Van augurkenbad tot ultieme vacuüm-massage op Festival Boulevard

Meer dan levensgroot zijn de puntige hoofden van de twee koningskinderen, met hun driehoekige vorm, kleine ogen, brede mond. Poppenkoppen zijn het, schitterende creaties die omhoog worden gehouden door acteurs, die de poppen ook een stem geven. Eronder hangt een lijfje en bungelen armen, in beweging gezet door weer een andere acteur/poppenspeler. De kracht van de verbeelding maakt dat je de bespelers vergeet en opgaat in het doen en laten van deze twee tirannieke mannetjes. In Tortot, van de samenwerkende Vlaamse gezelschappen Laika & Theater FroeFroe, komen acteurs en poppenspel naadloos samen. Het verhaal is een macabere, sprookjesachtige vertelling over de gruwel van de oorlog, gebaseerd op twee gelauwerde boeken van de Nederlandse kinderboekenschrijver Benny Lindelauf: Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (2016) en Hele verhalen voor een halve soldaat (2020). De opportunistische legerkok Tortot (Koen Janssen) ontmoet het jongetje George (een pop), dat zijn benen verliest in het oorlogsgeweld. Terwijl de machtigen niet kunnen ophouden met hun verwoestende strijd, vinden de twee elkaar, ondanks de aanvankelijk kille houding van de kok (de man met het vissenhart).

De prachtige poppen, virtuoos bespeeld, zijn de grote troef van deze zowel aanbiddelijke als hardvochtige productie. Hun emoties voelen levensecht aan, en dat is bijzonder. Het verhaal heeft genoeg wendingen om te boeien, met enkele mooie zinnetjes, en als grappig neventhema dat de twee koningen in augurken een wondermiddel zien voor hun huidaandoening. Zodat er van alles in augurkenvorm langskomt, van augurkensoep tot augurkenbad.

En dan is er ook nog een bigband voor de muzikale begeleiding en als gepast afsluiting van alle gesprekken over eten en voedsel een diner, voor de circa driehonderd man publiek dat elke avond de weg naar een loods op de rand van het centrum van Den Bosch vindt. Alles bij elkaar een groot plezier.

Koel groen

De goede connectie met Vlaamse theatermakers is een van de pijlers van Theaterfestival Boulevard, dat tien dagen lang een grote variatie aan theater en muziek biedt. Deze editie keerde het festivalhart terug naar het Parade-plein, na een uitstap van vele jaren in het Zuiderpark, vanwege de verbouwing van het Theater aan de Parade. Van het malse gras en de waterpartijen van het park naar de stenen kinderkopjes van het plein: op de voorbije hete dagen werd het koele groen node gemist.

Wat is gebleven, zijn de kleinere tenten voor korte voorstellingen. Zoals A shadow can see van Gavin Viano. „Teach me how to live”, zingt Viano, terwijl hij danst op een pompende beat. Op het festival presenteert het Rotterdamse multitalent een voorproefje van een half uur van een volledige voorstelling van een uur voor later dit seizoen, met zang, muziek, tekst en dans. De schaduwen uit de titel worden geprojecteerd op het achterdoek, bijna synchroon met de energieke, soepele bewegingen van Viano. Drie drummers zorgen voor aanvullend slagwerk. In zijn teksten klinkt de performer afwisselend opstandig, kwetsbaar en zelfbewust. „I want what you have. If I have your life I will spend it right.” Viano is een performer bij wie er altijd wat op het spel lijkt te staan. Dit half uur swingt en fascineert, en het is slechts wachten op meer.

Hypermassage

In een lange vrachtwagencontainer, aan een bosrand van de stad, bevind je je als bezoeker bij Binnenste Buiten van Schweigman& en Johannes Bellinkx. Na een inleidend praatje over de werking van druk op je lichaam (proprioceptie) krijgt iedereen een zilvergrijze zak aan, die je van teen tot nek omhult. Via een buis aan de achterzijde wordt er lucht uit de zak gezogen. Eerst een beetje, waarna koele lucht terug wordt geblazen. De zuiging wordt steeds verder opgevoerd, waarbij het pak strak op het lichaam wordt geperst. Bij de hoogste druk, die ongeveer steeds een halve minuut aanhoudt, veroorzaakt dat een prettig omklemd gevoel, als een hypermassage, of een ultieme omhelzing. Zo zal een pak vacuüm getrokken koffie zich voelen, maar die steun in je rug en op je borst en benen geeft ook de suggestie van geborgenheid.

Dat is wat anders dan de ambitie van de makers om je te doen vergeten waar je lichaam ophoudt en de buitenwereld begint. Zo ver komt het niet. Als begeleiding klinkt er ijle zang van drie zangeressen. De theatrale uitwerking van deze fysieke ervaring is vrij beperkt, maar de ervaring verpakt te zitten, is memorabel genoeg.

Publiek in vacuüzakken in Binnenste Buiten van Schweigman& en Johannes Bellinkx.
Foto Karin Jonkers



Lees ook

Lees ook een eerdere recensie over deze editie van Festival Boulevard

De voorstelling Alles gaat goed van Eva van Pelt op Festival Boulevard is een ‘juweeltje’: ‘een ongekunstelde, tedere productie’