Samen op weg gaan. Dat is de letterlijke betekenis van het synodale proces, dat de afgelopen drie weken plaatsvond in het Vaticaan. In Rome verzamelden zich de 464 deelnemers, van kardinalen en bisschoppen tot zusters, lekenwerkers en experts, voor weken van overleg. De gespreksthema’s: de hete hangijzers in de Rooms-Katholieke Kerk, een wereldgemeenschap van 1,37 miljard gelovigen. „Dat de kerk sterker moet aansluiten bij de uitdagingen in een moderne wereld, lijkt voor de meerderheid van de deelnemers wel duidelijk”, zegt theoloog en pauskenner Emmanuel Van Lierde tijdens een gesprek in Rome.
Zo was de positie van de vrouw binnen de kerk een belangrijk thema. Uiterlijk volgend jaar, als in Rome de vervolgsynode plaatsvindt, moet de paus volgens de synodale deelnemers duidelijk stelling innemen over het vrouwelijke diaconaat. „Een diaken bekleedt een ambt binnen de kerk, gericht op naastenliefde”, zegt Van Lierde, „en er zijn historische sporen dat ook vrouwen tot de zesde eeuw het diaconaat bekleedden. Maar sindsdien worden zij uit die functie geweerd.” Op de synode was een grote meerderheid het erover eens dat er „dieper moet worden nagedacht over vrouwelijke diakens”, maar ook dat de paus er eindelijk een duidelijk besluit over moet nemen.
Ook de bestrijding van seksueel misbruik, machtsmisbruik en klerikalisme was een belangrijk thema. De strijd tegen klerikalisme – priesters die in hun ivoren toren blijven – en de liefde voor een horizontale, pastorale kerk zijn stokpaardjes van deze paus, die als Jorge Bergoglio straatpastoor was in de sloppen van Buenos Aires. Tijdens de synode groeide het besef dat een grondige hervorming van de priesteropleidingen kan bijdragen tot priesters die sterker met beide voeten in de wereld staan, zegt Van Lierde.
Gesloten bolwerken
Priesterseminaries mogen niet langer gesloten bolwerken zijn, zegt hij. „Tijdens de synode werd nagedacht over docenten die leken en vrouwen zijn, en over ‘gemengde’ klassen, waarbij seminaristen bijvoorbeeld een deel van hun opleiding volgen met gewone universiteitsstudenten theologie” [die geen priesterroeping hebben]. De priesteropleiding moet ook meer aandacht besteden aan de omgang met intimiteit en seksualiteit, en jonge priesters moeten kunnen rekenen op meer begeleiding in hun carrière, zeker ook inzake het verplichte celibaat. Kortom, zegt Van Lierde, „de hele opleiding moet op de schop”.
Lees ook
Voor paus Franciscus is hervormingsproces in de kerk ‘alles of niets’
Het celibaat zelf werd tijdens deze synode niet ter discussie gesteld. Dat was anders na de Amazonesynode, in 2019. Toen besloot een twee-derde-meerderheid dat ‘deugdelijke, getrouwde mannen’ (de ‘viri probati’) ook in aanmerking moeten komen voor het priesterschap, zeker in afgelegen gebieden met een groot priestertekort. De paus legde die aanbeveling toen naast zich neer.
De aanbevelingen over vrouwelijke diakens en een grondige hervorming van de priesteropleiding zijn dus ook slechts dat: aanbevelingenuit een voorlopige slottekst,, waarmee de lokale kerken straks overal ter wereld verder aan de slag gaan. In oktober volgend jaar komen de deelnemers weer samen in Rome, om hun bevindingen opnieuw te bespreken, tijdens de vervolgsynode. Die zal uitmonden in een definitieve adviestekst, gericht aan de paus.
Maar die tekst is niet bindend. Als de synode aanbeveelt dat vrouwen tot diaken worden gewijd, is Franciscus niet verplicht die wens ook in te willigen. Hij vreest dat vrouwelijke diakens straks worden ingezet om het priestertekort te compenseren. De oorspronkelijke missie van een diaken is zich inzetten voor zieken en armen, en daarom werken velen in de zorg, het onderwijs of bij vluchtelingenorganisaties. Maar een diaken mag ook doopsels toedienen en voorgaan in een huwelijks- of begrafenisplechtigheid (zonder eucharistie). Kortom, de verleiding bestaat om in parochies met een priestertekort steeds vaker diakens als ‘vervangpriesters’ te gebruiken. Komen daar vrouwelijke diakens bij, dan neemt dat risico enkel toe, vreest de paus.
Ook zou het vrouwelijke diaconaat op termijn een opstapje kunnen zijn naar het vrouwelijke priesterschap. Het verliep immers precies zo binnen de Anglicaanse kerk. Op dit vlak bewaakt deze ogenschijnlijk ‘progressieve’ paus de oerconservatieve lijn. Zeker, de Argentijnse kerkvader benoemde beduidend meer vrouwen in beslissende organen van het Vaticaan. Maar de échte macht blijft weggelegd voor gewijde mannen. Franciscus schuilt achter het uitgesproken standpunt van Johannes Paulus II, die de deur sloot voor vrouwelijke priesters, maar uitte zelf ook al meer dan eens theologische bezwaren tegen het vrouwelijke priesterschap.
Zure oprisping
Maar Franciscus haalde wél het oude, synodale proces uit het stof, en hij blies de overlegprocedure nieuw leven in. Dat daarbij ook leken mee mochten stemmen, en voor het eerst ook 54 vrouwen, leidde tijdens de synode nog tot een zure oprisping bij conservatieve bisschoppen. In een duidelijke toespraak zette Franciscus hen op hun plaats. „Leken en vrouwen hebben duidelijk hun rol verworven in de kerk”, zegt Van Lierde. „Er is geen weg meer terug.”
Lees ook
Spaanse Rooms-Katholieke Kerk vraagt slachtoffers misbruik om vergeving
Ook al laten de échte beslissingen nog op zich wachten, de grote bijeenkomst in het Vaticaan was in de eerste plaats een praktische oefening in echt overleg. Sommige bisschoppen erkenden achteraf dat er in hun bisdom eigenlijk niet zo erg naar anderen werd geluisterd. Zo vertrokken enkele bisschoppen deze week in die zin ‘bekeerd’ naar huis, zegt de theoloog: „Nederland liep niet warm voor de synode, maar Ted Hoogenboom (hulpbisschop van Utrecht, red.) keerde enthousiast naar huis.”
De Katholieke Kerk is als een log tankschip. Het verandert niet zomaar radicaal van koers. „Maar de belangrijkste thema’s voor zo’n hervorming liggen wél op tafel, en bij het stemproces was telkens sprake een grote meerderheid”, zegt Van Lierde, die de synode daarom samenvat als „een stap in de goede richting”.