Ayoub M., verdachte van de steekpartij bij de Rotterdamse Erasmusbrug vorige week, was „psychotisch” toen hij in 2022 zijn eigen moeder neerstak. De toen twintigjarige M. had „hallucinaties en waandenkbeelden” en hoorde stemmen in zijn hoofd. De rechtbank en reclassering achtten de kans op herhaling „groot” bij nieuwe psychoses. Zonder behandeling zou terugkeer in de samenleving dan ook „onverantwoord” zijn.
Dat blijkt uit het vonnis van de zaak (van 27 sept 2022), dat maandag na vragen van onder meer NRC is gepubliceerd. M. wordt ervan verdacht afgelopen donderdag de 32-jarige Rotterdammer Philipp Winter te hebben neergestoken bij de Erasmusbrug. Winter overleed, een Zwitserse toerist raakte zwaargewond. Volgens getuigen probeerde M. meer slachtoffers te maken en riep hij „Allahoe akbar” (‘Allah is groot’). M. kon uiteindelijk overmeesterd worden door omstanders. Het Openbaar Ministerie verdenkt M. van het plegen van een terreurmisdrijf.
Langer vast
Verdachte Ayoub M. blijft in ieder geval veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Den Haag maandag besloten. De rechtbank zal na een volgend verzoek van het Openbaar Ministerie binnen 14 dagen opnieuw een beslissing nemen over het voorarrest van de verdachte. Die beslissing wordt genomen door de raadkamer van de rechtbank. De raadkamer kan het voorarrest met maximaal 90 dagen verlengen. Na die periode vindt in de regel de eerste openbare (pro-forma)zitting plaats.
Afgelopen weekend bleek al dat M. in februari 2022 zijn eigen moeder in de nek en keel heeft gestoken. Na een worsteling wist zij het mes af te pakken, waardoor ze snijwonden in haar hand opliep. Een paar dagen eerder had hij zich al met geweld tegen een boa gekeerd en had hij een politiecel ondergeplast. Mogelijk was hij toen al onder invloed van een psychose, blijkt uit het vonnis.
Vanwege die psychose werd M. „volledig ontoerekeningsvatbaar” geacht en niet gestraft voor het geweld tegen zijn moeder. Wel kreeg hij tbs onder voorwaarden. Dat betekende onder meer dat hij voor een ‘time-out’ moest worden opgenomen in een forensisch psychiatrisch centrum. Ook moest hij daarna behandeld worden in een zorginstelling en vervolgens onder begeleiding gaan wonen. Volgens De Telegraaf deed hij dat in Amersfoort.
Forse kritiek
Donderdag spreekt de gemeenteraad van Rotterdam met burgemeester Ahmed Aboutaleb over de aanslag. Met name de partijen VVD en Leefbaar Rotterdam hebben forse kritiek op de in hun ogen laconieke reactie van de burgemeester op de aanslag. Er komt voor die tijd nog een brief van de burgemeester aan de raad over de gebeurtenissen. Op dag na de aanslag gaf de burgemeester een verklaring uit waarin de aanslag „een nare daad’’ werd genoemd: „Het is een afschuwelijke situatie die zich gisteravond heeft afgespeeld.” Hij schreef ook: „Het moet een nare gebeurtenis zijn geweest voor omstanders die van hun avond aan het genieten waren.” Hij prees het ingrijpen van het publiek.
Volgens lokale politici toont Aboutaleb te weinig medeleven met slachtoffers en bagatelliseert hij het voorval. Tegenover RTV Rijnmond riep de burgemeester vrijdag op „niet te speculeren over een motief.” Dat de verdachte ‘Allahoe akbar’ riep, zegt volgens Aboutaleb niets. „Dat roep ik wel tientallen keren per dag. Het is een stopwoordje voor veel moslims. Of dat hier een betekenis heeft in de sfeer waar u misschien aan denkt – terreur – weet ik niet’’.
Vrijwel tegelijkertijd maakte het Openbaar Ministerie in Rotterdam bekend dat justitie de 22-jarige man uit Amersfoort verdenkt „van moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk. Het tot nog toe verrichte onderzoek levert aanwijzingen op dat de verdachte mogelijk ideologisch gedreven is.”