
Chipmachinemaker ASML is een stap dichter bij uitbreiding op de Brainport Industries Campus (BIC), een gebied tussen rijksweg A2 en Eindhoven Airport. Op zo’n honderd hectare wil ASML daar 428.000 vierkante meter aan kantoren en cleanrooms bouwen. Over drie jaar zouden er de eerste van uiteindelijk 20.000 medewerkers moeten werken, ongeveer een verdubbeling van het aantal medewerkers dat nu in Nederland voor ASML werkt.
Dat blijkt uit het plan dat wethouder Stijn Steenbakkers (economie, CDA) woensdag heeft gepresenteerd. Komende maanden gaat dit plan naar de gemeenteraad en kunnen de ‘buren’, waaronder vliegveld en aangrenzende gemeenten, er hun mening over geven. In december hoopt Steenbakkers een omgevingsplan te presenteren.
Het beoogde nieuwe terrein voor ASML ligt op zo’n zeven kilometer van de hoofdvestiging in Veldhoven. Vorig jaar tekende het bedrijf al een intentieovereenkomst met de gemeente Eindhoven om zich er te vestigen. Het is de bedoeling dat ASML dit jaar officieel de knoop doorhakt, maar niet voordat de belangrijkste struikelblokken uit de weg zijn. Zolang er geen oplossing is voor de stikstofruimte die nodig is voor de bouwvergunningen, wil het bedrijf niet de definitieve handtekening zetten onder de uitbreidingsplannen. Ook de stroomaansluiting op het overvolle net moet voldoende capaciteit bieden om ASML’s cleanrooms te voeden – die verbruiken veel energie om de lucht te zuiveren van stofdeeltjes. Daarnaast wil de chipmachinemaker de zekerheid dat de nieuwe vestiging goed toegankelijk is via de uitvalswegen rondom BIC.
De gemeente Eindhoven rekent op hulp uit Den Haag om de knelpunten als stikstofregels en het overvolle stroomnet uit de weg te helpen. Details wil wethouder Steenbakkers echter nog niet geven. Het huidige kabinet schoof beslissingen over deze belangrijke thema’s tot nu toe voor zich uit.
Verdubbeling
ASML groeit omdat het bijna-monopolist is in lithografiesystemen, complexe chipmachines die onmisbaar zijn voor de productie van halfgeleiders. De toenemende vraag naar chips – en dus naar chipmachines – levert veel extra werk op voor het Nederlandse bedrijf. Ondanks de huidige dip in de chipsector rekent ASML altijd nog op een verdubbeling van de productiecapaciteit in het volgende decennium. De jaaromzet groeit van 27,8 miljard euro (2024) naar 44 tot 60 miljard euro, is de verwachting.
Eindhoven heeft de weg al vrijgemaakt voor ASML’s groeisprong. De grond waarop de onderneming wil uitbreiden, heeft de gemeente Eindhoven al voor 80 procent in handen door een deal met Philips. Met de eigenaren van andere percelen, waarop de gemeente een voorkeursrecht heeft, praat Eindhoven over aankoop. In het uiterste geval is onteigening een optie.
Onlangs kocht de gemeente een ander deel van de Brainport Industries Campus. Daar staat nu een bedrijfsverzamelgebouw waarin vijftig ondernemingen zijn gevestigd die samen 2.500 arbeidsplaatsen bieden. Ze zijn voornamelijk actief in de toeleveringsketen van ASML.
Naast het bedrijfsverzamelgebouw komt een tweede campusdeel, op grond die de gemeente in erfpacht uitgeeft, twee keer zo groot als de huidige campus. Ten slotte volgt de uitbreiding van ASML, ook op erfpachtgrond. Daarmee wordt de campus ongeveer tien keer zo groot.
Roger Dassen, financieel bestuurder van ASML, noemt het plan „een belangrijke stap.” Wethouder Steenbakkers spreekt van een „on-Nederlands groot project.” Hij ziet het als „een gezamenlijke taak” van lokale, provinciale, nationale en Europese overheden om de industrie „te koesteren, te beschermen en ruimte te bieden.”
Beethoven
De uitbreidingsplannen van ASML in Eindhoven volgen op Operatie Beethoven. Onder die noemer trok het kabinet 2,5 miljard euro uit voorBrainport, de hightechregio rondom Eindhoven. Het geld komt deels uit de regio zelf en van het bedrijfsleven en is bestemd voor verbetering van wegen, betaalbare woning en technisch onderwijs.
Project Beethoven kwam tot stand nadat ASML’s vorige topman Peter Wennink had gesuggereerd dat het bedrijf zou kunnen vertrekken uit de regio. Van een dreigend vertrek is geen sprake, benadrukte topman Christophe Fouquet later in NRC. ASML wil zijn ingenieurs en assemblagehallen zo dicht mogelijk bij elkaar houden en er is geen panklaar alternatief voor de BIC-campus. Maar als groeien in de Brainportregio niet meer kan omdat het kabinet de vingers niet wil branden aan het stikstofdossier, dan zal de chipmachinemaker een deel van de expansie wel moeten verleggen naar het buitenland. Als TSMC, Samsung en Intel een chipmachine van 200 of 400 miljoen euro bestellen, willen ze niet hoeven wachten op een bouwvergunning.
