Jarenlang kon er bij Tesla bijna niks misgaan. De autofabrikant groeide de afgelopen decennia uit van start-up tot grootste bouwer van elektrische auto’s ter wereld. Eigenhandig dwong het merk andere autobouwers te investeren in elektrische modellen.
De laatste maanden is het beeld heel anders. Sinds topman Elon Musk nauw betrokken raakte bij de regering van Donald Trump, kelderen de verkoopcijfers van Tesla met name in Europa. In totaal leverde het merk in het eerste kwartaal van 2025 336.681 auto’s af, tegenover 387.000 in diezelfde periode een jaar eerder – een veel grotere daling dan analisten hadden verwacht.
Dit komt niet alleen door de politieke acties van de topman. Tesla heeft ook te lijden onder een ietwat verouderd modellenaanbod, bijvoorbeeld. Maar inmiddels leidt het onder analisten geen twijfel meer dat het gedrag van Musk bijdraagt aan de slechte cijfers.
Tastbaar object
Tesla is in rap tempo uitgegroeid tot een symbool van de regering-Trump. Dat raakt niet alleen de verkopen, maar leidt er ook toe dat wereldwijd het protest tegen het merk groeit. Tesla biedt demonstranten een alomtegenwoordig, tastbaar object om tegen op te staan: overal zijn wel laadpalen, dealers, modellen te vinden.
Vaak gebeurde dat de afgelopen weken vreedzaam, zoals op zaterdag 29 maart, door demonstraten uitgeroepen tot wereldwijde ‘Takedown Tesla Day’. Van San Francisco tot Tilburg waren er demonstraties.
Soms gaat het er veel harder en illegaler aan toe en steken tegenstanders laadpalen in brand, of auto’s. De fotoredactie van NRC verzamelde beelden van de woede richting Tesla van over de hele wereld.













En ook in Nederland vond op 29 maart een protest plaats tegen Tesla. Een groep van enkele tientallen demonstraten trok in Tilburg naar een locatie van het merk, vergezeld door een fanfare.
Foto’s Merlin Daleman
