UniCredit houdt zich niet in: nu al 21 procent van Commerzbank in handen

De Duitse weerstand tegen een mogelijke overname van Commerzbank door de Italiaanse branchegenoot UniCredit, weerhoudt die laatste niet van verdere stappen. De Italiaanse bank maakte net na twaalven bekend dat ze opties heeft gekocht waarmee ze, als er toestemming komt, circa 21 procent van de aandelen in Commerzbank krijgt.

Begin deze maand kocht UniCredit 4,5 procent van de aandelen van Commerzbank van de Duitse overheid en nog eens datzelfde percentage op de beurs. De Italiaanse bank vroeg daarop toestemming van onder meer de Europese Centrale Bank om het aandeel nog verder te verhogen naar boven de 10 en tot maximaal 29 procent. Pas als die toestemming er is, voert UniCredit de nu gekochte opties voor 11,5 procent van de aandelen uit.

Een eventuele volledige overname zou een eerste grote grensoverschrijdende fusie betekenen binnen de Europese Unie sinds de kredietcrisis. Consolidatie op de gefragmenteerde Europese markt wordt door velen als wenselijk gezien, om beter te kunnen concurreren met de Amerikaanse grootbanken.

UniCredit schrijft dat het ervan overtuigd is dat Commerzbank veel meer waard kan worden, zowel als zelfstandige bank als geïntegreerd in UniCredit. Volgens de Italianen is dat in „het belang van Duitsland en de verdere belanghebbenden”. Eind vorige week werd bekend dat de grootste Duitse vakbond Verdi samen met de ondernemingsraad van Commerzbank de Duitse overheid heeft gevraagd zich te verzetten tegen de overname. De bond en de OR vrezen voor groot banenverlies bij een overname. De Duitse staat, die nog 12 procent van Commerzbank in handen heeft, heeft daarop toegezegd niet van plan te zijn om nog meer aandelen te verkopen en gezegd aan te sturen op een „zelfstandige” Commerzbank.


Liveblog
economieblog


Top-klimaatadviseur EU: landbouwsector moet betalen voor uitstoot broeikasgassen

De staalfabriek van Tata in Port Talbot, Wales.