Universiteiten maakten verlies van 100 miljoen euro in 2023, dit jaar waarschijnlijk ruime verdubbeling

De veertien grote Nederlandse universiteiten behaalden in 2023 gemiddeld een negatief rendement van 1,1 procent, wat neerkomt op een verlies van ruim 100 miljoen euro. Dat schrijft accountants- en adviesbureau EY in de jaarlijkse onderwijsbarometer op basis van jaarrekeningen. Vooral de „sterke toename” van personeelskosten en de stijging van de huisvestingslasten zorgen voor het verlies, dat lager is dan begroot. De onderwijsinstellingen zijn bezig met het opstellen van bezuinigingsplannen.

Ook de komende jaren houden universiteiten rekening met grote verliezen. In 2024 verwachten de onderwijsinstellingen een gezamenlijk verlies van 257 miljoen euro — ruim 2,5 keer zo groot — en een jaar later een tekort van opnieuw circa 100 miljoen euro. In 2026 hopen de universiteiten weer zwarte cijfers te schrijven, blijkt uit de jaarverslagen.

In de meerjarenprognoses zijn de aanstaande kabinetsbezuinigingen nog niet meegenomen. Het Kabinet-Schoof heeft op hoger onderwijs en onderzoek bezuinigingen ingeboekt die oplopen tot ruim één miljard euro per jaar. Minister Eppo Bruins (Onderwijs, NSC) wil onderzoeksbeurzen afschaffen, het aantal internationale studenten terugdringen, een collegegeldverhoging invoeren voor ‘langstudeerders’ en korten op het Fonds Wetenschap en Onderzoek.

Het is de vierde keer dat EY de onderwijsbarometer publiceert. Het is de eerste keer dat de universiteiten gezamenlijk hun jaar afsluiten met een dergelijk verlies. Vier universiteiten hebben vorig jaar echter een positief resultaat behaald, maar uit het onderzoek blijkt niet om welke universiteiten dit gaat.