Venezolanen stemmen in omstreden referendum in met claim op olierijk gebied in buurland Guyana

Venezolanen hebben per referendum ingestemd met een claim op het gebied Essequibo in buurland Guyana, dat rijk is aan olie, goud en andere natuurlijke rijkdommen. Dat maakte de kiesraad van het Zuid-Amerikaanse land zondagavond lokale tijd bekend, melden internationale persbureaus.

Bij het door de regering van president Nicolás Maduro georganiseerde referendum kwamen volgens de kiesraad zeker 10,5 miljoen van de ruim 20 miljoen kiesgerechtigden opdagen, maar persbureau AP en andere waarnemers zetten gezien de weinige kiezers die zondag werden gezien in de stembureaus grote vraagtekens bij die opkomst.


Lees ook
Het kleine Guyana vreest annexatie van olierijke regio door buurland Venezuela

De rivier Essequibo scheidt de westelijke regio Essequibo van het oostelijke deel van Guyana. Venezuela maakt aanspraak op Essequibo, een gebied van 160.000 km<sup>2.</sup> ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/venezolanen-stemmen-in-omstreden-referendum-in-met-claim-op-olierijk-gebied-in-buurland-guyana.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Alle vijf de vragen in het referendum over het crëeren van een nieuwe staat in het gebied, het toekennen van de Venezolaanse nationaliteit aan huidige en toekomstige bewoners en het verwerpen van de zeggenschap van het Internationaal Gerechtshof over het grensdispuut werden volgens de kiesraad door ruim 95 procent van de stemmers goedgekeurd.</p>
<h2 class=Langslepend grensdispuut

Venezuela en Guyana maken beiden al sinds de koloniale tijd aanspraak op Essequibo, maar een internationale arbitragecommissie wees het in 1899 toe aan Guyana. Het sluimerende conflict laaide in 2015 op toen ExxonMobil olie vond in het ongeveer 100.000 inwoners tellende gebied. President Maduro heeft nu met een agressieve campagne zijn zinnen gezet op Essequibo en het referendum van zondag is daar onderdeel van.

Maduro zei na het bekend worden van de resultaten tegen zijn aanhang dat het referendum „een groot succes is voor ons land en voor onze democratie”. Inwoners van Guyana zijn bang dat het referendum leidt tot annexatie van het gebied door het machtige Venezolaanse leger.

Het Internationale Gerechtshof (ICJ) heeft het grensdispuut in behandeling en had Venezuela vrijdag nog bevolen „elke actie achterwege te laten die de heersende situatie in het Essequibogebied zou veranderen”. Maar Venezuela erkent de jurisdictie van het gerechtshof over het conflict niet en dat bekrachtigde de Venezolaanse bevolking in een van de vijf vragen in het referendum van zondag.