Vergoeding Karskens en Klever (Ongehoord Nederland) ruim boven zelfopgelegde norm

Bestuursleden van omroep Ongehoord Nederland hebben in strijd met het eigen beleidsplan tienduizenden euro’s extra vergoeding ontvangen. De hogere beloningen waren onder meer voor omroepdirecteur Arnold Karskens en beoogd PVV-minister Reinette Klever, zakelijk directeur.

Om deze hogere bezoldiging mogelijk te maken is vorig jaar juli een statutenwijziging doorgevoerd door de Omroepvereniging Ongehoord Nederland, blijkt uit gegevens die NRC opvroeg bij de Kamer van Koophandel. Het salaris is daarmee niet langer gemaximeerd op de helft van de Balkenendenorm, waar ON zichzelf op vastlegde toen ze het bestel binnen kwam.

De Balkenendenorm was in 2023 223.000 euro, de helft daarvan is 111.500 euro. Volgens het jaarverslag 2023 verdiende Karskens 150.547 euro. Klever ontving 140.045 euro en bestuurslid media Peter Vlemmix 135.145 euro. Deze bedragen zijn inclusief belastbare onkostenvergoedingen. Het wettelijk bezoldigingsmaximum voor bestuurders van een aspirant-omroep is 158.000 euro, daar zit Karskens bijna aan.

Financiële matiging

Ongehoord Nederland liet zich bij de aanvraag van een omroeperkenning voorstaan op financiële matiging van de salarissen. Het beleidsplan 2022-2026 van Ongehoord Nederland, op basis waarvan in 2021 het kabinet de voorlopige erkenning verleende, begint met zeven samengevatte uitgangspunten. Eén daarvan is dat de honorering van bestuurders van de rechts-radicale omroep „nooit meer dan de helft van de Balkenendenorm” bedraagt. „De hoogst denkbare beloning is voldoen aan de verwachtingen van de leden.”

Er staat in het beleidsplan ook dat ON „een uitzonderlijke positie” inneemt. ON stelt dat het publieke bestel het stigma draagt van „graaien”. Daarom is in de ON-statuten vastgelegd dat de beloning van de bestuurders en personeel nooit hoger zal zijn dan „50 procent van de maximale bezoldiging als bedoeld in de Wet normering topinkomens (WNT)”, de formele aanduiding van de Balkenendenorm.

De statuten van de Omroepvereniging Ongehoord Nederland zijn in juli 2023 gewijzigd. „Naar aanleiding van actuele ontwikkelingen, waaronder de aanvallen vanuit de NPO op ons voortbestaan en de enorme werkdruk die daaruit voortvloeide, heeft de raad van toezicht besloten af te wijken van wat hierover in het beleidsplan stond”, laat Karskens weten. De ledenraad heeft akkoord gegeven.


Lees ook

Hoe Arnold Karskens de NPO tot het uiterste dreef

Arnold Karskens, voorzitter van Ongehoord Nederland.

Onzeker

Afgelopen zomer was het onzeker of Ongehoord Nederland in 2024 verder kon, aangezien het bestuur van de NPO toenmalig staatssecretaris Gunay Uslu (Media, D66) had verzocht de voorlopige erkenning in te trekken na drie sancties. Uslu deed dat niet, bleek afgelopen november. Inmiddels zijn twee van de drie sancties van ON herroepen door het NPO-bestuur.

In 2022 heeft Karskens met 125.127 euro ook al meer gekregen dan de helft van de toen geldende maximale norm (216.000 euro). „Toen speelden de juridische aanvallen van de NPO op ons voortbestaan ook al in alle hevigheid,” aldus Karskens. Of dit teruggedraaid wordt nu dit achter de rug is, „is aan de raad van toezicht”.

Klever, oud-Eerste en Tweede Kamerlid voor de PVV, reageerde woensdag niet op vragen van NRC. Zij is door PVV-leider Geert Wilders voorgedragen om in het kabinet van beoogd premier Dick Schoof plaats te nemen als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.