Vergeet de gouden plak, wie is de coolste scherpschutter van de Spelen?

Niet alleen prestaties, maar ook persoonlijkheid worden door sociale media steeds belangrijker voor olympische sporters. Dat sommigen online een hit worden is daarom niks nieuws: bij de Spelen van 2020 in Tokio ging de Britse zwemmer Tom Daley het internet over, omdat hij zichzelf op de bühne graag bezighoudt met een breiwerkje.

Dit jaar werd de selfie van de Noord- En Zuid-Koreaanse tafeltennisteams na de medaille-uitreiking online veelvuldig geanalyseerd. Time Magazine spreekt van „sportdiplomatie”. Ook de sponsorcampagne van de Italiaanse gymnast Giorgia Villa werd populair, waarbij ze uitgebreid poseert met grote wielen Parmezaanse kaas — een onuitputtelijke bron van flauwe woordgrappen.

https://x.com/NBCOlympics/status/1818724480761708657

Maar ook deelnemers aan minder bekende olympische sporten vonden dankzij sociale media nieuwe fans.

De strijd om de ‘coolste’ scherpschutter

De schietsport is dan wel niet het grootste onderdeel van het olympische programma, maar spreekt wel tot de verbeelding. Dat blijkt uit de onverwachts grote aandacht voor het 10 meter pistoolschieten voor vrouwen zondag, op sociale media. De Zuid-Koreaanse scherpschutter Kim Yeyi sleepte niet alleen de zilveren medaille binnen, ze kreeg ook de onofficiële titel van ‘coolste’ scherpschutter van de Spelen, nadat een fragment van haar op sociale media werd gedeeld.

Door haar stoïcijnse houding en geconcentreerde blik is een clip van een van haar schietbeurten bijna 35 miljoen keer bekeken op X. Volgens fans straalt de 31-jarige main character energy uit: door haar cyber-achtige schietbril, strak naar achteren getrokken haar en zwarte outfit kan zij zo meespelen in actiefilms als The Matrix.

https://x.com/Olympics/status/1818909520661278729

De Turkse schutter Yusuf Dikeç werd op sociale media een concurrent van Yeyi voor de titel van ‘coolste’ scherpschutter: nonchalant, met één hand in de zak en zonder enige technische hulpmiddelen sleepte ook hij een zilveren medaille binnen. Het officiële account van de Olympische Spelen zet de twee naast elkaar.

De twee zilveren medaillewinnaars stelen door hun persoonlijkheid de schijnwerpers van de schutters die de gouden medaille mee naar huis namen. Bij de vrouwen was dat de eveneens Zuid-Koreaanse Oh Yeyin. Zij brak met haar score een olympisch record. Bij de gemixte teams verloor Dikec van de Servische Zorana Arunović.


Lees ook

Châteauroux is blij dat Spelen niet alleen om Parijs draaien, maar Olympische boom blijft uit

Tsjechische bezoekers van de olympische schietwedstrijden in Chateauroux.