Verenigd Koninkrijk en Ierland enige overgebleven kandidaat EK voetbal 2028

Europees kampioenschap De enige concurrent, Turkije, heeft zich woensdag teruggetrokken als kandidaat en richt zich nu op het EK 2032. In Wales, Noord-Ierland en Ierland vond nog nooit eerder het Europees voetbaltoernooi plaats.
Italië won het afgelopen EK in 2021.
Italië won het afgelopen EK in 2021. Foto David Klein/PA Images

Het EK voetbal 2028 gaat hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De enige concurrent, Turkije, heeft zich woensdag teruggetrokken als kandidaat voor de organisatie van dat toernooi, meldt de Europese voetbalbond UEFA. Het land gaat zich richten op het binnenhalen van het EK voetbal 2032, samen met Italië. De UEFA moet het gezamenlijke bid van zowel het Verenigd Koninkrijk en Ierland als dat van Turkije en Italië nog wel officieel goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting op 10 oktober.

Het WK voetbal vond in 1966 al plaats in Engeland. In 1996 organiseerden Engeland en Schotland het EK samen en in 2021 was het Londense Wembley één van de elf voetbalstadions waarin het EK werd gespeeld. Dat toernooi vond plaats in stadions verspreid over elf Europese landen. Niet eerder vond het Europese voetbaltoernooi plaats in Wales, Noord-Ierland en Ierland.

De 24 deelnemende landen zullen hun wedstrijden in 2028 spelen in Londen (opnieuw in Wembley, maar ook in het stadion van Tottenham Hotspur), Manchester (stadion van Manchester City), Liverpool (stadion van Everton), Newcastle, Birmingham, Belfast, Cardiff, Glasgow (stadion nationale elftal) en Dublin. Het EK van 2024 vindt plaats in Duitsland, waar het toernooi in 1988 voor het laatst werd gespeeld (in het voormalige West-Duitsland).

Correctie (4 oktober 2023): in een eerdere versie van dit artikel stond dat het EK 1966 in Engeland plaatsvond. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.