Bijna drie maanden na het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland hebben veel speelsters niet het prijzengeld ontvangen dat FIFA-voorzitter Gianni Infantino ze toezegde voorafgaand aan het toernooi. Dat blijkt uit gesprekken van NRC met bondscoaches, managers, speelsters, bonden en journalisten.
Volgens een woordvoerder van de wereldvoetbalbond hebben alle bonden van de 32 landen die deelnamen aan het WK het prijzengeld op hun rekening staan. De FIFA levert „ondersteuning op maat” aan bonden om ervoor te zorgen dat het geld bij de speelsters terechtkomt en zal „op termijn” een controle-onderzoek doen.
In juni kondigde de FIFA een nieuw beloningsstelsel aan voor het WK voor vrouwen. Voor het eerst in de geschiedenis zouden niet alleen bonden geld ontvangen, maar ook speelsters. Kwartfinalisten kunnen rekenen op 83.000 euro per persoon, de nummers drie op 167.000 euro, de vice-wereldkampioenen op 180.000 euro, de wereldkampioenen op 250.000 euro. Het gaat om bruto bedragen.
De Nederlandse speelsters, die de kwartfinale haalden, hebben nog geen geld ontvangen, maar kunnen dat deze maand nog verwachten, laat een woordvoerster van de KNVB weten. Ook Zuid-Korea en Ierland hebben hun vrouwenelftal nog niet betaald, maar zijn dat binnenkort wel van plan.
Laag gemiddeld jaarsalaris
De Nigeriaanse voetbalsters hebben niets meer van hun bond vernomen. Terwijl een FIFA-topvrouw hen in de kleedkamer na de groepswedstrijd tegen Ierland beloofde dat het prijzengeld rechtstreeks op hun rekening zou worden bijgeschreven. Een belofte die haaks staat op uitspraken van voorzitter Infantino, die zei dat dat niet mogelijk was. De bonden moesten het geld verdelen.
De speelsters van Jamaica hebben wél prijzengeld ontvangen, maar zijn sinds vorige maand in staking omdat zij nog geld tegoed hebben van hun bond voor wedstrijden die zij in de aanloop naar het WK speelden. Sandra Lee Phillips, moeder van middenvelder Havana Solaun, vertelt aan NRC dat haar dochter van de 55.000 euro die zij als achtste finalist won, iets meer dan de helft overhield, omdat zowel gastland Australië als Jamaica belasting hieven. Datzelfde overkwam de Zuid-Afrikaanse speelsters, vertelt iemand dicht bij het team.
Een ingewijde bij de FIFA zegt dat de wereldvoetbalbond „zo lang als nodig” ondersteuning zal geven aan bonden, om ervoor te zorgen dat speelsters het geld krijgen waar zij recht op hebben.
Het nieuwe beloningsstelsel werd mede ingevoerd vanwege het lage gemiddelde jaarsalaris – 13.000 euro – van profvoetbalsters wereldwijd. Het prijzengeld kan volgens Infantino „veel impact hebben op de levens en carrières van profvoetbalsters”. Bij zijn herverkiezing in maart zei de voorzitter dat het zijn ambitie is om het prijzengeld op het WK voor vrouwen in 2027 gelijk te stellen als dat het WK voor de mannen een jaar daarvoor.