‘Veel mensen moeten moeite doen om vriendelijk te kijken, bij Rutte is het andersom’

Mark Rutte is zich altijd bewust van de nabijheid van een fotograaf. Zodra hij ziet dat hij in beeld kan komen, past hij zich aan, zegt NRC-fotograaf Bart Maat. „Dan doet hij bijvoorbeeld zijn stropdas goed, of haalt hij snel een hand door z’n haar. Rutte zat een keer onderuitgezakt in Vak K, tijdens een lang debat in de Tweede Kamer. Toen hij mij zag binnenlopen met mijn camera, ging hij direct rechtop zetten. Hij is altijd met beeldregie bezig.”

Fractievoorzitters Geert Wilders (PVV), Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA) bij informateur Ivo Opstelten, in augustus 2010, waar ze praten over de vorming van het rechtse minderheidskabinet Rutte I.
Foto Bart Maat/ANP

Bart Maat begon in 2010 als nieuwsfotograaf in politiek Den Haag, precies in het jaar dat Mark Rutte zijn eerste kabinet formeerde. Nu de demissionair premier naar de NAVO vertrekt en Den Haag gaat verlaten, blikt Maat terug op de veertien jaar waarin hij Rutte honderden keren fotografeerde. Maat reisde voor ANP, en later ook NRC, met Rutte de hele wereld over. Er is geen fotograaf die zo vaak zo dicht bij Rutte kon komen.

Premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders in 2012 in de tuin van het Catshuis tijdens de onderhandelingen over extra bezuinigingen, die uiteindelijk mislukten omdat Wilders op 21 april het kabinet liet vallen.
Foto Novum/Bart Maat


CDA-fractieleider Sybrand Buma, CDA-vicepremier Maxime Verhagen, premier Mark Rutte en VVD-fractieleider Stef Blok geven een toelichting op het mislukken van de gesprekken in het Catshuis.
Foto Bart Maat/ANP

In al die jaren zag Maat Rutte veranderen, en ook de omstandigheden waaronder hij in Den Haag kon fotograferen. Neem de vijf kabinetsformaties, inclusief de huidige, die Maat meemaakte. De formaties van de kabinetten-Rutte vonden allemaal plaats op het Binnenhof, waar altijd veel dagjesmensen liepen. „Dan werden er heel veel selfies gemaakt, ook met Rutte, hij nam daar altijd de tijd voor. De politici waren echt aan te raken. Nu speelt de formatie zich in het Kamergebouw af, ook vanwege de beveiliging van Wilders. Dat is heel anders en voorspelbaarder, en daarom moeilijker voor mooie fotografie.”

Bezoekers van het Binnenhof willen met VVD-leider Mark Rutte op de foto in augustus 2021, tijdens de formatie van het kabinet-Rutte III.
Foto Bart Maat/ANP


Premier Mark Rutte haalt in april 2015 een kop koffie onderweg naar het ministerie van Sociale Zaken voor de voortzetting van crisisoverleg in de coalitie over uitgeprocedeerde asielzoekers.
Foto Bart Maat/ANP


Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en premier Mark Rutte in september 2015 tijdens een schorsing van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Foto Bart Maat/ANP

In de loop der jaren nam Ruttes status in Europa steeds verder toe. Dat kon je zien aan de hoeveelheid aandacht die de premier van fotografen kreeg, zegt Maat. „Tijdens de Europese toppen in Brussel kun je aan hoe vaak iemand gefotografeerd wordt, zien of hij of zij belangrijk is. In het begin was hij nog een onbeduidende premier waar fotografen geen aandacht voor hadden. Bij de laatste top waar ik was, zie je dat alle fotografen hun camera’s pakken als ze Rutte zien. Het helpt dat hij in de omgang met andere regeringsleiders, zoals bijvoorbeeld Merkel en Macron, altijd heel joviaal was.”

De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en premier Rutte kijken naar een drone in de lucht tijdens de Europese Raad in Brussel in december 2017.
Foto Bart Maat/ANP


Premier Rutte ontvangt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Torentje in de aanloop naar een Europese top, en laat haar Den Haag zien, zoals hier bij de beroemde Hofvijver.
Foto Bart Maat/ANP


Premier Rutte ontvangt in april 2013 de Russische president Vladimir Poetin in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, voor de opening van het Nederland-Ruslandjaar.
Foto Bart Maat/ANP

Maat maakte veel van Ruttes ontmoetingen met buitenlandse wereldleiders mee, inclusief ontmoetingen die nu ondenkbaar zijn, zoals het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin in 2013 aan Nederland, in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. „In dat jaar werd de Nederlands-Russische vriendschap gevierd, de verhoudingen waren toen echt nog heel anders dan nu. Het was gemoedelijk, er werd geproost.”

Een van de beroemdste foto’s die Maat van Rutte maakte, was in de Oval Office van het Witte Huis. Rutte was bij president Joe Biden op bezoek in januari 2023, en Maat kreeg als officiële fotograaf van Nederlandse kant net iets meer te zien. „Ik vroeg aan het team van Biden om me op te halen als de president en Rutte afscheid zouden nemen. Dat gebeurde. Toen ik binnenkwam, gaf Biden Rutte nog een rondleiding en bekeken ze wat foto’s. Daarna kwamen ze bij de desk en zei Biden tegen Rutte: ga maar zitten. Daar pakte Rutte voor de grap de telefoon.”

Rutte in 2019 tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in de Oval Office van het Witte Huis.
Foto Bart Maat/ANP
Rutte pakt de telefoon in het Oval Office van het Witte Huis tijdens een bezoek aan president Joe Biden in januari 2023.
Foto Bart Maat/ANP


Premier Rutte brengt in november 2016 een bezoek aan de seniorenploeg van boksvereniging Crooswijk, de Dutch Windmills.
Foto Bart Maat/ANP


Rutte dineert in Parijs met de Franse president Emmanuel Macron in restaurant La Rotonde.
Foto Bart Maat/ANP

Het was voor Maat een bekend beeld, dat van de jolige Rutte. Het viel de fotograaf op dat grapjes maken de premier heel makkelijk af ging, maar dat hij meer moeite moest doen om serieus te zijn. „Je hebt mensen die moeite moeten doen om vriendelijk te kijken, maar bij Rutte is het andersom. Als Rutte serieus of ernstig moet kijken, knijpt hij een beetje met zijn ogen of trekt hij een serieuze mond. Dat merkte ik heel erg rond de MH17-ramp, de eerste grote crisis van zijn premierschap. Dat was echt het moment dat hij even van z’n lachende imago af moest komen.”

Premier Rutte verlaat in april 2015 lachend een nachtelijk crisisoverleg over de opvang van illegalen.
Foto Bart Maat/ANP
Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra na afloop van het wekelijkse coalitieoverleg in september 2015.
Foto Bart Maat/ANP


Premier Rutte arriveert met de lift bij de Tweede Kamer voor een debat over de vliegtuigramp met vlucht MH17.
Foto Bart Maat/ANP

Een andere serieuze episode uit Ruttes premierschap was de coronacrisis, waarin de premier continu in beeld was bij persconferenties en Kamerdebatten. Voor fotografen een moeilijke tijd, herinnert Maat zich. „Er was politiek verder weinig te fotograferen, er waren veel belemmeringen door de coronamaatregelen. De persconferenties van Rutte waren in het begin heel gespannen, er keken miljoenen mensen naar. Later werden ze iets luchtiger.” Maat maakte een aantal bijzondere coronafoto’s, zoals die van de VVD-top op de verkiezingsavond in 2021, waar Rutte en de rest ingetogen, en op afstand van elkaar, juichten. Ook bijzonder was de bordesfoto begin 2022 van het kabinet-Rutte IV, de eerste en enige bordesfoto op 1,5 meter afstand.

Premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge in maart 2020 tijdens een van hun eerste persconferenties over de coronamaatregelen. Op de achtergrond gebarentolk Irma Sluis.
Foto Bart Maat/ANP
Rutte doet een mondkapje op tijdens een persmoment over het coronavirus in oktober 2020.
Foto Bart Maat/ANP


De nieuwe regering-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde, op 1,5 meter afstand, omdat de laatste lockdown op 10 januari nog niet was opgeheven.
Foto Bart Maat/ANP


Minister van VWS Hugo de Jonge en premier Rutte in april 2020 tijdens een debat in de Tweede Kamer over het coronavirus.
Foto Bart Maat/ANP


De VVD-top, inclusief premier Rutte, juicht na het behalen van een grote verkiezingsoverwinning op 17 maart 2021.
Foto Bart Maat/EPA

Naast corona maakte de beslotenheid van politieke onderhandelingen het vaak moeilijk om Rutte te fotograferen. Regelmatig fotografeerde Maat door de bosjes, bijvoorbeeld als de formerende partijen weer eens waren neergestreken op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Op andere momenten legde Maat Rutte telefonerend in de VVD-fractiekamer of het partijkantoor vast tijdens onderhandelingen. Een keer ging hij daarvoor op een papiercontainer staan, zodat hij Rutte goed in beeld kreeg. Een acceptabele werkwijze, vindt Maat. „Het lijkt een beetje paparazzi, maar ik vind het kunnen, want het gaat niet om hun privéleven, maar om politieke onderhandelingen die het land aangaan. Je snapt de wens tot beslotenheid, maar als fotograaf wil je toch iets van de sfeer vastleggen.”

Premier Rutte in 2012 door een raam gefotografeerd na afloop van een bijpraatsessie over een integriteitszaak rond partijvoorzitter Henry Keizer.
Foto Bart Maat/ANP


Rutte heeft tijdens de formatie in augustus 2017 een onderonsje met D66-leider Alexander Pechtold in de tuin van landgoed De Zwaluwenberg.
Foto Bart Maat/ANP

Andersom gebeurde het ook geregeld, dat Rutte juist wilde dat de fotografen hem op een bepaalde manier in beeld zouden brengen. Beroemd zijn de foto’s van Rutte die, bijvoorbeeld voor aanvang van de wekelijkse ministerraad op vrijdag, fietsend arriveerde met een appel in z’n hand. „Daar heb ik een hele serie foto’s van”, zegt Maat. „Wat me opviel, is dat er altijd nog maar drie happen ofzo uit die appel waren. Terwijl hij van huis naar het Binnenhof fietste. In die tijd had hij wel drie appels kunnen eten. Dus hij begon altijd pas met eten vlak voordat hij er was, echt voor het fotomoment, om uit te stralen hoe gewoon hij was.”

Rutte kijkt samen met minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) naar de Miljoenennota in het koffertje op Prinsjesdag in 2018.
Foto Bart Maat/ANP
Rutte eet een appel onderweg naar het stembureau in maart 2019.
Foto Bart Maat/ANP


Premier Rutte bezoekt in maart 2022 Nederlandse militairen die deelnemen aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen.
Foto Bart Maat/ANP


Rutte arriveert in januari 2021 op de fiets bij Paleis Huis ten Bosch om het ontslag aan te bieden van zijn kabinet aan koning Willem-Alexander. Het kabinet besloot op te stappen na het vernietigende rapport over de Toeslagenaffaire.
Foto Bart Maat/ANP

Ook geregisseerd was een fietstocht naar koning Willem-Alexander, nadat het kabinet-Rutte III was gevallen als gevolg van de Toeslagenaffaire. Het was in coronatijd, dus Rutte had het ontslag van zijn regeringsploeg telefonisch al aangeboden. Maar hij ging, na overleg met zijn voorlichters, toch ook nog op de fiets, hoorde Maat later. „Dat was een bijzonder beeld, de premier die op de fiets zijn ontslag ging aanbieden bij de koning. Terwijl dat ontslag dus al aangeboden was. Het laat zien hoe hij fotografen ook wist te gebruiken om positief in beeld te komen.”

Premier Rutte in een groepsknuffel met VVD-Kamerleden na afloop van een debat over de val van het kabinet, waarin hij heeft aangekondigd dat hij niet opnieuw lijsttrekker voor de VVD zal zijn.
Foto Bart Maat