Van Vleuten zwaaiend over de finish in Ladies Tour tijdens haar laatste etappe

Wielrennen Terwijl de eindzege van de Simac Ladies Tour naar de Belgische Lotte Kopecky ging, waren alle ogen zondag gericht op Annemiek van Vleuten. De 40-jarige renster reed vandaag haar laatste koers als prof.
Annemiek van Vleuten tijdens de Profwielerronde Etten-Leur.
Annemiek van Vleuten tijdens de Profwielerronde Etten-Leur. Foto Bas Czerwinski/ANP

Terwijl de etappewinst in de Simac Ladies Tour zondag naar Lorena Wiebes ging, en de eindzege naar Belgische Lotte Kopecky, waren vrijwel alle ogen gericht op Annemiek van Vleuten. De 40-jarige renster sloot vandaag haar imposante carrière af met haar laatste etappe, die begon en eindigde in Arnhem.

Van Vleuten liet voor aanvang van de slotrit in de Ladies Tour al weten „een afscheid in stijl na te jagen. En dat is lekker ten aanval trekken.” Die belofte maakte ze waar, want ze ging al vroeg mee in de kopgroep. Tot een zege leidde het niet, maar Van Vleuten genoot zichtbaar van haar laatste kilometers als profrensters. Al zwaaiend langs een juichend publiek kwam ze over de finish.

De loopbaan van Van Vleuten begon in 2008, bij wielerploeg Vrienden van het Platteland. In die vijftien jaar die daarop volgde, wist ze alle grote prijzen te winnen. Ze werd wereldkampioen tijdrijden in 2018 en 2019. Ze won het WK op de weg in 2019 en pakte goud op de tijdrit op de Olympische Spelen die in 2021 in Tokyo plaatsvonden.

In 2022 beleefde ze op 39-jarige leeftijd zonder twijfel het beste seizoen uit haar carrière. Ze pakte de eindzege in de Giro d’Italia, de Tour de France Femme en de Vuelta. Daarnaast werd ze ook nog wereldkampioen op de weg.

Lees ook: De successen van Annemiek van Vleuten door de ogen van haar naasten

‘Goede plek om carrière te beëindigen’

Haar keuze om met de Ladies Tour haar carrière af te sluiten was niet geheel toevallig. Ze reed de Tour in 2007 als stagiair voor het eerst, slechts één dag omdat ze viel.

„Het is een goede plek om mijn carrière te beëindigen. Voor mijn gevoel was mijn naam er altijd overal op de weg geschreven met een proloog dicht bij mijn huis. De laatste etappe gaat over mijn trainingsgebied en is dicht bij waar ik ben opgegroeid en waar mijn moeder nog steeds woont. Dat voelt als een goede manier om afscheid te nemen,”, aldus van Vleuten in een interview met haar team Movistar.

Van Vleuten won de Ladies Tour twee keer, in 2017 en 2018. Over de vraag wat haar mooiste overwinning was, moest ze even nadenken. Zowel haar WK-zeges op de weg in Yorkshire in 2019 en in Wollongong vorig jaar riep goede herinneringen bij haar op.

„Ik ben heel trots op Yorkshire, omdat ik daar zo veel lef had om aan te vallen met nog 105 kilometer te gaan. Dat was episch.”

De zege in Wollongong zegt volgens Van Vleuten veel over haar karakter en doorzettingsvermogen. Ze won de race met een gebroken elleboog. „Als ik die laatste kilometer terugkijk, krijg ik nog steeds kippenvel. Ik kan de emoties zien van die week, van de teleurstelling. Dat was misschien mijn hele carrière samengevat in een week.”