Van Instagram naar het museum: een nieuwe generatie kunstenaars heeft online succes

Kunst op Instagram De snelheid waarmee kunstaanbod op Instagram verschijnt is niet bij te houden. Kunstenaars kunnen natuurlijk zelf bepalen of ze deel willen uitmaken van deze online ratrace en hierop in willen zetten. Het lijkt echter onvermijdelijk.

Werk van @gabbois.
Werk van @gabbois. Bewerking NRC

Een miniatuur bank gemaakt van pasta, een modieuze bananenhandtas of een complete sinaasappel-theeset. Het succesvolle Instagramaccount van kunstenaar Gab Bois is één smakelijk tafereel vol fotografie van humoristische stillevens. Gab Bois trekt in haar kunst herkenbare huis-tuin-en-keukenartikelen uit hun context. Ze worden omgetoverd tot kleine fantasiewerelden en zelfs hele nieuwe objecten. Kunst die lijkt te draaien om het vullen van die beroemde Instagram-vierkantjes. En door sceptici gedefinieerd kan worden als het ‘perfecte Insta- plaatje’. Werk dat goed past binnen de gewenste Instagram- esthetiek en online makkelijk deelbaar is. Of is het meer dan dat?

Kunstenaars als Bois lijken op Instagram gehoor te geven aan het sentiment van een hele generatie. Kunstenaars die met hun enorme bereik en impact niet te negeren zijn. En de kunstwereld op scherp zetten. Wat betekent deze onafhankelijke en krachtige positie voor de (offline) kunstwereld?

In 2016 begon het succesverhaal van de Canadese kunstenaar Gab Bois, toen ze de overstap maakte van het fotografieplatform Tumblr naar Instagram. Als experiment startte ze hier mondjesmaat met het plaatsen van haar kunst. Bois wil met haar fotografie de kijkers wakker schudden en goed laten kijken naar wat er om hen heen aanwezig is. Wat zien ze nu echt in de gebruiksvoorwerpen en voedselwaren die ze normaal voor lief nemen? Al vrij snel werd het werk opgepikt en massaal gedeeld en geliked. Haar achterban vermenigvuldigde zich in hoog tempo naar een loyale Gab Bois-fanclub van ruim 675.000 volgers. Vervolgens kwam ze op de radar van internationale pers en grote merken als Nike, Jean Paul Gaultier en Balenciaga. Bois’ carrière nam een vogelvlucht.

Kunstenaars als Bois overbruggen een kloof in de huidige kunstwereld. Ze weten het socialemediaplatform te gebruiken om hun kunst onder de aandacht te brengen. Door hun loyale online netwerk kan binnen korte tijd een krachtig draagvlak ontstaan.

Toxische relaties

Ook kunstenaar en Instagram-beroemdheid Sarah Bahbah begon haar kunstcarrière via de online weg. Bahbah is een digitaal kunstfenomeen en weet met haar herkenbare stijl ruim een miljoen volgers dagelijks te raken. De Australische kunstenaar van Palestijnse en Jordaanse afkomst begon online met het vertellen van haar persoonlijke verhaal. Haar fotoseries doen denken aan filmstills. Ze toont verhalen verteld vanuit een sterk vrouwelijk perspectief. Bahbah wil met haar werk taboes doorbreken en zelfliefde aanmoedigen. Ze visualiseert dit door herkenbare cinemareferenties te combineren met treffende kwetsbare ondertiteling als „Searching for Sanity”, „I look great after a mental breakdown” of „Enjoy your small life with your small mind”.

In de foto’s staan bekende acteurs of staat de fotograaf zelf centraal. Haar visueel aanlokkelijke werken zijn perfect deelbaar voor dit socialemediakanaal en dit wordt bevestigd door tienduizenden likes. De door haar blootgelegde en herkenbare thema’s als seksuele bevrijding, toxische relaties, identiteit, komen daarom meteen echt ‘binnen’ bij haar volgers. Dit wordt duidelijk door de hoeveelheid gesprekken onder iedere post, waar Bahbah direct met haar volgers communiceert. Ze beschouwt haar achterban dan ook als trouwe vrienden. Ze heeft met haar werk een grote internationale aanhang opgebouwd, die ze meeneemt in haar verhaal door dagelijks een afbeelding te posten.

Deze onafhankelijke impact en haar enorme populariteit zijn niet te missen door de offline kunstwereld. BahBah’s bereik strekt zich inmiddels ook ver buiten dit digitale domein uit. Haar werk was over de hele wereld te zien in meer dan vijfentwintig (solo)-tentoonstellingen. Ze verscheen in grote internationale publicaties en liet haar werk zien bij Saatchi Gallery Londen en Scope Art Basel. Een kunstenaar als Bahbah kan via deze onafhankelijke online weg opgemerkt worden zonder dat ze een ‘juist’ netwerk heeft.

Het werk van de Rotterdamse kunstenaar Rogier Roeters gaat ook ver buiten de vier lijnen van deze Instagramhokjes. Zinspelingen als „Alles komt goed grapje”, „Voor jou alleen zou ik chemicus worden en stofjes ontwikkelen voor je brein zodat je voor altijd gelukkig zou zijn” of „Ik zou wel wat meer in het hier en nu willen leven maar niet vandaag”, worden afgewisseld met herkenbare tekeningen van objecten.

Rake confrontatie

Zijn cynische doch gevoelige blik flirt met de online populaire memes-beeldcultuur. Roeters’ gekozen thema’s en teksten zorgen ervoor dat zijn werk massaal wordt geliked door ruim 130.000 volgers. Hij confronteert hier op een rake manier de kijker met zichzelf. Roeters weet zowel bij de online Gen-Z’ers en millennials een grijns op het gezicht te krijgen, maar ook bij die van museumbezoekers zoals in Museum Voorlinden. Kunst die de online bewonderaar van het scherm af krijgt, als ook kunst die de loyale offline museumbezoeker prikkelt de online kunstwereld in te duiken.

De snelheid van het kunstaanbod op Instagram is alleen niet bij te houden. Kunstenaars kunnen natuurlijk zelf bepalen of ze deel willen uitmaken van deze online ratrace en hierop in willen zetten. Het lijkt echter onvermijdelijk. Juist door hiervoor te kiezen, kan de kunstenaar er soms in slagen de kunstwereld naar de eigen hand te zetten.

Gerenommeerde kunstenaars kunnen hierop niet achterblijven en zetten deze onlinewereld op een andere manier in, namelijk als een marketing- of PR-machine. Beeple deed dat al voordat hij doorbrak met zijn op sociale media gedeelde afbeeldingen, die hij sindsdien verkoopt als NFT’s. Fotograaf Cindy Sherman is op Instagram een selfieserie begonnen. De digitale wereld biedt zo een ander perspectief voor de reeds gevestigde kunstenaar.

Musea, veilinghuizen en galeries gebruiken online platforms daarentegen maar al te graag voor het ontdekken van nieuw talent. Neem de Canadese Anna Weyant. Haar werk, Falling Woman, werd in mei 2022 door veilinghuis Sotheby’s verkocht voor 1,6 miljoen dollar. Ze werd gescout via haar eigen Instagram. Weyant wordt al door enkele kunstcritici de Botticelli van de millennials genoemd. In haar verfijnde olieverf- stillevens en portretten mixt ze kunsthistorische verwijzingen met hedendaagse thema’s. De door Weyant geschilderde jonge vrouwen stralen een zekere wankele schoonheid uit. Ze plaatst realistische en sprookjesachtige personages tegen donkere en dramatische achtergronden. Ondertussen heeft de jonge kunstenaar getekend bij de beroemde Gagosian Gallery en wordt haar werk bij zowel veilinghuis Christie’s als Philips New York voor torenhoge bedragen verkocht.

Andere beeldtaal

Kunstenaars als Gab Bois, Rogier Roeters en Sarah Bahbah voelen het sentiment van een generatie aan en weten dat publiek aan zich te binden. In ruil voor duizenden likes en shares bieden deze kunstenaars met hun kunst een luisterend oor. Door die interactie tussen kunstenaar en publiek lijkt een haast onafscheidelijke band te ontstaan.

Lees ook: Hoe Instagram het museum verandert

Dit online draagvlak kan zorgen voor een onafhankelijke positie, die door de traditionele kunstwereld niet meer is te negeren. Niet de musea, galeries en kunstcritici lichten kunstenaars eruit en wijzen nu de trends en talenten aan: dat doet nu Instagram. Het beeldvriendelijke sociale medium als onafhankelijke startbasis om de kijker te bereiken, wordt voor een nieuwe generatie kunstenaars een ideale methode om positie te bepalen buiten de gevestigde kunstwereld om.