Vamos Carlitos: de tennisfans in Rotterdam genieten een week lang van winnaar Alcaraz

Met harde, strakke slagen jaagt Alex de Minaur zijn tegenstander Carlos Alcaraz over de baan. De Australiër doet er alles aan om een vroeg breakpoint op zijn service weg te werken. Zo wil hij de finale in Ahoy niet beginnen. Tot de bal opstuit van de netband, en Alcaraz met een smash toeslaat. Vamos Carlitos, klinkt het met Nederlandse tongval vanaf de tribune. Alcaraz balt zijn vuist.

Met Alcaraz kent de 52ste editie van het ABN Amro Open de gedroomde finalist. Overal waar de Spanjaard deze week op of langs de baan verschijnt, rennen fans met grote tennisballen op hem af voor een handtekening. Ook achter de schermen is alle aandacht op hem gericht. Ballenjongens- en meisjes gluren door een openstaande deur naar hun idool, als die nietsvermoedend de spieren in zijn rug opwarmt in het fitnesshok.

Alcaraz’ populariteit is volgens toernooidirecteur Richard Krajicek te vergelijken met die van zijn vorig jaar gestopte landgenoot Rafael Nadal. „Misschien is hij Nadal zelfs al voorbij”, zegt Krajicek, die zondag bekendmaakte een recordaantal van ruim 142.000 kaartjes voor het toernooi te hebben verkocht. Een slordige 15.000 meer dan vorig jaar. „Dat is zeker mede te danken aan Alcaraz. Er kwamen nu zelfs duizenden toeschouwers voor hem naar de training van vorige week zondag”. Alleen tennislegende Roger Federer, daar kan Alcaraz qua sterrenstatus volgens Krajicek nog niet aan tippen.

Er kwamen zelfs duizenden toeschouwers voor Alcaraz naar de training van vorige week zondag

Richard Krajicek
toernooidirecteur

Deelname van Alcaraz prijkte al lang op het verlanglijstje van de toernooidirecteur. Vier jaar geleden had hij tot zijn spijt nagelaten het toen 17-jarige toptalent een wildcard te geven voor zijn toernooi, en in plaats daarvan oud-winnaar Andy Murray uitgenodigd. De keuze zou Krajicek in de jaren erop blijven achtervolgen. Omdat Alcaraz een driejarig contract had getekend met het conflicterende ATP-toernooi in Rio de Janeiro, was deelname in Rotterdam voorlopig uitgesloten.

Ook voor de editie 2025 had Krajicek deelname van de tweevoudig Wimbledon-winnaar eigenlijk al uit zijn hoofd gezet. Met Jannik Sinner, de Italiaanse nummer één van de wereld, en de Rus Daniil Medvedev waren andere grote namen gestrikt. Totdat bleek dat Alcaraz later in februari mee zal doen in Qatar. „Ons toernooi past perfect in zijn schema”, pitchte hij tegenover het management van de publieksfavoriet, dat toehapte. Sponsoren legden snel extra geld in om de komst van Alcaraz ook financieel mogelijk te maken.

Tulpen en stroopwafels

Het bleek een verstandige gok. Na zijn winst op de Australian Open meldde Sinner zich eind januari af voor Rotterdam, waardoor de komst van Alcaraz voor de sterkte van het deelnemersveld een welkome aanvulling was. En dus werden de huidige nummer drie van de wereld en zijn coaches vorige week vrijdag op Schiphol opgewacht door toernooiambassadeur en acteur Jan Kooijman, met een bos tulpen en een blik stroopwafels in de aanslag.

Vorige week zondag was de immense populariteit van Alcaraz voor het eerst te merken in Ahoy, waar hij voor duizenden mensen een trainingssessie afwerkte en daarna een persconferentie gaf. Hij begreep wel dat Sinner zich had afgemeld, zei hij. „Ik weet hoe moeilijk het is om een gezond toernooischema aan te houden. Elke speler moet slim zijn met zijn schema’s”, vond Alcaraz, die zelf aan het eind van vorig seizoen mentaal opgebrand zei te zijn door het veeleisende wedstrijdschema.

Na zijn uitschakeling in de kwartfinale van de Australian Open, tegen de Serviër Novak Djokovic, had hij een week doorgebracht met zijn familie in Murcia. Daar was hij verkouden geworden. Hij kwam nog wat snotterig aan in Rotterdam, maar voelde zich met de dag beter. Toen hij dinsdagavond voor het eerst de baan op moest voor zijn eerste ronde-partij tegen Botic van de Zandschulp, was hij al nagenoeg hersteld.

Krajicek vond het maar een ongelukkige loting, thuisfavoriet Van de Zandschulp tegen Alcaraz. Liever had hij het affiche in de kwartfinale gezien. Op de US Open van vorig jaar was de Nederlander nog verrassend te sterk geweest voor de Spanjaard, waardoor Krajicek vreesde dat zijn grote ster ook nu al de eerste ronde naar huis zou worden gestuurd. „Normaal juich ik voor de Nederlanders”, zei de directeur, „maar ik ben denk ik nog nooit zo neutraal geweest bij een partij van een Nederlander als nu”.

Forehand van Carlos Alcaraz in de finale, zijn geliefde slag.
Foto Sander Koning/ANP

Van de Zandschulp maakte het Alcaraz knap lastig, won zelfs de tweede set, maar verloor uiteindelijk met 7-6, 3-6 en 6-1. Na afloop vierde Alcaraz met zijn vijfkoppige begeleidingsteam de overwinning in het Italiaanse restaurant in Ahoy, dat speciaal voor hem de keuken nog wat langer openhield.

Geen grootste rol Nederlanders

Voor de andere Nederlanders lag deze editie van het ABN Amro Open geen grootse rol in het verschiet. Wildcardspeler Mees Röttgering (17), nummer één van de wereld bij de junioren, werd maandag al in de eerste ronde uitgeschakeld door de Italiaanse qualifier Mattia Bellucci. Tallon Griekspoor was donderdag de laatste Nederlander die eruit vloog. Als enige had hij de tweede ronde bereikt, waarin de als zesde geplaatste Stefanos Tsitsipás te sterk was. De Griek overleefde een matchpoint en won in drie sets: 7-6, 6-7 en 5-7

„Vanuit Nederlands perspectief was het echt een dramatisch toernooi”, verzuchtte Krajicek na afloop van die wedstrijd. „Zowel in het enkel- als het dubbelspel hebben ze alles in de eerste ronde verloren. Alleen Griekspoor deed een rondje langer mee. Volgens mij heb ik dat hier nog nooit meegemaakt.”

Zuurder nog vond Krajicek de nederlaag van de als tweede geplaatste Medvedev, een dag eerder. Het maakte het toernooi „kwetsbaar”, vond hij. De kans op een finaleweekend met een laag aantal, of zelfs nul spelers uit de mondiale top-10 werd groter. Gelukkig zat Alcaraz er na die donderdagavond nog in, en overleefde De Minaur zonder setverlies zijn partijen.

Ik heb het hier goed naar mijn zin gehad. Of ik vanavond nog de stad in ga om het te vieren? We zullen zien

Carlos Alcaraz
toernooiwinnaar

Richting de finale bleven de Spanjaard en de Australiër hun wedstrijden winnen, al had Alcaraz het zaterdagavond nog beduidend lastig met de Pool Hubert Hurkacz (6-4, 6-7 en 6-3.) De Minaur won in twee sets van Bellucci en plaatste zich voor het tweede jaar op rij voor de finale. Vorig jaar verloor hij van Sinner, nu wilde hij revanche.

Daarvoor moest hij zich na de vroege break van Alcaraz terugvechten in de wedstrijd. De eerste set ging naar de Spanjaard, maar in de tweede wist De Minaur te overtuigen. Alcaraz kon zijn geliefde forehand maar amper in stelling brengen en grossierde in fouten, terwijl de geduldige De Minaur de ene na de andere bal binnen sloeg. Alcaraz werd gebroken en kon meerdere malen ternauwernood voorkomen dat dat nog een keer gebeurde.

Een derde set volgde, waarin Alcaraz in de zesde game toesloeg op de service van De Minaur. Met een paar sterke returns verraste hij de Australiër, die zich niet veel later gewonnen gaf met een bal in het net (6-4, 3-6 en 6-2). Voor Alcaraz betekende het zijn zeventiende ATP-zege en zijn eerste op een indoorbaan.

Waar De Minaur na afloop kon lachen om zijn „tweede verliezerstrofee”, bedankte Alcaraz de fans uitvoerig voor hun steun tijdens het toernooi. Het had hem doen voelen alsof hij een „thuiswedstrijd” speelde. „Hopelijk tot snel”, zei de Spanjaard, die niet wilde speculeren over een eventuele deelname in 2026.. „Ik heb het hier goed naar mijn zin gehad. Of ik vanavond nog de stad in ga om het te vieren? We zullen zien”, zei hij beleefd lachend.

Winnaar Carlos Alcaraz (rechts) en verliezend finalist Alex de Minaur (links) flankeren toernooidirecteur Richard Krajicek (midden) bij de prijsuitreiking.
Foto Peter Dejong/AP

Krajicek zei „natuurlijk” te hopen dat Alcaraz volgend jaar terugkeert naar Rotterdam, al is het maar om de buzz die de Spanjaard meebrengt. Of het daarbij helpt dat de 21-jarige Alcaraz nu een titel en ATP-punten te verdedigen heeft in Ahoy? Krajicek moest het antwoord schuldig blijven. „Maar natuurlijk is het fijn dat hij hier gewonnen heeft. Als hij in de eerste ronde zou hebben verloren van Botic, zou hij toch een negatievere gedachte hebben over dit toernooi”.

De directeur kondigde alvast aan een poging te gaan wagen bij het management van Alcaraz: „Het zal voor hen niet als een verrassing komen. Ieder toernooi wil Alcaraz, ieder toernooi wil Sinner. Het zijn de eerste spelers over wie je spreekt. We willen ze het liefst voor juni of juli vastleggen”.

Met medewerking van Anne Minnaard



Delen