Als kind had de Indiase kunstenaar Sutapa Biswas boven haar bed een kalender hangen met daarop een achtarmige godin. Door het hele huis hingen afbeeldingen van godinnen: „De wereld van godinnen en geesten bleef deel uitmaken van mijn leven, want verspreid door ons huis waren vrouwelijke godheden zichtbaar aanwezig”, vertelt ze in een essay over de Hindoestaanse godin Kali. Het is een prachtig verhaal over welke rol Kali speelde in haar leven en hoe die bijvoorbeeld is terug te zien in haar kunstwerk Housewives with Steak Knives (1983-1985), waarop een vrouw als een vierarmige Kali staat afgebeeld: tong uit de mond, een hakmes, en een roos in een van de handen.
Biswas is een van de kunstenaars die een bijdrage leverde aan het kunsttijdschrift See All This. Goddesses. Het onlangs verschenen nummer sluit een drieluik rondom het thema ‘Pretty Briljant Women in the Arts’ af over vrouwen in de beeldende kunst. In 2020/2021 trapten ze af met een nummer waarin de Belgische curator Catherine De Zegher 379 ‘briljante vrouwen’ over het voetlicht bracht. Het is een mooi nummer waarin bekende, maar ook veel onbekende namen een plek kregen in zeven ‘expositiezalen’ aan de hand van thema’s in de gedichten van Emily Dickinson. In het tweede nummer (2022/2023) werden ‘baanbrekende vrouwen’ in het spotlicht gezet aan de hand van de elementen aarde, water, vuur en lucht. In dit derde nummer komen vrouwen aan bod in relatie tot het thema godinnen.
„Net als godinnen zijn vrouwelijke kunstenaars altijd alomtegenwoordig geweest, en zullen ze dat altijd blijven”, schrijft hoofdredacteur Nicole Ex in haar inleiding. Of dat nu waar is of niet, wat dit nummer – net als de eerdere twee – zo aantrekkelijk maakt, is de combinatie van bekende en onbekende kunstenaars. En wat dit nummer ook bijzonder maakt, is de manier waarop godinnen vanuit elk continent worden belicht en hoe die blik op de godin doorwerkt in kunstwerken. Zo was Biswas niet de enige die Kali omzette in kunst, maar ook bijvoorbeeld Samira Abbassy en Arpita Singh gaven in hun werk een interpretatie van de godin.

Cecilia Vicuña: ‘Pachama’, 2024. (olieverf op doek, 175,3×71,1 cm)

Cecilia Vicuña: ‘Santa Bárbara’, 2024. (olieverf op doek, 175,3×71,1 cm)
Foto Daniel Kukla
Zonder handen
Prachtig is ook de bijdrage van de Chileense dichter en kunstenaar Cecilia Vicuña, die enkele gedichten schreef over Moeder Aarde, Pachama, en dat ook koppelt aan haar eigen leven: „Bij de immigratiedienst zag ik vandaag mijn uitvergrote vingerafdrukken. Ze leken op de nachtelijke hemel doorkruist door Nazcalijnen, alsof hemel en aarde met elkaar spraken in mijn vingertoppen.” De vingertoppen doen haar denken aan het ongewenst zijn en aan Pachama die de liefde voor het land in stand houdt en ook de ongewensten in leven houdt. Eraan gekoppeld zijn enkele afbeeldingen die Vicuña maakte van Pachama.
Of het nu Osun, de Yoruba-godin van de vruchtbaarheid die ook bij Beyoncé veelvuldig is terug te vinden, of de Maori-godin van de nacht Hine-Nui-Te-Pō, de Europese Artemis en of de Arctische godin van ijs is: ze komen allemaal aan bod. De ijskoningin (Sedna noemen de Inuit haar) kent vele verschillende namen. Het bijbehorende verhaal is fascinerend, en typerend voor dit nummer: Sedna werd meegenomen door haar vader op een boot om gered te worden van een ongewenst huwelijk, maar haar toekomstige echtgenoot ontketende een orkaan. Terwijl Sedna zich vasthoudt, wil haar vader van haar af. Hij snijdt haar vingers af en daarna haar handen. Sedna zinkt naar de bodem, en uit haar vingers en handen ontstaan walvissen, zeehonden en walrussen. Sedna wordt de godin van de oceaan, maar haar haren worden wel smerig doordat ze haar haar niet meer kan wassen zo zonder handen. Ze draagt de dieren op niet meer in de buurt van mensen te komen zodat de dorpen zullen verhongeren. De mensen bieden hun excuses aan, een sjamaan wast haar haren en de dieren keren terug. Ook voor de vrouwelijke kunstenaars in deze trilogie geldt: er is geen excuus meer om ze te negeren.

Lucy Tasseor Tutsweetok: ‘Famille’ ca. 1980. (basalt, 31,2×29,4×16,2 cm)
Foto Galerie Art Inuit Brousseau
