Van onderwaterklanken tot kosmische composities: Oranjewoud biedt eigenzinnige en ongewone muzikale ervaringen

‘Stress is overrated’, zingt de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Sarah Blake vrijdagmiddag op het Oranjewoud Festival: stress is overschat. Deze zin tekent de sfeer in de groene oase onder de rook van Heerenveen en net buiten geluidsafstand van de snelweg. Natuur en kunst versmelten met muziek, klassiek met jazz en pop, de verruiming van geest en gemoed is al jaren de rode draad in het programma.

Festivals ontsnappen aan de beperkingen van een concertzaal, zowel muzikaal als ruimtelijk. Een doorsnee zaalprogrammeur zal het niet aandurven met veel van de optredens hier, die mengen met vogelgezang en het goedkeurende geklepper van nestelende ooievaars. Programmeurs zien een trio als violist Noa Wildschut, klarinettist Pablo Barragán en pianist Frank Dupree liever op het podium met Beethoven dan met moderne componisten als Bartók, Vivier en Schoenfield. Zo moet in hun recital in het Concertgebouw begin augustus Vivier plaats maken voor een vioolsonate van Brahms.


Lees ook
Zo graag alles uit het leven willen halen dat je er angstig van wordt. Daar hebben al Robin Coops’ personages last van

Robin Coops: „Al mijn werk is gedreven door angst.”

Maar festivals bieden ruimte voor eigenzinnig experiment, en het publiek verwondert zich, en klapt de handen stuk voor de onbekende Vivier. De 23-jarige violist Wildschut speelt al sinds haar jonge tienerjaren op Oranjewoud en het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelt tot een persoonlijkheid die zich niet laat ketenen door klassieke conventies, maar nieuwe wegen verkent.

Publiek enthousiasmeren voor onbekend repertoire kun je ook gerust overlaten aan sopraan Laetitia Gerards en pianist Thomas Beijer. Hun recital Let me tell you a story bestaat uit kleine met veel humor gebrachte geschiedenissen, zoals een vrouw in de trein op weg naar haar geliefde die de machinist – oftewel de pianist – aanspoort steeds sneller te gaan. Repertoire waarin Gerards mimiek minstens zo sprekend is als haar stem.

Pianiste Saskia Lankhoren van ensemble KLANG met de kindervoorstelling ‘Het meisje zonder handen’.
Foto Lucas Kemper fotografie

Innerlijke rust

De andere ruimtelijke dimensie van Oranjewoud krijgt gestalte in ongewone muzikale ervaringen, zoals het stuk Waterwerken voor buisklokken van Aart Strootman. Dat werk konden bezoekers van het binnenzwembad in Parkhotel Tjaarda op twee manier beluisteren: zittend op een bank of drijvend met hun oren onder water. Dat laatste is een vreemde ervaring: de klank van de bellen, die een musicus om zijn enkels heeft, lijken niet van buiten te komen, maar te ontspruiten in het hoofd zelf, afgewisseld door de buisklokken die juist veraf ‘luiden’ – het wekt allemaal de indruk van een droomlandschap.

Dat geldt ook voor de installatie Solar van Strijbos en Van Rijswijk, ook te horen en te zien op Oerol. Op een bloeiend grasveld zijn paden en een grascirkel gemaaid. Verspreid over die ruimte staan zonnepanelen die als luidsprekers werken en allemaal een eigen muziek laten klinken: strijkers, een reciterende stem, sopraangezang, koor, een piano. De partituur ervan smelt op wonderlijke wijze samen met de omgeving, omdat de mysterieuze klanken niet tot een dwingend luisterstuk optellen, maar eerder – zoals Strootmans buisklokken – echo’s uit een verre tijd en wereld vormen: een open ruimte voor eigen gevoelens en gedachten. Je zou zowel Waterwerken als Solar een pelgrimage op kleine schaal kunnen noemen. In beide gevallen neem je met tegenzin afscheid van de innerlijke rust die ze oproepen.

Sopraan Nora Fischer met haar voorstelling ‘De sprong’.
Foppe Schut

Een halve kilometer verderop biedt museum Belvedère een bijzondere blik op de schilderkunst van een meervoudig talent. Bezoekers kunnen hier (nog tot en met volgende week) zwerven langs mythologische landschappen en vertellingen van de Litouwse symbolist Mikalojus Ciurlionis (1875-1911). En het festival voegde hier nog een dimensie aan toe, want de kunstenaar was in de eerste plaats componist. Door een neurologische aandoening – synesthesie – kon hij kleuren horen en muziek zien. Niet alleen in zijn penseelstreken, maar ook in zijn noten overheersen de pasteltinten en mysterieuze verhaallijnen, verklankt door het Vilnius String Quartet en Ciurlionis’ kleinzoon, de pianist Rokas Zubovas.

Muzikaal gezien was dé ontdekking de Ierse popzangeres Wallis Bird met het Duitse kwintet SPARK

Violist en componist Tim Kliphuis schreef voor het Oranjewoud Festival zijn nieuwe stuk Kosmos, geïnspireerd door gesprekken met vijf wetenschappers over het klimaat, die hij eveneens samenbracht in de podcast Componeren of Verzuipen. Evolutionair bioloog en oceanograaf Katja Peijnenburg gaf op het podium – bevraagd door de jonge musici van het Nationaal Jeugdorkest – een fascinerende inkijk in de wondere wereld van het plankton.

Muzikaal gezien – zeker wat betreft crossover – was dé ontdekking de Ierse popzangeres Wallis Bird met het Duitse kwintet SPARK, een combinatie van klassiek pianotrio met twee virtuoze blokfluitisten. Zij brachten met Visions of Venus een aanstekelijk eerbetoon aan drie eeuwen vrouwen in de muziek: van Hildegard von Bingen tot Joni Mitchell. In haar song Big Yellow Taxi (1970) waarschuwt Mitchell al dat de mens de natuur en wat van waarde is pas zal missen wanneer ze verdwenen zijn; het paradijs is een parkeerplaats geworden. Waarna Bird aansluitend Janis Joplins ‘Oh, Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz’ inzette.