Venezolaanse oppositieleden winnen Sacharovprijs

De Venezolaanse oppositieleden Maria Corina Machado en Edmundo González Urrutia hebben donderdag de Sacharovprijs gewonnen. Dat maakte voorzitter van het Europese Parlement Roberta Metsola donderdag bekend. “In hun strijd voor een eerlijke, vrije en vreedzame machtsoverdracht hebben ze onbevreesd de waarden hooggehouden die miljoenen Venezolanen en het Europees Parlement zo dierbaar zijn: gerechtigheid, democratie en de rechtsstaat”, zei Metsola bij de uitreiking.

Oppositiekandidate María Corina Machado werd aan het begin van dit jaar uitgesloten van deelname aan de Venezolaanse verkiezingen nadat ze in de voorverkiezingen, waarbij de oppositie haar als gemeenschappelijke kandidaat had gekozen, had gewonnen.

Edmundo González Urrutia nam het kandidaatschap van Machado over en won afgelopen zomer de verkiezingen, zeggen onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie. Toch riep zittend president Nicolás Maduro zichzelf uit tot winnaar. Er werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en hij ontvluchtte het land naar Spanje, waar hij politiek asiel heeft gekregen.

‘Grootst mogelijke moed en vastberadenheid’

Donderdag reageerde González op het nieuws via X. „Ik wil vooral María Corina Machado bedanken,” schrijft hij. „Een uitzonderlijk iemand die met al haar politieke talent, haar absolute toewijding en haar onverzettelijke geest de weg heeft geplaveid die we momenteel volgen. Ze heeft de vlam van de vrijheid levend heeft gehouden in ons land.”

Ook bedankt hij de inwoners van Venezuela, die „met de grootst mogelijke moed en vastberadenheid jarenlang de confrontatie zijn aangegaan en nog steeds aangaan met een regime dat systematisch de mensenrechten schendt”.

De Sacharovprijs ging eerder naar onder meer Nelson Mandela en Malala Yousafzai, die later ook de Nobelprijs voor de Vrede wonnen.