Uitnodiging aan Kamervoorzitter Bosma voor slavernijherdenking ingetrokken

De uitnodiging aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) om aanwezig te zijn bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli is ingetrokken. Dat meldt NOS op basis van een gesprek met Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Persbureau ANP meldt hetzelfde na bevestiging van de woordvoerder van Bosma. De Kamervoorzitter en Nooitmeer gingen woensdag in Den Haag in gesprek over zijn mogelijke aanwezigheid bij de herdenking.

Daar hebben ze „gezamenlijk besloten” dat de uitnodiging moet worden ingetrokken. „De herdenking moet niet over mij gaan, maar over het slavernijverleden”, zegt Bosma’s woordvoerder namens hem. NOS schrijft dat Nooitmeer naar Den Haag kwam om Bosma te vragen zijn komst te heroverwegen. Vorige week had het NiNsee er bij Bosma op aangedrongen vóór zijn komst „excuses te maken” voor eerdere uitspraken en erop te „reflecteren”. Dat was hij niet van plan. „Ik ben gewoon uitgenodigd, punt,” reageerde hij. „Dus ga ik. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een voorzitter die uitgenodigd is moet reflecteren.”

Tijdens een debat over de herdenking van het slavernijverleden en de aankondiging van het bewustwordingsfonds, had Bosma, destijds Tweede Kamerlid namens de PVV, gezegd dat hij „niet bewust gemaakt” wilde worden. Hij noemde het fonds, waar 200 miljoen euro voor werd vrijgemaakt, „200 miljoen cadeautjes voor linkse activisten die hun raciale agenda erdoorheen willen rammen en die zich willen uitputten in anti-blank racisme”. In het verkiezingsprogramma van de PVV van vorig jaar, staat dat de excuses voor het slavernijverleden moeten worden teruggetrokken.

Brief aan de Tweede Kamer

Twee weken geleden stuurden 35 organisaties en 105 personen, verenigd onder de naam Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking, een brief aan de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het NiNsee. De ondertekenaars riepen op iemand anders dan Bosma naar de herdenking te sturen, omdat hij als Kamerlid had gesproken over „slavernijgedram” en „een reputatie van racisme” heeft. Onder meer oud-Tweede Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1), creatief directeur van omroep Zwart Akwasi Ansah en Jerry Afryie zetten hun naam onder de brief.

In een eerste reactie hield het NiNsee juist vol dat de beslissing om Bosma uit te nodigen de juiste was. In zekere zin is „de aanwezigheid van juist de heer Bosma bij de herdenking op 1 juli dé gelegenheid om onderdeel te zijn van dat bezinnings- en bewustwordingsmoment”, schreef de organisatie toen in een persbericht. „De recente geschiedenis heeft inmiddels aangetoond waar een nieuw verkregen bewustzijn toe kan leiden.”

Psychiater Glenn Helberg, die spreekt namens de Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking, zegt woensdag „opgelucht” te zijn dat de uitnodiging aan Bosma is ingetrokken. „Als niemand geprotesteerd had, was dit nooit gebeurd.” Oud-Kamerlid Simons reageert op X: „En vandaag wás al zo’n mooie dag!” Volgens Bosma’s woordvoerder wordt er geen vervanger naar de slavernijherdenking gestuurd.


Lees ook

Bij de PVV willen ze geen woord terugnemen, behalve de excuses voor het slavernijverleden