Ulrich Seidl laat je empathie voelen voor een tragische pedofiel in ‘Sparta’

Recensie Film

Drama In ‘Sparta’ worstelt ingenieur Ewald met zijn pedofiele inclinaties. Het veel langere ‘Böse Spiele’ mengt zijn avonturen met die van zijn grote broer Richie Bravo, een overjarig gigolo en schlagerzanger, in winters Rimini.

Ewald overweegt zijn opties in ‘Sparta’
Ewald overweegt zijn opties in ‘Sparta’

Een oude, dementerende Oostenrijker wacht met zijn zoon op de lift in zijn verzorgingshuis. Hij begint zachtjes „Ich hatte einen Kameraden” te zingen, ooit populair bij de Hitlerjugend. Zonder iets te zeggen heft zijn zoon een schlager aan, om het lied van zijn vader – die later nog ‘Führer, Befehl’ mompelt – te overstemmen. Beiden gaan steeds harder zingen.

Het is een typische Ulrich Seidl-scène: geestig, provocerend maar als je er even over nadenkt ook met een diepere laag. Het verleden valt niet te onderdrukken of overschreeuwen. Het zal er altijd zijn en vroeg of laat boven komen.

Wie vorig jaar Seidls film Rimini zag, weet dat de zoon Richie Bravo is, een verlopen, aan lager wal geraakte zanger die in winters Rimini zijn waren slijt: optredens, cd’s maar ook zijn lichaam, dat hij verkoopt aan oudere, vrouwelijke fans. Dat levert ongemakkelijke scènes op die nog schrijnender worden als de dochter opduikt die zonder hem opgroeide. Zij eist compensatie voor zijn affectieve verwaarlozing, 30.000 euro. Waar Richie zijn vrouwelijke fans exploiteert, doet zijn dochter dit met haar vader. Net als in Seidls Paradies: Liebe – over sekstoerisme in Afrika – is liefde (en seks) koopwaar.

Deze week gaat de film Sparta uit, over Richies jongere broer Ewald in Roemenië, een ingenieur met pedofiele inclinaties. De Oostenrijkse regisseur Seidl monteerde aanvankelijk één film van ruim drie uur uit de lotgevallen van beide broers: Böse Spiele. Vanaf deze week is zowel Sparta als die mix-versie in de bioscoop te zien.

Ook in Sparta verheft Seidl ongemak en troosteloosheid tot kunst, met dank aan een feilloos oog voor treurige locaties en een talent om de juiste acteurs te casten. Hij filmt ze het liefst in statische totaalshots, als onderdeel van de lelijke omgeving waarin ze opereren, of loopt simpelweg met de camera achter ze aan.

In zijn Sparta wordt het ongemak tot grote hoogte gevoerd in scènes die onthullen dat broertje Ewald, de hoofdpersoon van Sparta, een seksuele voorkeur heeft voor jongetjes. We zien Ewald hannesen met zijn Roemeense verloofde: op het toilet probeert hij zijn slappe penis erect te krijgen. Hij bloeit op als hij met jongens mag ravotten; in een prachtige scène doet hij mee aan een sneeuwballengevecht met Roemeense jochies, maar rent hij snel terug naar zijn auto als hij opgewonden raakt en barst daar in snikken uit.

https://www.youtube.com/watch?v=1z4a-h7Hv3c Lees ook de analyse: De kwestie rond Ulrich Seidls ‘Sparta’: machtmisbruik of poging tot cancelen?

In een aantal Amerikaanse recensies van Sparta wordt Ewald een ‘monster’ genoemd, maar dat is hij juist niet. Ewald heeft het moeilijk met zijn pedofilie, we zien hem nooit handelen naar zijn impulsen. Hij doet kwestieuze dingen, zoals naakt douchen met de in onderbroek geklede jongetjes en foto’s maken die hij ’s avonds bekijkt, maar hij geeft ook oprecht om ze. Meer althans dan de vader van het blonde jongetje dat de meeste aandacht krijgt: een alcoholische bullebak die wellicht zijn zoontje mishandelt, maar in ieder geval affectief verwaarloost. Hoewel Ewald de verwaarloosde en verveelde jongeren judoles geeft in een opgeknapte Roemeense dorpsschool die hij Sparta doopt, komen zijn ideeën over mannelijkheid – met een Körperkultur die herinnert aan de nazi-idealen van zijn dementerende vader – niet helemaal overeen met het machismo van de Roemeense vaders.

Seidl veroordeelt Ewald niet, het lukt hem zowaar empathie te kweken voor deze tragische hoofdpersoon. Ewald probeert wanhopig zijn afwijkende seksualiteit te onderdrukken, maar die komt toch steeds weer boven, zoals nazi-liedjes bij zijn dementerende vader. Wie Sparta bekijkt, of beter nog, het indrukwekkende Böse Spiele, ziet daarnaast een ondergang van het avondland: Richies trieste Rimini vol dakloze vluchtelingen, even verlopen als hij, Ewalds verloederde rafelrand van Roemenië. Het fascisme is dan verslagen, racisme, uitbuiting, vooroordelen en onderdrukking zijn alomtegenwoordig.