Van Gogh Nationaal Park rekt de grens op tussen landbouw en natuur. ‘Die status is gewoon een marketinginstrument’

Het Van Gogh Nationaal Park moet het visitekaartje van de provincie worden, een gebied waarin natuur samengaat met wonen, werken, recreatie en landbouw. Een achtjarige lobby uit Brabant leidde dinsdag tot de toekenning van de status nationaal park door staatssecretaris Jean Rummenie (NSC), op basis van een positief oordeel van een adviescommissie dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag niet met NRC kon delen.

Drie jaar geleden constateerde een adviescommissie van toenmalig minister Carola Schouten (ChristenUnie) nog dat de initiële plannen uit Brabant „een scheve verhouding tussen natuur en niet-natuur” zouden opleveren. Volgens de commissie viel een groot deel van het gebied niet onder de noemer „natuurlijk landschap van grote schoonheid”, zoals een nationaal park werd gekwalificeerd in de Wet Natuurbescherming.

Sinds dit jaar gelden nieuwe criteria voor nationale parken, waarin die sterker zijn verbonden met economie en samenleving. Daarvoor maakte Martijn van Dam, tegenwoordig voorzitter van het Van Gogh Nationaal Park, zich acht jaar geleden als staatssecretaris van Economische Zaken al hard. „Ik zei toen al: de natuur beschermen tegen de omgeving, dat gaat niet in Nederland. Je moet naar een ander soort aanpak toe, die de omgeving meer in balans brengt met de natuur.”

Landbouw moet samengaan met natuur

Vooral de landbouw moet meer samengaan met en ook gaan profiteren van de natuur, zegt Van Dam. „We gaan hier kijken hoe je als boeren kunt veranderen, zonder dat het ten koste gaat van je verdienmodel. Sterker nog: misschien kun je er wel beter aan verdienen, omdat het nationaal park erin slaagt daar geld voor vrij te maken.” Een voorbeeld is de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM), waarbij honderden Brabantse boeren subsidie krijgen om te rapporteren over hun bijdrage aan biodiversiteit en duurzaamheid.

Foto Walter Herfst

De invloed van de landbouw op de natuur was een van de kritiekpunten van de adviescommissie over de initiële aanvraag voor het Van Gogh Nationaal Park. Ook met de nieuwe criteria voor nationale parken al in het achterhoofd zag de commissie destijds niet alleen een te zwakke link met Vincent van Gogh, en „heel veel van hetzelfde” in het landschap, maar ook „een discrepantie tussen het verwachtingspatroon van een nationaal park (natuurbeleving) en de realiteit (veel intensieve landbouw, verstoring, stedelijke invloeden)”.

De natuur beschermen tegen de omgeving, dat gaat niet in Nederland

Martijn van Dam
voorzitter Van Gogh Nationaal Park

Specifieker miste de commissie „concrete doelen en een onderbouwde aanpak om de externe water- en milieueffecten van de landbouw in balans te brengen met de gewenste natuurkwaliteit”. Omdat het Van Gogh Nationaal Park dat laatste alleen kon garanderen voor grofweg de helft van het beoogde nationaal park, dat in totaal 100.000 hectare (een vijfde van het provincieoppervlak) bedraagt, loopt de andere helft die status mis. Toch is het de bedoeling dat alle zeventig partijen die de hernieuwde aanvraag steunden, zoals lokale overheden en ondernemers, ook daar gezamenlijk aan de slag gaan.

Misleidend

De status die een deel van het gebied krijgt als nationaal park is misleidend, vindt ecoloog Patrick Jansen. „Die kwalificatie geldt volgens het IUCN (International Union for Conservation of Nature, red.) voor gebieden die héél ver gaan in de bescherming van natuurlijk ecosystemen, waarbij gebruik van mensen alleen is toegestaan voor zover die systemen daar niet door veranderen. Dat is in geen enkel nationaal park in Nederland en hier helemaal niet aan de orde. Dit is een gebied dat zelfs intensieve landbouw en bedrijventerreinen omvat. Die status wordt hier gebruikt als marketinginstrument. Het gaat niet primair om de natuur, maar om gewenste neveneffecten zoals toerisme en recreatie.”

Foto Walter Herfst

De status van nationaal park helpt volgens Van Dam enerzijds om subsidies losweken om de meest kwetsbare Brabantse natuur te beschermen tegen toeristen en draagt anderzijds bij aan een prettig vestigingsklimaat. „Zeker in Zuidoost-Brabant, waar we veel internationale kenniswerkers hebben die waarde hechten aan natuur in hun omgeving en daar moet een nationaal park met een internationaal bekende naam aan bijdragen. Dat kan voor bedrijven ook aanleiding zijn in de omgeving te investeren, daar wordt ook al mee gesproken.”


Lees ook

Noordbrabants Museum koopt portret Van Gogh alsnog – voor 8,6 miljoen: ‘Zijn thema’s resoneren in het huidige Brabant’

Het schilderij Kop van een vrouw van Vincent van Gogh in Het Noordbrabants Museum.