Unicef: kinderen in Ter Apel dreigen vannacht op grond of stoel te slapen

Asielopvang Hulporganisatie Unicef zegt „zorgwekkende signalen” te krijgen dat er woensdagnacht niet genoeg bedden zijn voor alleenreizende kinderen. Momenteel zijn er 180 onbegeleide kinderen in de opvang, terwijl dat er maximaal 55 mogen zijn.
Meerdere organisaties hebben hun zorgen geuit over de situatie in het aanmeldcentrum van Ter Apel.
Meerdere organisaties hebben hun zorgen geuit over de situatie in het aanmeldcentrum van Ter Apel. Foto Kees van de Veen

Tientallen kinderen in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel moeten woensdagnacht mogelijk op stoelen of op de grond slapen. Dat meldt Unicef Nederland op X, voorheen Twitter. De organisatie zegt al de hele dag „zorgwekkende signalen” te krijgen dat er niet genoeg bedden zijn voor alleenreizende kinderen in het opvangcentrum.

Volgens Unicef is al lange tijd duidelijk dat er slaapplekken bij moeten komen. „Het aantal alleenreizende kinderen dat naar Nederland komt ligt niet hoger dan verwacht. Het kabinet en gemeenten hadden (en moeten alsnog) zo snel mogelijk tot een oplossing komen voor dit acute probleem.”

Dinsdag was Unicef-directeur Suzanne Laszlo op bezoek in Ter Apel om te zien hoe de situatie daar is voor de alleenreizende minderjarigen. Volgens Laszlo doen alle medewerkers hun uiterste best, maar is de druk gigantisch doordat er geen nieuwe locaties worden geopend. „Kinderen missen structuur, dwalen op het terrein en missen voldoende persoonlijke aandacht.”

Kwaliteit moet verbeteren

Begin september bracht Unicef cijfers naar buiten waaruit bleek dat het aantal onbegeleide kinderen in Ter Apel en andere noodopvangen snel toeneemt. Volgens de laatste tellingen zijn er meer dan 180 onbegeleide minderjarigen in Ter Apel en 1.844 in de Nederlandse noodopvang.

Vorig jaar oordeelde de rechtbank dat de overheid de kwaliteit van de opvang voor AMV’s moet verbeteren. Volgens de uitspraak mochten kwetsbare asielzoekers, onder anderen zieken en hoogzwangere vrouwen, per direct niet meer in de crisisopvang geplaatst worden. Ook mogen er maximaal 55 alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Ter Apel verblijven.