Vanaf haar elektrische bakfiets deed BBC-correspondent Anna Holligan verslag van het nieuws in Nederland – de fiets is nu gestolen en dat haalde de Britse media

Met haar elektrische bakfiets kon BBC-correspondent Anna Holligan in Nederland alles doen. Haar dochter naar school brengen, boodschappen doen en live gaan voor de BBC bij breaking news. Maar haar gewaardeerde vervoermiddel is vorige week gestolen. En nu realiseert de in Den Haag wonende Holligan zich hoe een groot onderdeel van haar leven de bakfiets was.

4,5 jaar geleden kocht ze de fiets en inmiddels had ze er zo’n 16.000 kilometer mee gereden. Volgers van haar sociale media kenden de bakfiets goed: vanaf de fiets deed ze verslag van het nieuws onderweg naar de school van haar inmiddels 8-jarige dochter. Op een luchtige toon vatte ze het nieuws van de dag samen.

Met haar bakfiets op het strand doet Anna Holligan verslag.

Foto Eva Plevier

Een dag voor de fiets werd gestolen zaten Holligans dochter en een vriendin van haar nog aardbeien met slagroom in de bakfiets te eten. „Het was een zooi in de bak. Er lag kleding in, het was chaos. Mijn dochter zei ook: waarom hebben ze geen fiets gestolen die netjes en opgeruimd was?”

Veel in de fiets geïnvesteerd

Haar hele leven zat in de fiets, realiseert Holligan zich nu. Nu het vervoermiddel er niet meer is, moet ze ineens over van alles nadenken. „Ik gebruikte hem om afval weg te gooien, de hond naar het strand te brengen om een rondje te wandelen. Nu is mijn wereld ineens heel klein en moet het op loopafstand zijn, want ik heb geen auto.”

De afgelopen jaren heeft Holligan veel geïnvesteerd in de fiets. Het was een mobiele studio die werkte op zonnepanelen. „Het bleef een work in progress”, zegt ze. „Samen met mijn collega Kate Vandy waren we altijd aan het kijken hoe het nog kleiner kon, hoe we het er nog beter uit konden laten zien.”

Alles wat ze nodig had voor haar werk, zat er in: een bureaublad, lampen om mensen in het donker mee te interviewen en een batterij waarmee ze haar telefoon kon opladen. „Als we ineens naar het Strafhof moesten of naar een boerenprotest, dan wist ik dat ik mijn telefoon altijd kon opladen.” Ook had ze een bordje met daarop de woorden ‘on air’. „ Zodat mensen wisten dat we journalisten waren en niet zomaar wat gekken bij een bakfiets”, lacht ze. En tot slot, ook niet onbelangrijk: er zat een koffiezetapparaat in. „Zo konden we onszelf en de fiets van brandstof voorzien.”

Ik had ook niet door hoeveel mensen het Dutch news from the cycle path kenden en fijn vonden

Anna Holligan
correspondent BBC in Nederland

Veel steun

De Britse journalist krijgt veel steun van mensen uit haar directe omgeving en daarbuiten. „Ik had ook niet door hoeveel mensen het Dutch news from the cycle path kenden en fijn vonden. Het is mooi om te zien hoe mensen reageren.” Holligan heeft voor de BBC een stuk over geschreven over haar gestolen vervoermiddel en ook andere Britse media besteedden er aandacht aan. Ze merkt dat mensen in het buitenland toch minder goed snappen hoe belangrijk de fiets in Nederland is.

De correspondent verwacht niet dat haar fiets nog gevonden gaat worden. De tracker die er in zat, was al vrij snel onklaar gemaakt. „Maar de herinneringen blijven natuurlijk. Alle reisjes, picknicks, avonturen naar het strand. Ik mis nu vooral de levensstijl die we hadden. Je bent vrij, je hebt vrijheid op een fiets. In Nederland kun je alles doen wat je wil, zolang je maar twee wielen hebt.”

De eerste fiets die Holligan in Nederland kocht, heeft ze nog. Het is een omafiets die nu onder de spinnenwebben zit en waar nog een kinderzitje op is gemonteerd. „Ik ga kijken of ik de sleutels daarvan nog heb.” Ze is positief gesteld over de toekomst. Ze wil op termijn een nieuwe bakfiets kopen en opnieuw een mobiele studio bouwen. „Misschien wel groter en beter. Maar in de tussentijd: mijn omafiets.”


Lees ook

Lees ookBBC-correspondent Anna Holligan doet vanaf het fietspad verslag van een ooit relaxed land

BBC-journalist Anna Holligan doet verslag op de bakfiets.