Verdachte in strafzaak zelfdodingspoeder middel X pleegt week voor rechterlijke uitspraak zelfmoord

Een van de verdachten in het proces rondom het verstrekken van het zelfdodingspoeder middel X heeft een week voor hij van de rechter zijn straf zou horen zelfmoord gepleegd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat dinsdag bekendgemaakt na onderzoek van de politie. Het gaat om de 77-jarige Tom de M. uit Castricum, die wordt verdacht van hulp bij suïcide. Nu De M. is overleden, kan hij niet langer worden vervolgd. Het proces tegen hem komt daarmee ten einde.

Op 9 juli zou de rechter uitspraak doen in de zaak tegen De M. Vorige week had de rechtbank in Breda 2,5 jaar celstraf tegen hem geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM linkt de man aan zeven sterfgevallen. Deze mensen zouden het middel X via de website van De M. hebben verkocht. Volgens het OM had De M. ruim 223 klanten en verdiende hij zo’n 74.400 euro met de handel in het zelfdodingspoeder. Hij sprong „zeer lichtvaardig om met het leven van anderen”, zei de officier van justitie over De M.

Het OM heeft de nabestaanden van de vermeende slachtoffers van De M. op de hoogte gebracht van zijn overlijden. Via haar advocaat laat de moeder van een overledene aan persbureau ANP weten dat dit „een triest einde” is. „Straf of vergelding geven haar geen beter gevoel en zijn dood al helemaal niet.”

Coöperatie Laatste Wil

Middel X werd in 2017 door Coöperatie Laatste Wil gepresenteerd als een „gemakkelijk verkrijgbare, goedkope en humane stof” waarmee men het eigen leven kan beëindigen. Sinds 2015 zijn er in Nederland zeker 172 mensen gestorven nadat zij het zelfdodingspoeder gebruikten. Bij zeventig procent van hen is een „psychiatrische voorgeschiedenis” geregistreerd, bleek dit voorjaar uit onderzoek van stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Het proces tegen De M. was het derde rondom de verkoop van middel X. Donderdag doet de rechter in Arnhem uitspraak in een andere zaak van zes verdachten die net als De M. lid waren van Coöperatie Laatste Wil. Het OM eist straffen tot dertig maanden. De verdachten „bepaalden in feite wie er wel en niet mochten sterven”, zei de officier van justitie in april. Ze „omzeilden en ondermijnden” de nauwkeurige Nederlandse wetgeving rondom euthanasie.

Praten over zelfdoding kan gratis, anoniem en 24/7 bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon: 0800-0113. Of chat op www.113.nl.


Lees ook

Oud-bestuurders Coöperatie Laatste Wil zijn ‘vol ongeloof’ en zien ‘dolkstoot in de rug’ in zaak over hulp bij zelfdoding

Tekening uit de rechtbank. In totaal worden zeven mensen vervolgd, omdat het OM vermoedt dat ze betrokken waren bij het leveren dan wel geven van een zelfdodingsmiddel.