Gom van Strien, die op verzoek van PVV-leider Geert Wilders maandag in Den Haag begint als verkenner, wordt in verband gebracht met een fraudezaak rond Utrecht Holdings, een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis UMC Utrecht.
Dat blijkt uit documenten van Utrecht Holdings in bezit van NRC.
Van Strien zegt in een reactie de kwestie te kennen, maar ontkent de beschuldigingen. Geert Wilders is door hem niet geïnformeerd, meldt hij. „Als dit naar buiten komt ga ik actie ondernemen tegen de universiteit want dan gaat het er alleen om om mijn naam te beschadigen”, aldus Van Strien.
De fraude kwam dit voorjaar in het nieuws, na een persbericht van Utrecht Holdings. Die meldde op 12 maart aangifte van oplichting en omkoping te hebben gedaan waarbij twee medewerkers en een oud-medewerker betrokken waren. Namen en functies werden niet genoemd. Uit documenten van Utrecht Holdings blijkt nu dat Van Strien de betrokken oud-medewerker is. Hij was tot medio 2009 bestuurder van Utrecht Holdings. Sinds 2011 is hij senator voor de PVV.
Wat er precies was gebeurd, heeft Utrecht Holdings in maart niet naar buiten gebracht. Wel werd vermeld dat beide medewerkers die nog in dienst waren op non-actief waren gesteld.
Uit de documenten waarover NRC beschikt, wordt duidelijk dat Utrecht Holdings aangifte deed na een onderzoek van Deloitte Forensic & Dispute Services. Dat bureau werd ingeschakeld nadat in november 2021 signalen van mogelijke onregelmatigheden waren ontvangen rond investeringen in enkele spin-off bedrijven.
Utrecht Holdings is het Knowledge Transfer Office van de Universiteit Utrecht en het academisch ziekenhuis UMC Utrecht. Het richt bedrijven op om ontdekkingen van de universiteit op de markt te brengen. De opbrengsten vloeien terug naar de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.
Op 23 november 2022 bracht Deloitte rapport uit. Daarin beschrijft het bureau – kort gezegd – hoe Van Strien en diens opvolger aandelen van spin-off bedrijven in handen speelden van een extern bedrijf, Hereswint BV. Van deze onderneming hadden hun beider echtgenotes ieder 32 procent van de aandelen. De andere aandeelhouders waren een vriend en oud-buurman van Van Strien, en diens zus. Het zou Hereswint tussen 2006 en 2018 zo’n twee miljoen euro aan dividendbetalingen hebben opgeleverd.
Wie de aandeelhouders van Hereswint waren, werd door Van Strien en zijn opvolger verzwegen, volgens Deloitte die ook schrijft dat de raad van commissarissen van Utrecht Holdings van niets wist.
Volgens Van Strien heeft hij toen hij hoorde over een aangifte, opheldering gevraagd maar nooit antwoord gekregen. „Wel kwam er een brief van de universiteit met een aantal aperte onjuistheden. Ik heb een brief teruggeschreven waarin ik alles volledig heb weerlegd. Daarna heb ik niks meer gehoord. Ik ging ervanuit dat deze zaak van tafel was.”
Had zijn vrouw inderdaad 32 procent van de aandelen van Hereswint? Van Strien: „Daar ga ik niet op in.” Hij zegt wel te weten dat zijn opvolger een probleem heeft. „Hij is op non-actief gezet. Dat weet ik. Maar ja, voor het grootste deel weet ik daar niks van.”
Marcel Evers, advocaat van Utrecht Holdings, laat in een reactie aan NRC weten dat zijn cliënten geen inhoudelijke mededelingen doen over de aangifte en de juridische procedure. „Zij verwijzen naar een persbericht dat 13 maart is verspreid. De aangifte is in handen van het OM.”
De aangifte ligt bij het Functioneel Parket, bevestigt een woordvoerder. „Verder kan het OM op dit moment geen mededelingen doen.”
Lees ook
dit portret