische benadering [hebben] van de natuur, waarbij vooral wordt gelet op symboliek en orde”, verklaarde een ABF-architect eens tegenover Le Monde.

De hitte blijft hangen in de smalle straatjes en het vele steen dat de stad kenmerkt

Gesprekken over zaken als het vergroenen van één straat of één façade van een monumentaal pand, kunnen daarom maanden duren. Chapuis: „We moeten uitleggen dat onze keuzes niet nergens vandaan komen. Dat het democratische besluiten zijn. Maar ook dat het volgens ons past in de geschiedenis van de stad.”

Om de architecten van ABF te overtuigen van de noodzaak van bepaalde klimaatadaptatieprojecten, voert de gemeente biologen en architecten op, die bijvoorbeeld beargumenteren dat het plaatsen van bomen de biodiversiteit kan bevorderen of dat er in een bepaalde eeuw op een bepaalde plek óók bomen hebben gegroeid. „Hierbij benoemen we vaak dat in de beschrijving van Unesco staat dat -Vieux-Lyon vivant is, levend. Want de stad leeft nog steeds en zij dient zich nu aan te passen aan een warmer klimaat.”

Vooralsnog is het resultaat dat de oude stad beduidend minder groen is dan de snel vergroenende andere wijken van Lyon. En inwoners zoals gids Marie Martins Pires voelen de gevolgen van het ontbreken van dat groen aan den lijve: de hitte blijft hangen in de smalle straatjes en het vele steen dat de stad kenmerkt. Wie op warme dagen vanaf de kade van een van de twee rivieren die de stad doorkruizen het centrum inloopt, voelt de temperatuur vrijwel per pas stijgen. Lees ook: ‘Mensen blijven zeggen: ik vlieg wel de hele wereld over, maar ik heb thuis wel spaarlampen’, zegt deze hoogleraar

Conservatief Frankrijk

De weerstand van de ABF is typerend voor hoe er in bredere zin in Frankrijk wordt omgegaan met erfgoed, zegt de in klimaatadaptatie gespecialiseerde geograaf Sandra Fatoriç telefonisch – de Sloveense werkt als onderzoekster voor het Centre for Global Heritage and Development van de Universiteit Leiden. „Frankrijk staat, net als andere Zuid-Europese landen, bekend als een land dat qua erfgoed graag alles wil houden zoals het is. Een gebouw dat ooit is gebouwd als een kerk, moet voor altijd een kerk blijven.”

Dat is anders in landen als Nederland die op dit vlak volgens Fatoriç progressiever zijn. „Daar kan een kerk evolueren. Het kan een bibliotheek of boekwinkel worden.” Ook het toestaan van zichtbare zonnepanelen op Amsterdamse grachtenpanden – eveneens UNESCO-werelderfgoed – is volgens Fatoriç typerend voor Nederland en zou onmogelijk zijn in landen als Frankrijk.

Maar klimaatverandering dwingt ook conservatievere landen om aanpassingen te accepteren. Fatoriç noemt Italië als voorbeeld. „In Venetië hebben ze een stormvloedkering gebouwd waarmee het waterniveau in de stad naar beneden kan worden gebracht.” Het gele gevaarte staat midden in het gebied dat is aangemerkt als werelderfgoed en verandert dus het uiterlijk van die site. „Men zag in dat er geen keuze was: de stormvloedkering is gebouwd om niet alleen het erfgoed, maar vooral alle diensten en mensen in de stad te beschermen.”

Vooralsnog zijn dit soort voorbeelden vooral anekdotisch. „Er is nog geen breed gedeeld besef dat we met het veranderende klimaat erfgoed niet langer kunnen beschouwen als iets statisch.” Net als Chapuis vindt Fatoriç dat erfgoed moet worden beschouwd als iets dat evolueert. „Erfgoed moet zich kunnen aanpassen aan de veranderingen in de maatschappij en aan de grillen van het klimaat.”

De oude stad is beduidend minder groen is dan de snel vergroenende andere wijken van Lyon.

Foto Laurent Cipriani/AP

Unesco-lijst

De weerstand tegen verandering komt vooral voort uit de evidente wens om erfgoed zo goed mogelijk in tact te houden. Ook kan meespelen dat er consequenties zijn als erfgoed te sterk aangepast wordt. Bij Unesco-werelderfgoed kunnen sites in het ergste geval hun plek op de lijst verliezen als de zogenoemde Outstanding Universal Value van het erfgoed in het geding is geraakt: de unieke waarde waarmee een locatie de status van werelderfgoed heeft vergaard. Dit gebeurde drie keer in het verleden; waarvan de laatste keer in 2021 in Liverpool, omdat de stad woontorens en kantoorgebouwen bouwde in zijn historische havens.

Binnen Unesco wordt dit gezien als een „blamage”, zegt een woordvoerder. „Je wordt aan de internationale schandpaal genageld.” Fatoriç: „Het heeft ook politieke redenen: een Unesco-status is erg waardevol voor een land. Het is een stukje erkenning en er zit financiering aan vast om het erfgoed te beschermen.” Maar, onderstreept de Unesco-woordvoerder, er is op dit moment geen signaal dat sites hun plekje op de lijst gaan verliezen door gevolgen van klimaatadaptatieprojecten. Wel zijn er sites die direct bedreigd worden door klimaatverandering zelf, denk aan het Australische Great Barrier Reef.

Vieux-Lyon hoeft dus ook niet bang te zijn om van de lijst af te vallen. Sterker, volgens Chapuis zijn de gesprekken met de ABF over klimaatadaptatieprojecten in Vieux-Lyon tot nu toe altijd tot een goed einde gebracht. Als voorbeeld noemt hij een aantal straatjes in het vijfde arrondissement middenin het oude centrum die na aanvankelijke weerstand bij de ABF-architecten nu beboomd zijn. „Kinderen die daardoor naar school gaan, lopen nu in de schaduw”, zegt hij met enige trots. Ook kreeg de gemeente de ABF zover om goed te keuren dat elders in de stad waterdoorlatende straatstenen werden geplaatst in plaats van traditioneel plaveisel – waarbij nauwelijks water de bodem instroomt.

Het gaat Chapuis te ver om te zeggen dat de omgang met erfgoedregels soepel zou zijn. Maar hij ziet wel dat de ABF „onze kant begint te begrijpen”. „Maar ja, als je in Lyon woont, dan kun je ook bijna niet anders dan doorhebben dat deze veranderingen simpelweg worden afgedwongen door het klimaat.”

Lees ook: ‘250 gram magie en perfectie’ op de UNESCO-werelderfgoedlijst


Lees ook: Sjiek eten, de Fransen weten hoe dat moet


Lees ook: Op de eerste klimaattop van Afrika gaat het vooral over geld