Uit de tijd met Abraham Lincoln

In Beeld Tijdens een ‘re-enactment’ van een bloedige slag in de Amerikaanse burgeroorlog kwam de Nederlandse fotograaf Ruben Hamelink een Lincoln-imitator tegen. Daar zijn er natuurlijk meer van, dacht hij. De uiteindelijke portretten zien eruit alsof ze uit de tijd van de echte Lincoln komen.

Waar kijken we naar? Is dit Abraham Lincoln? Hm, nee, toch net niet. Lookalikes dus? Maar uit welke tijd dan? Zie de foto van de zittende Lincoln zonder hoed: die zit daar toch te zitten in de negentiende eeuw?

‘Tintype’, zo heet de fotografie die in zwang raakte rond de tijd van Lincolns presidentschap (1861-1865). Het licht werd gevangen op een zwartgelakt tinnen plaatje bewerkt met collodium en zilvernitraat. Sproeten en rimpels zagen er donkerder uit, lichte ogen – zoals die van Lincoln – schenen nog lichter.

Larry Elltiott als Abraham Lincoln
Foto’s Ruben Hamelink

Maar déze Lincolns zijn pas 157 jaar na de dood van de president vastgelegd, in 2022. De Nederlandse fotograaf Ruben Hamelink (30) is gefascineerd door de manier waarop Amerikanen van nu terugkijken op hun Burgeroorlog van toen. Tijdens een ‘re-enactment’ van een bloedige slag door mensen rondhollend in historische kostuums liep hij een Lincoln tegen het lijf die was ingehuurd om zijn beroemde Gettysburg-toespraak te houden. Hee, dacht Hamelink, van zulke imitators zijn er natuurlijk meer.

Dat klopte. Er is zelfs een branchevereniging. The Association of Lincoln Presenters (ALP) telt zo’n 150 Lincoln-imitatoren die opdraven in schoolklassen en op beurzen en feestjes overal in de VS. Stuk voor stuk zijn het mannen die, vertelt Hamelink, ooit hoorden dat ze leken op Lincoln, waarna een hobby ontstond die escaleerde. Sommigen zijn beroeps. En allen blijven praten en praten zodra je één vraag over de oud-president hebt gesteld. „Dan kom je er een half uur lang niet tussen.”

Joe Woodard als Abraham Lincoln Foto Ruben Hamelink

John Cooper als Abraham Lincoln Foto Ruben Hamelink

De Lincolns komen elk jaar samen op een conventie, dit jaar in april in een hotel in Kansas. Hamelink wilde hen „zo dicht mogelijk bij die tijd van toen brengen.” Hij tikte een antieke stoel en tafel op de kop en een oud ogend ruitjestapijt, en fotografeerde de mannen in hun Lincoln-kloffie. Gewoon, digitaal. Terug in Nederland liet hij zijn foto’s omzetten tot ‘tintypes’ met hulp van gespecialiseerd fotograaf Arold van der Aa. Van de metalen plaatjes maakte Hamelink weer digitale foto’s. Plots oogde zelfs Hamelinks witgrijze papieren studio-achtergrond als negentiende-eeuws fotografisch erfgoed.

Die Lincolns, zegt hij, zijn een „vermenging” van het toen en het nu. „En dat zijn de foto’s ook.”

Robert Broski als Abraham Lincoln
Foto’s Ruben Hamelink