Twente na ruime overwinning op Riga één ronde verwijderd van groepsfase Conference League

Conference League FC Twente won in Letland met 3-0 van FC Riga, nadat het vorige week in eigen huis ook al aan het langste eind trok. Waarschijnlijk treft het in de laatste voorronde de Turkse club Fenerbahce, waar voormalig Twente-speler Dusan Tadic nu speelt.
Daan Rots (r) haalt uit tegen FC Riga. De vleugelaanvaller uit eigen opleiding maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd. Foto EPA

FC Twente heeft ook de voorlaatste voorronde van de Conference League overleefd. Het elftal van trainer Joseph Oosting versloeg FC Riga in Letland met 3-0, wat na een 2-0 overwinning in eigen stadion vorige week voldoende was. Twente moet nog één ronde doorkomen om voor het eerst sinds 2012 de groepsfase van een Europees toernooi te bereiken. De kans is groot dat het Turkse Fenerbahce daarvoor opzij moet worden gezet, waar voormalig Twente-speler Dusan Tadic onder contract staat.

Ondanks het grote kwaliteitsverschil had Twente in de eerste helft veel moeite met Riga. De huidig koploper van de Letse competitie probeerde er zoveel mogelijk een fysieke wedstrijd van te maken, zodat Twente niet aan voetballen toekwam. In de tweede helft maakte vleugelaanvaller Daan Rots een einde aan de Letse hoop op een ommekeer, toen hij na ongeveer een uur spelen de 1-0 maakte. In de blessuretijd werd het door toedoen van Gijs Besselink en Naci Ünüvar ook nog 2-0 en 3-0.

Ook AZ kan zich donderdagavond plaatsen voor de play-offs van de Conference League, na de Champions League en de Europa League het derde Europese toernooi. In eigen stadion speelt het de return tegen FC Santa Coloma uit Andorra. De uitwedstrijd won AZ met veel moeite met 1-0. Om de groepsfase van het toernooi te bereiken, moet AZ zich in twee wedstrijden ook nog ontdoen van de Noren van SK Brann.