Uitmarkt na bijna halve eeuw verleden tijd: ‘past niet meer in deze tijd’

Cultuur Het culturele evenement trekt vanaf volgend jaar onder de naam ‘De Opening’ een nieuw jasje aan. Ieder jaar krijgt een andere gaststad de kans om het culturele seizoen af te trappen.
Slampampers tijdens de tweede dag van de Uitmarkt, de nationale start van het culturele seizoen.
Slampampers tijdens de tweede dag van de Uitmarkt, de nationale start van het culturele seizoen. Foto Ramon van Flymen/ANP

Na bijna een halve eeuw houdt de Uitmarkt in Amsterdam op te bestaan. Althans, in de huidige vorm. De organisatie van het evenement, dat de nationale start van het culturele seizoen inluidt, meldt donderdag in een persbericht dat het oude concept „niet meer in deze tijd” past en „hard aan vernieuwing toe” is.

Cultuurliefhebbers konden sinds 1978 in augustus in Amsterdam terecht om als het ware het culturele seizoen af te trappen. In de hoofdstad werd het te verwachten culturele aanbod gepresenteerd. De Amsterdamse binnenstad stond vol kraampjes en verspreid over de stad plekken konden mensen gratis concerten en voorstellingen bijwonen. Het bezoekersaantal liep in sommige jaren op tot een half miljoen.

Het nieuwe concept gaat onder de naam ‘De Opening’ ieder jaar in augustus worden uitgerold in een andere stad, net als het Sinterklaasfeest. Uit onderzoek is gebleken dat het oude concept „niet meer aansluit bij het doel om een breed en divers kunst- en cultuuraanbod bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen”, schrijft de organisatie van het culturele evenement.

Ook kraampjes en folders zijn ouderwetse manieren om het te verwachten cultuuraanbod aan te prijzen, heeft Stichting Uitmarkt geconcludeerd. Kunstenaars hebben inmiddels de (digitale) middelen om hun producties zelf in de schijnwerpers te zetten.

Het was te kort dag om het vernieuwde concept dit jaar in zijn volledigheid uit te rollen, dus wordt het begin van het culturele seizoen komende maand nog wel op ingetogen wijze in Amsterdam gevierd. Welke stad zich volgend jaar de allereerste gaststad van De Opening mag noemen, wordt later bekendgemaakt.