Uitbreiding van ASML mag doorgaan

Chipmachinefabrikant ASML mag doorgaan met zijn plannen voor uitbreiding in de buurt van een woonwijk in Veldhoven. Twee omwonenden hadden de bestemmingsplannen daarvoor aangevochten bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreesden onder meer geluidsoverlast en verkeershinder. De Raad van State acht de bezwaren ongegrond.

Het gaat om de bestemmingsplannen voor De Run 7000. Van dit gebied tussen de Kempenbaan in Veldhoven en de snelweg A67 heeft ASML al een deel in gebruik genomen. Het bedrijf wil daar zogeheten cleanrooms bouwen, waarin zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht worden gezuiverd. In deze ruimtes wil ASML zijn nieuwste chipmachines produceren. De gemeenteraad van Veldhoven keurde de bestemmingsplannen eind 2022 goed.

De bezwaarmakers wonen ten noorden van het ASML-terrein, aan de overzijde van de Kempenbaan. Zij wilden onder andere dat de nieuwbouw deels ondergronds zou komen, zodat de bebouwing minder hoog zou worden. Maar dat is volgens de Raad van State niet mogelijk. „Vóórdat de machineonderdelen gestabiliseerd en verpakt worden, is iedere onverwachte beweging voor de machine fataal. Ook het vervoeren ervan uit een gebouw met een hellingbaan is tot dat moment niet toelaatbaar”, aldus de rechter. Dit zou te voorkomen kunnen zijn door ondergronds ook een logistiek centrum te bouwen, maar daardoor blijft minder ruimte over voor de cleanrooms zelf. En dan zou er „elders nog meer bebouwing moeten komen”. Dat is niet efficiënt, aldus de Raad van State.

Geluidshinder

De afdeling Bestuursrechtspraak meent verder dat de geluidshinder binnen de perken blijft. Daarbij wijst ze onder meer naar het lawaai van verkeer op de Kempenbaan en de A67. „Het geluidsniveau ten gevolge van de activiteiten en installaties van ASML wordt gemaskeerd door het geluidsniveau ten gevolge van het wegverkeer.”

De uitbreiding van Run 7000 staat los van in april aangekondigde uitbreidingen van ASML in en om Eindhoven. De chipmachinefabrikant is van plan om qua oppervlakte en aantal medewerkers in Nederland te verdubbelen. Nu werken hier circa 20.000 mensen voor ASML.

Het bedrijf is voornemens om uit te breiden in de buurt van vliegveld Eindhoven. Hier wil het onder meer de onderzoeksafdeling huisvesten. Vanwege acuut ruimtegebrek was ASML aanvankelijk van plan het grootste deel van zijn eigen onderzoeksafdeling te verplaatsen naar het terrein van de universiteit van Eindhoven.

Het vorige kabinet maakte dit voorjaar 2,5 miljard euro vrij om te voorkomen dat de uitdijende hightech-sector, ASML voorop, vastloopt door gebrek aan ruimte en talent. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is de aanjager van dit plan, Project Beethoven, dat geld van het Nationaal Groeifonds en regionale overheden gebruikt om de infrastructuur, huisvesting en het technisch onderwijs in de regio Brabant te verbeteren.