Vaccinatiegraad in Haagse wijken daalt verder, gemeente neemt maatregelen

De vaccinatiegraad in verschillende Haagse wijken is nog verder gedaald. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de GGD Haaglanden. Voornamelijk in de stadsdelen Centrum, Laak en Escamp zijn de cijfers verder gedaald. De gemeente Den Haag gaat daarom een stadsbrede campagne uitrollen.

Zo gaat er onder meer gevaccineerd worden op verloskundigenpraktijken en op scholen. Daarnaast roept de gemeente het kabinet op om in actie te komen. „Het kabinet kan niet anders dan erkennen dat de situatie totaal uit de hand is gelopen. Deze cijfers zijn onacceptabel, kinderen lopen gigantische risico’s.”

De vaccinatiegraad in heel Den Haag is volgens de gemeente „zorgwekkend laag”, maar er is een kloof ontstaan tussen de stadsdelen Centrum, Escamp en Laak. In de Schilderswijk is het aantal kinderen dat gevaccineerd wordt voor BMR (bof, mazelen, rodehond) gezakt naar 50 procent. In de Groente- en Fruitmarkt wijk ligt dit percentage nog lager, namelijk op 45 procent. De benodigde vaccinatiegraad van 90 procent om kinderen goed te beschermen tegen infectieziekten wordt in geen enkele wijk gehaald.

Dit jaar laaide de infectieziekte kinkhoest weer op, die voor baby’s extra gevaarlijk is. Zes baby’s en één volwassene overleden dit jaar al aan de ziekte. De laatste keer dat er zo veel mensen overleden aan kinkhoest, was in 1962.

Wethouder Hilbert Bredemeijer laat weten dat de nieuwe cijfers „maar weer eens laten zien hoe zorgwekkend de situatie is”. Volgens hem moet er vooral meer gevaccineerd worden om kinderen te beschermen. „Met zo’n lage vaccinatiegraad zijn Den Haag en de andere grote steden ver door het ijs gezakt, en lopen kinderen een groot gevaar op vreselijke infectieziektes.”

De gemeente gaat in samenwerking met verloskundigen zwangere vrouwen bij verloskundigenpraktijken voorlichten en als zij willen ter plekke vaccineren. Ook krijgen kinderen op middelbare scholen de kans om zich te laten vaccineren. Tegelijkertijd gaat de Haagse Vaccinatiecampagne van start. Deze moet inwoners informeren over het belang van vaccinaties.


Lees ook

Van het christelijke Urk tot het stadse Almere, overal in Flevoland daalt de vaccinatiegraad

In Almere laten lang niet alle ouders hun kinderen inenten. Christine LeBlanc deed dat wel. „In mijn tijd was het heel normaal om te vaccineren. Iedereen deed het.”