Van wie is het strand in Brazilië?

Het zand voelt nog koud en vochtig aan als sportinstructeur Matheus Martins Goulart om zeven uur ’s ochtends het net aanspant en zijn eerste sportklasje futevôlei op het strand van Ipanema verwelkomt. „Mijn dag begint hier”, zegt Julia de Rezende. De 26-jarige communicatiemedewerker verruilde drie jaar geleden de betonnen metropool São Paulo voor de groenere strandstad Rio de Janeiro. Soepel kopt ze de voetvolleybal over het net naar haar tegenstander die ‘m opvangt op haar borstkas en flexibel terugschopt.

In het dagelijks leven van de carioca, zoals de inwoners van Rio worden genoemd is het strand een onlosmakelijk onderdeel. „Vroeg opstaan, sporten op het strand, een duik in de zee en dan naar mijn werk”, zegt De Rezende terwijl de ochtendzon op haar gezicht schijnt.

Verderop sjouwt Marceli dos Santos een koelbox vol blikjes bier over het strand. Een van haar medewerkers tuigt de strandkiosk op die Dos Santos’ oma in de jaren zestig op deze plek begon. „Toen mijn oma blind werd van de lange dagen in het felle zonlicht, heb ik het overgenomen. We komen uit de favela maar dit is onze bron van inkomsten. We verkopen drank en we verhuren stoelen en parasols”, zegt ze.

Het is officieel winter in Rio de Janeiro, maar op een zonnige dag als vandaag kan de temperatuur nog uitschieten naar dertig graden. Het strand wordt wel de meest democratische plek van Brazilië genoemd. Hier vervagen de diepgewortelde klassenverschillen die tekenend zijn voor het meest ongelijke land van Latijns-Amerika.

„Mijn dag begint hier”, zegt de 26-jarige communicatiemedewerkster Julia de Rezende op het strand van Ipanema. „Vroeg opstaan, sporten op het strand, een duik in de zee en dan naar mijn werk”.
Foto Dado Galdieri

Arm en rijk zitten naast elkaar op het zand, iedereen kletst met elkaar

Julia de Rezende
strandganger in Rio

„Ipanema is de rijkste buurt van Brazilië”, zegt De Rezende. „Maar de favela’s liggen op de heuvels rondom het strand. De bewoners dalen af en komen hier ook genieten op het strand. Arm en rijk zitten naast elkaar op het zand, iedereen kletst met elkaar.”

Dat stranden in Brazilië gratis en toegankelijk voor iedereen zijn, draagt bij aan die maatschappelijke mix. Maar daar kan verandering in komen door een wet die al in 2022 door het Congres werd aangenomen en waar de Senaat nu over moet stemmen. Onder de huidige wet is Brazilië’s ruim 7.500 kilometer lange kuststrook van Brazilië publiek bezit. Stranden, maar ook zandbanken, zijn terreno de marinha, wat inhoudt dat de hele kuststrook tot 33 meter landinwaarts aan de federale overheid toebehoort.

Familie-Bolsonaro gangmaker

Volgens het nieuwe wetsvoorstel worden kustzones overgedragen aan de verschillende deelstaten, gemeenten of de private sector. Stranden zouden zo in particulier bezit kunnen komen, ofwel geprivatiseerd worden.

Flávio Bolsonaro, een zoon van de ultrarechtse ex-president Jair Bolsonaro en zelf Congreslid, is de grote voortrekker van het nieuwe wetsvoorstel. De familie heeft grote financiële belangen in het bekende strandplaatsje Angra dos Reis waar ze het liefste luxe hotelresorts ziet verrijzen. Flávio’s grote droom is de creatie van een ‘Braziliaans Cancún’, heeft hij herhaaldelijk gezegd, verwijzend naar die Mexicaanse badplaats vol hotelflats, resorts, clubs en massatoerisme.

In het dagelijks leven van de carioca, zoals de inwoners van Rio worden genoemd is het strand een onlosmakelijk onderdeel.
Foto Dado Galdieri
Stranden in Brazilië zijn nu nog gratis en toegankelijk voor iedereen.
Foto Dado Galdieri
Volgens een nieuw wetvoorstel zouden ze in particulier bezit kunnen komen, ofwel geprivatiseerd worden.
Foto Dado Galdieri
De vrees bestaat dat na privatisering de stranden gekaapt zullen worden door projectontwikkelaars, grote hotelketens en steenrijke Brazilianen.
Foto Dado Galdieri
Toeristen lopen langs een dakloze man bij het strand van de rijke buurt Ipanema, die wordt omringd door de favela’s.
De lobby voor privatisering krijgt ook steun van de toeristensector. Volgens de Braziliaanse toerismeraad kan de wet ook zorgen voor meer regulering.
Foto Dado Galdieri

Ook topvoetballer en multimiljonair Neymar heeft zich via sociale media in de discussie gemengd als fanatiek pleitbezorger van de nieuwe wet. Hij heeft óók belangen: hij is aandeelhouder in een groot project om een honderd kilometer lange strook van de noordkust om te vormen tot ‘Caribisch Brazilië’.

Het Congres nam het voorstel in 2022 vrijwel geruisloos aan. Het was een verkiezingsjaar en Brazilië zat nog in de nasleep van de coronapandemie. Nu er twee jaar later in de Senaat over moet worden gestemd, is alsnog grote commotie ontstaan. De vrees bestaat dat na privatisering de stranden gekaapt zullen worden door projectontwikkelaars, grote hotelketens en steenrijke Brazilianen. Die zullen er privéstranden aanleggen en volop gaan bouwen. Bovendien zijn er zorgen over wat privatisering kan betekenen voor de natuur aan de kust, bijvoorbeeld voor de mangroven die een belangrijke schokdemper vormen.

Aanpassingen na kritiek

„We zitten nog in de nasleep van een grote overstromingsramp in het zuiden van ons land, en dan willen ze nu hotelresorts bouwen aan de kust. Dit is onverantwoord!”, zegt Esterina Salgado die met haar echtgenoot, dochter en kleinkind op strandstoelen aan een rustige baai in de wijk Botafogo zit.

Het is een ‘absurd’ plan, zegt ze fel. „Stranden horen bij de natuur, bij de oceaan en moeten toegankelijk blijven voor iedereen’’, zegt ze. Het zal ook tot verwarring leiden, denkt ze. „Stel dat er straks iemand gearresteerd wordt door de politie omdat hij of zij op een particulier strand blijkt te zitten, zonder het te weten!”

Brazilië heeft deze wet nodig. Het loopt enorm achter op het gebied van toerisme.

Celia Oliveira
toerismeraad

Haar man Welerson Salgado knikt. „Dit plan dient niet de meerderheid van de Brazilianen, want de meeste mensen hier zijn arm. Het komt vooral uit koker van een handjevol rijken die zelf belangen hebben”, denkt hij. Hoewel privatisering voor veiligheid en toezicht misschien wel beter kan zijn, voegt hij eraan toe.

De discussie is de afgelopen dagen inmiddels zo hoog opgelaaid en de weerstand zo groot, dat Flávio Bolsonaro zich genoodzaakt voelde het voorstel op punten bij te stellen. Een Senaatscommissie moet die bekijken, voordat er daadwerkelijk gestemd zal worden.

Toerismesector enthousiast

Veel Brazilianen zijn ook afhankelijk van inkomsten uit het strand. Zoals verkoper Paulo Cezar (34) die in een oranje tenue over het strand van Copacabana sjokt met grote vaten bengelend over zijn schouders, waaruit hij Braziliaanse ijsthee schenkt. „Wie kan ik helpen?! Wie wil er thee?!”, roept hij terwijl door het zand stuift.

De 34-jarige ijstheeverkoper Paulo Cezar reist elke dag twee uur met de bus vanuit zijn favela naar het strand van Copacabana. Hij vreest de mogelijke privatisering. „Stel dat ik mijn werk niet meer kan doen, betekent dat een ramp voor mij en veel andere arme mensen. We leven van het strand.”
Foto Dado Galdieri

„Ik overleef dankzij het strand”, zegt Cezar terwijl hij even op adem komt. „Ik heb mijn school niet afgerond, verder dan de brugklas ben ik niet gekomen. Maar ik spreek Spaans, Engels en Chinees. Het strand is mijn leerschool”, lacht hij.

De reis van twee uur in de bus vanuit zijn noordelijke favela naar dit strand heeft hij er ruimschoots voor over. „Soms verdien ik vijfhonderd reais op een dag (circa 90 euro) en dat is voor hier best veel. Stel dat de stranden geprivatiseerd worden, en ik mijn werk niet meer kan doen, betekent dat een ramp voor mij en veel andere arme mensen. We leven van het strand.”

De lobby voor privatisering komt niet alleen van de familie-Bolsonaro, maar krijgt ook steun van de toeristensector. „Brazilië heeft deze wet heel erg nodig’’, benadrukt Celia Oliveira van de Braziliaanse toerismeraad met klem terwijl ze over de baai van Guanabara uitkijkt op langsvarende bootjes.

„Brazilië loopt enorm achter op het gebied van toerisme. Kijk naar Spanje, daar komen toeristen vanuit de hele wereld. Wat Spanje in een maand ontvangt aan toeristen, dat krijgen wij in Brazilië in een heel jaar. Terwijl Brazilië veel groter is en enorm divers”, zegt ze.

Volgens Oliveira is de wet verkeerd uitgelegd en is er daarom weerstand. „Natuurlijk blijven de stranden in steden als Rio gratis toegankelijk, dat gaat nooit veranderen. Maar kijk nu naar afgelegen strandplaatsen waar je met luxe resorts en high class-hotels met eigen stranden kan inspelen op de markt. Er zijn genoeg toeristen die het prettig vinden om in een eigen bubbel te zitten en daar horen hotels met privéstranden bij.”

Ze wijst erop dat door privatisering ook meer regulering zal plaatsvinden in de volgens haar ‘chaotische en vaak illegale’ situatie rond stranden. „Nu betaal je op sommige afgelegen stranden voor een stoel en parasol, waarbij je dan verplicht voor omgerekend 50 euro moet besteden aan eten en drinken. Dat zijn zaken waar totaal geen toezicht op is.”

Als kioskuitbater Marceli dos Santos aan het einde van de middag haar laatste stoel op een kar heeft gestapeld, neemt ze snel even een duik. „Dit hier laten we ons niet afpakken”, zegt ze. „Ook al ben je straatarm, in Rio kun je wel altijd genieten op het strand en van de zee. Als we daarvoor in de toekomst moeten betalen, weet ik nu al dat het strand er dan alleen maar voor de rijken zal zijn.”