Vakbonden sluiten akkoord met werkgevers over nieuwe cao voor gehandicaptenzorg

Gehandicaptenzorg Vanaf september krijgen zo’n 200.000 werknemers een loonsverhoging van 10 procent. Ook krijgen ze meer reiskostenvergoeding en voorrang bij inroostering.
Werknemers van onder meer de gehandicaptenzorg tijdens een protestactie eerder dit jaar.
Werknemers van onder meer de gehandicaptenzorg tijdens een protestactie eerder dit jaar. Foto Lex van Lieshout/ANP

Vakbonden en werkgevers hebben dinsdagavond een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor werknemers in de gehandicaptenzorg. Vanaf september gaan zo’n 200.000 werknemers gefaseerd meer verdienen, tot een loonsverhoging van 10 procent in 2024. Wie het minste verdient gaat er tot 15 procent op vooruit, zo meldt onder meer het FNV.

Naast het FNV waren de bonden CNV en NU1 en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) betrokken bij de onderhandelingen. Zij spraken af dat de loonsverhoging boven de 3,2 procent verhoging in de huidige cao komt. Daarnaast worden zowel de reiskostenvergoeding als de onregelmatigheidstoeslag verhoogd en komt er een protocol voor grensoverschrijdend gedrag.

Een ander punt in het akkoord is dat vaste werknemers voorrang krijgen bij de inroostering. Tot op heden was het zo dat zzp’ers de eerste keus hadden bij het kiezen van diensten. Dit zorgde ervoor dat de werkdruk voor mensen in vaste dienst verder opliep, omdat zij met de zwaardere diensten bleven zitten. Vorige week werden soortgelijke afspraken gemaakt bij het cao-akkoord voor medewerkers in de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen.

Volgens Saida Youssef, bestuurder FNV Zorg & Welzijn waren de onderhandelingen „een weg vol hobbels”. Zij spreekt op de website van de vakbond van „een set aanvullende afspraken waar we tevreden over kunnen zijn”. Eerder liepen de cao-onderhandelingen stuk en werd er actiegevoerd door de zorgmedewerkers. Er waren voor de komende tijd nieuwe acties gepland, die nu zijn opgeschort. Het akkoord wordt de komende weken voorgelegd aan de vakbondsleden.