Van schoenen tot piano: collectie van Queen-zanger Freddie Mercury naar de veiling

Veiling Oude gympen, manuscripten en kunst van Dalí, Matisse en Picasso: deze week begint de veiling van de inboedel van Freddie Mercury, de in 1991 overleden zanger van Queen. De vraagprijzen worden nu al flink overboden.

Contactafdruk van de foto’s die fotograaf Mick Rock maakte voor het album Queen II uit 1974, het tweede studioalbum van de band, met een geschatte waarde 5.000 tot 7.000 pond.
Contactafdruk van de foto’s die fotograaf Mick Rock maakte voor het album Queen II uit 1974, het tweede studioalbum van de band, met een geschatte waarde 5.000 tot 7.000 pond. Foto Sotheby’s

In een door witte heteromannen gedomineerde rockwereld viel Freddie Mercury (1946-1991) op door zijn extravagante, androgyne uitdossingen. De zanger en frontman van de Britse rockgroep Queen kleedde zich op het podium en in videoclips in glittercatsuits, Japanse kimono’s en vrouwenkleding.

Vanaf woensdag veilt Sotheby’s in Londen al de kledingstukken en podiumattributen van Mercury en ook zijn huisraad. Dat doet het veilinghuis onder de noemer Freddie Mercury: A World of His Own. Verdeeld over zes veilingen zullen tot en met 13 september 1.500 kavels worden aangeboden met in totaal 30.000 voorwerpen. Ze zijn alle afkomstig uit Garden Lodge, het 28 kamers tellende victoriaanse huis in Kensington in West-Londen waar Mercury de laatste elf jaar van zijn leven woonde.

Hoogtepunten, in rock-historisch opzicht, zijn de manuscripten van beroemde songs, zijn instrumenten, en de vele kostuums, sieraden en andere podiumattributen van Mercury. Zoals de kroon en koningsmantel met nephermelijn die hij droeg tijdens zijn laatste Queen-tournee in 1986 (verwachte opbrengst 68.000-90.000 euro). De eerste opzet van de songtekst van ‘We Are The Champions’, geschreven op negen blaadjes, waaronder briefpapier van luchtvaartmaatschappij British Midland Airways (225.000-340.000 euro). En, het absolute topstuk, de Yamaha-vleugel waarop Mercury ‘Bohemian Rhapsody’ en andere hits componeerde. Richtprijs: 2,3 tot 3,5 miljoen euro.

Het Tiffany-snorkammetje (richtprijs 400-600 pond) staat inmiddels op 30.000 pond.
Foto Sotheby’s

Voorliefde voor Japan

Als verzamelaar van kunst en antiek had Mercury een voorliefde voor krullerig (nep)antiek en Japanse kunst- en gebruiksvoorwerpen. In de avondveiling van woensdag is het enige echt kostbare kunstwerk een geschilderd vrouwenportret van de negentiende Franse kunstenaar James Tissot (minstens een half miljoen euro). Daarnaast bezat Mercury een paar bladen met grafiek van Dalí, Matisse en Picasso en vele houtdrukken uit Japan.

In de derde veiling, op 8 september, komen de meubels van Mercury onder de hamer. Onder het aanbod veel twintigste-eeuwse meubels in neo-stijlen, witte porseleinen beeldjes, Perzische kleden, Meissen-servies en vazen van Daum en Lalique.

Zijn voorliefde voor Japan spreekt uit de online-veiling In Love with Japan, die op 11 september eindigt. Daarin de nodige oude prenten, lakdoosjes, waaiers en kimono’s.

Het vrolijkst, zeker voor de fans met een kleinere portemonnee, zijn de twee Crazy Little Things online-veilingen waarmee Sotheby’s op 12 en 13 september afsluit.

Die bevatten een mer à boire aan prullaria: poezenbeeldjes, geinige peper- en zoutstelletjes, geborduurd tafellinnen, ingelijste gouden platen, collecties boeken en tijdschriften, lidmaatschapskaarten en (soms smotsige) T-shirts en andere kledingstukken.

Het paar afgetrapte hoge Adidas-gympen is getaxeerd op minimaal 3.500 euro.
Foto Sotheby’s

Persoonlijke objecten

Ondanks het enorme aanbod zullen souvenirjagers vermoedelijk diep in de buidel moeten tasten. Een paar afgetrapte hoge Adidas-gympen (maat 8,5) is getaxeerd op minimaal 3.500 euro. Een verzameling van 265 privé-foto’s uit de jaren tachtig: minstens 6.000 euro.

Bij de al geopende online-veilingen blijken de richtprijzen bovendien weinig om het lijf te hebben. Vooral bij de meer persoonlijke objecten lopen de biedingen flink op. Een paar afgetrapte witte klompen die Mercury in de jaren zeventig intensief droeg, richtprijs 3.000-5.000 pond, stond maandag al op 16.000 pond (inclusief veilingkosten impliceert dat een rekening van 25 mille). Een Adidas-sporttas vol vlekken (100-150 pond) stond op 6.000 pond en een Tiffany-snorkammetje (richtprijs 400-600 pond) zelfs op 30.000 pond.

De Adidas-sporttas vol vlekken (richtprijs 100-150 pond) staat inmiddels op 6.000 pond.
Foto Sotheby’s

Mercury, geboren als Farrokh Bulsara in het sultanaat Zanzibar (het huidige Tanzania), vermaakte zijn huis plus inboedel aan Mary Austin, begin jaren zeventig zijn partner en later zijn belangrijkste erfgenaam. Austin woonde sinds de dood van de zanger in Garden Lodge en liet het interieur goeddeels intact. Of het huis ook wordt verkocht, staat nog niet vast.

Het veilinghuis verwachtte in april bij de aankondiging van de veilingen een opbrengst van minstens 6 miljoen pond, zo’n 6,8 miljoen euro. Gezien de hoge biedingen bij de online-veilingen lijkt dat een voorzichtige schatting.

Een deel van de opbrengsten schenkt Austin aan twee liefdadigheidsinstellingen: de Mercury Phoenix Trust, door Queen-leden Brian May en Roger Taylor en Queen-manager Jim Beach opgericht na de dood van Mercury, en de Elton John Aids Foundation. Mercury overleed aan de gevolgen van aids.

De witte klompen met een richtprijs 3.000-5.000 pond, stond maandag al op 16.000 pond.
Foto Sotheby’s