Vergrijzing in de abdij leidt mogelijk tot einde trappistenbierbrouwerij

Achter de kloostermuren van abdij Maria Toevlucht in het Noord-Brabantse Zundert geldt sedert 1900 ora et labora. Bid en werk. Zo wordt daar volgens de regel van Sint-Benedictus in stilte, met bezinning en gebed, geleefd én bier gebrouwen. Trappistenbier om precies te zijn.

Het bier, Zundert Trappist, voldoet aan bijzondere eisen en mag daarom het label Authentic Trappist Product (ATP) dragen – als slechts één van negen abdijen wereldwijd.

Maar daar komt mogelijk binnenkort een eind aan. Deze week, ook de Week van het Nederlands Bier, werd bekend dat de zes broeders van de abdij, allemaal zestigplussers, deze willen opheffen. Ze hebben het Generaal Kapittel, dat alle kloosterordes ter wereld bundelt, toestemming daarvoor gevraagd. Reden: het gebrek aan jonge monniken om het klooster draaiende te houden. Gaat het Kapittel akkoord, dan sluit na 125 jaar de abdij, vervalt het ATP-label en komt er wellicht een eind aan de productie van het bier.

Predicaat

Trappistenbier is abdijbier en valt onder de speciaalbieren. Het bijzondere eraan is dat slechts een beperkt aantal abdijen hun bier het ATP-predicaat mogen geven. Dat staat de Internationale Vereniging Trappist alleen toe als het bier in of direct bij de abdij wordt gebrouwen, als dit gebeurt onder toezicht van (cisterciënzer) monniken of monialen (vrouwelijke kloosterlingen), en als de opbrengst alleen is bedoeld voor de kloostergemeenschap en goede doelen.

Henri Reuchlin weet trappistenbier te waarderen. Hij is bierliefhebber „in hart en lever”, coördinator van de Stichting Bier Opleidingen Nederland en oprichter van BIERburo, voorvechter van de biercultuur in Nederland. Reuchlin: „Trappistenbier wordt geproduceerd vanuit een monastieke levensovertuiging, waarbij naast het spirituele aspect ook het werk met de handen centraal staat. Beide zijn van gelijke waarde. Kwaliteit en culturele doelen staan voorop, in plaats van winst. Hierdoor wordt er met meer aandacht gebrouwen, wat de kwaliteit ten goede komt. En dat proef je. Iedere slok is gelaagd, consistent en in balans.”

De smaak van trappistenbier, zoals Zundert 8 of Zundert 10, „is er een van degelijkheid, kwaliteit, traditie, rust, betrouwbaarheid”, zegt bierhistoricus Leendert Alberts.

Leendert Alberts, bierhistoricus en geschiedenisdocent aan de Hogeschool Utrecht, beaamt het bijzondere van trappistenbier. „Het verschil met speciaalbier is de smaakbeleving die de consument bij het drinken ervan ervaart. De smaak van trappist is er een van degelijkheid, kwaliteit, traditie, rust, betrouwbaarheid. Trappist is authentiek, zwaar en kwalitatief hoogwaardig bier. Bier waarvoor je gaat zitten om nippend van te genieten.”

Steeds meer speciaalbieren

Volgens Alberts bestaat 80 procent van de bierconsumptie in Nederland uit ‘gewone’ pils. Maar de laatste jaren daalt de vraag daarnaar en stijgt die naar speciaalbieren. Alberts verwacht dat het aandeel van pils verder afneemt. „Consumenten houden van diversiteit en de keuze aan speciaalbieren is juist groot.” Hij noemt soorten als blond, dubbel, tripel en IPA.

De vraag naar speciaalbieren mag groeien, maar dat betekent niet dat trappistenbrouwers het makkelijk hebben. Manu Pauls, hoofd marketing van de Brouwerij der Trappisten van Westmalle: „Veel abdijen hebben te maken met vergrijzing. Waar vroeger een continue stroom monniken intrad, drukt in deze tijden de ontkerkelijking op abdijen. Dat raakt ook de trappisten.” Zo sloot afgelopen februari Stift Engelszell, de enige Oostenrijkse erkende trappistenbrouwerij. Het Belgische Achel Trappistenbier verloor in 2023 zijn erkenning en daarna werd de abdij verkocht omdat ook hier niet meer genoeg trappistenpaters waren.

Alberts ziet dat trappistenbieren het ook lastiger hebben door hogere bieraccijns per 2024. „Hoe meer alcohol het bier bevat, hoe meer accijns moet worden afgedragen. En juist trappistenbieren bevatten meestal meer alcohol dan andere soorten.” Trappistenbrouwers gaan wel mee met de veranderende biermarkt, ziet Reuchlin. „Zo is er nu ook een laagalcoholische trappist.”

Volgens Pauls volgt zijn abdij van Westmalle de ontwikkelingen op de voet, maar zal hun aanpak niet veranderen. „Als eigenaren van Westmalle nemen ze alle besluiten. Ze brouwen al jaren hetzelfde volume en gaan niet mee met de grillen van de markt.”

Abdijbier

Mocht de brouwerij in Zundert straks zijn predicaat verliezen, dan hoeft dat nog niet het eind van haar bier te betekenen. Volgens Francois Sonneville, die zich bij de Rabobank bezighoudt met de drankensector, zou een andere brouwer het recept kunnen overnemen. „Dan is de smaak hetzelfde als van Zundert Trappist, maar hoeft de nieuwe brouwer zich niet meer aan dezelfde spelregels als een trappistenbrouwerij te houden. Dan wordt het bijvoorbeeld abdijbier.”

Het definitieve besluit om de abdij op te heffen zal het Generaal Kapittel in september nemen. De verwachting is dat het instemt met het verzoek daartoe. In dat geval is brouwerij La Trappe, van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot, vijftig kilometer van Zundert, de enige plek in Nederland waar nog trappistenbier gebrouwen wordt.