Venezolaanse mensenrechtenactivist vermist na aanhouding

De 57-jarige Venezolaanse mensenrechtenactivist Rocío San Miguel is vrijdag aangehouden door de Venezolaanse autoriteiten en is sindsdien spoorloos. Dat melden internationale persbureaus dinsdag. San Miguel wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een complot om de Venezolaanse president Nicolás Maduro te vermoorden. Maduro’s partij, de socialistische Movimiento Quinta República, is sinds 1998 aan de macht en staat bekend om het onderdrukken van kritische geluiden, oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties.

San Miguel is een bekende mensenrechtenactivist in Venezuela en is het hoofd van de niet-gouvernementele organisatie Control Ciudadano, die zich richt op de verdediging van mensenrechten, veiligheid en toezicht op de strijdkrachten. Vier dagen na haar arrestatie weet nog niemand waar ze zich bevindt. Ook haar volwassen dochter en ex-man worden vermist, net als haar twee broers. Volgens de advocaat van de familie zijn San Miguel en haar dochter voor het laatst gezien op de internationale luchthaven Simón Bolívar, nabij de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Complot om president te vermoorden

Voorafgaand aan de verdwijning werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen San Miguel, waar haar advocaat niet van op de hoogte zou zijn geweest. Volgens de Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab, tevens bondgenoot van Maduro, is San Miguel betrokken bij een complot genaamd White Armband. Dit complot zou tot doel hebben om Maduro en andere hooggeplaatste functionarissen te vermoorden, en militaire eenheden in de westelijke stad San Cristóbal aan te vallen.

Enkele weken geleden werden 36 andere critici van de regering van Maduro plotseling vastgezet op basis van dezelfde beschuldigingen. De aanhoudingen vonden plaats in aanloop naar de Venezolaanse presidentsverkiezingen, die in de tweede helft van 2024 worden gehouden. De arrestaties hebben geleid tot bezorgdheid bij Venezolaanse mensenrechtenorganisaties, die vinden dat er steeds minder ruimte is voor burgerlijke vrijheden in Venezuela.

In oktober werd in Barbados een overeenkomst voor de presidentsverkiezingen, de Barbados-deal, ondertekend door de regering en de oppositiepartijen. Onderdeel van deze afspraken is dat alle kandidaten zich vrij en veilig door het land zouden kunnen verplaatsen en dat internationale waarnemers aanwezig zullen zijn bij de stembus. Maar volgens verschillende mensenrechtenorganisaties worden de afspraken vooralsnog niet tot nauwelijks nagekomen. Zo wordt bijvoorbeeld de belangrijkste oppositiekandidaat, María Corina Machado, verhinderd om zich kandidaat te stellen. Ook worden leden van haar partij beschuldigd van samenzweren tegen Maduro.