Van de migranten die naar Nederland komen is 11 procent asielzoeker

Immigratie Ruim acht op de tien immigranten komt naar Nederland voor werk, studie of een liefdespartner, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Asielzoekers bij de poort van het IND-aanmeldcentrum in Ter Apel.
Asielzoekers bij de poort van het IND-aanmeldcentrum in Ter Apel. Foto Vincent Jannink/ANP

Van alle migranten die de afgelopen tien jaar naar Nederland zijn gekomen was 11 procent asielzoeker. Dat staat in het rapport De Staat van Migratie 2023, dat demissionair staatsecretaris Eric van der Burg van Asiel (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ruim acht op de tien immigranten kwam naar Nederland voor werk, studie of een liefdespartner.

Lees ook: Staatssecretaris leurt met asielwet die hij eigenlijk ook niet ziet zitten

Volgens het ministerie was 2022 „een bewogen migratiejaar” met een stijging van het aantal immigranten van 61 procent. Dat kwam vooral door het grote aantal vluchtelingen uit Oekraïne: 108.000. In totaal waren er vorig jaar 403.000 immigranten en 179.000 emigranten, waardoor er positief migratiesaldo was van 224.000. Onder de immigranten waren 49.000 asielzoekers. Oekraïners worden daar niet onder geschaard; ze hoeven geen reguliere procedure te doorlopen en kunnen bijvoorbeeld sneller werken dan asielzoekers die in afwachting zijn van hun verblijfsvergunning.

Meer dan de helft van de migranten die in 2022 naar Nederland kwamen, waren mensen uit andere EU-landen, net als in de afgelopen tien jaar gemiddeld het geval was. Van alle EU-lidstaten kwamen de meeste migranten uit Polen naar Nederland.

‘Informatie voor evenwichtig debat’

Volgens Van der Burg tonen „de snelle ontwikkelingen en vele debatten op het terrein van migratie het belang van goede informatie aan” en bieden de cijfers die benodigde inzichten „voor een evenwichtig debat en voor de goede onderbouwing van beleid.” De demissionair staatssecretaris riep deze vrijdag gemeenten nog op om meer opvangplekken te regelen voor asielzoekers.

Van der Burg is nog altijd in afwachting of zijn spreidingswet, die asielzoekers evenwichtiger over Nederland moet verdelen en gemeenten in sommige gevallen kan dwingen mensen op te nemen, een parlementaire meerderheid krijgt.