Uitsluiten Farage kost topvrouw Britse bank NatWest de kop

Britse bank De rechtse oud-politicus Nigel Farage verloor zijn rekening bij een exclusieve bank omdat hij te weinig geld zou hebben. Toen bleken ook andere oordelen te spelen.

Woensdagmorgen werd bekend dat topvrouw Alison Rose van NatWest is opgestapt.
Woensdagmorgen werd bekend dat topvrouw Alison Rose van NatWest is opgestapt.

Foto Simon Dawson/Reuters

Voor het weekend dacht topvrouw Alison Rose van de Britse bankengroep NatWest nog weg te komen met excuses. Woensdagmorgen bleek ze te toch te zijn opgestapt. Een etentje waar ze haar mond voorbij had gepraat over een bekende rekeninghouder, oud-politicus Nigel Farage, betekende het einde van een carrière van 31 jaar bij de bank. In die tijd had ze zich ontwikkeld tot rolmodel voor vrouwen in de Britse bancaire wereld. Ze gaf toe „een ernstige beoordelingsfout” te hebben gemaakt.

De kwestie begon eind juni. Farage, tegenwoordig presentator bij het rechts-populistische GB News en bekend geworden als leider van anti-EU-partij UKIP, maakte via Twitter bekend dat zijn bank zonder uitleg zijn rekening had gesloten. Het bleek om Coutts te gaan, de exclusieve private banking-tak van NatWest. Hij twitterde dat het establishment hem uit het VK probeerde te gooien door zijn bankrekeningen te sluiten. „Dit is ernstige politieke vervolging op het allerhoogste niveau.” Later zei hij wel een alternatieve rekening aangeboden te hebben gekregen van NatWest, maar dat hij er niet mee uit de voeten kon omdat het niet om een zakelijke rekening zou zijn gegaan.

Begin juli kwam omroep BBC met het bericht dat Farage niet genoeg geld meer had om bij Coutts te bankieren. Zijn politieke opvattingen zouden geen rol hebben gespeeld, meldde de BBC. Maar toen Farage met succes zijn dossier had opgevraagd, bleek dat een stuk genuanceerder te liggen. In de documenten schreven bankmedewerkers dat hij bevriend is met Donald Trump en dat zijn opvattingen over Brexit en over lhbtqi+-rechten niet overeenkwamen met de waarden van het bedrijf. „Hij wordt gezien als xenofoob en racistisch. Hij wordt door velen beschouwd als een sluwe oplichter”, viel in het dossier te lezen.

Verontwaardigde reacties

Het handelen van de bank leidde tot verontwaardigde reacties in de politiek, tot aan de premier toe. Rishi Sunak twitterde: „Dit is fout. Niemand mag vanwege politieke opvattingen worden uitgesloten van het gebruik van basisdiensten. Vrije meningsuiting is de hoeksteen van onze democratie.”

Naast de bank kreeg ook de BBC forse kritiek. De berichtgeving was verkeerd geweest, moest de nationale omroep toegeven. In een brief aan Farage bood de BBC verontschuldigingen aan. Dat deed verslaggever Simon Jack ook via Twitter. De informatie „van een betrouwbare en hooggeplaatste bron” bleek onjuist geweest.

Die hooggeplaatste bron was de baas van NatWest. Alison Rose had bij een galadiner naast Simon Jack gezeten, de avond voordat hij meldde dat Farage niet meer aan de financiële voorwaarden van Coutts kon voldoen. Zij gaf later toe dat zij „ongepaste opmerkingen” had gemaakt over een cliënt van de bank. Ze stuurde Farage een brief waarin ze zei dat vrijheid van meningsuiting en de toegang tot bankieren „fundamenteel voor onze samenleving” zijn.


Lees ook deze reportage over drie jaar Brexit: Spijt, maar teruggaan is geen optie

Kruisvaarder

Farage nam wel genoegen met de excuses van de BBC, maar niet met die van Rose. Zij bleef onder druk staan. De premier, de minister van Financiën en andere ministers wilden dat ze aftrad. De top van NatWest, dat sinds de financiële crisis voor 39 procent in bezit is van de Britse staat, besloot dat de positie van Rose niet te handhaven was. „In goed overleg” vertrok ze.

NatWest gaat nu het beleid voor het beëindigen van relaties met klanten tegen het licht houden. De minister van Financiën Jeremy Hunt kondigde hiervoor woensdag strengere regels aan. Dat leidt weer tot de vrees bij banken dat ze daardoor fraude en witwassen moeilijker kunnen aanpakken.

Farage is nog steeds niet tevreden. Hij zegt niet te willen terugkeren in de politiek, maar zich nu te beschouwen „als een kruisvaarder” voor anderen die zijn uitgesloten door banken. Dat zijn volgens hem in het VK tienduizenden mensen en kleine bedrijven. Farage wil ook dat de hele top van NatWest terugtreedt.